OFFLINE

Kompót deluxe: vörösborban párolt körte

2015. október 11., vasárnap 09:51

Nagyon egyszerűen elkészíthető desszert a fűszeres vörösborban párolt körte. Tulajdonképpen semmi más dolgunk nincs vele, mint a meghámozott körtéket nyakon önteni vörösborral, fűszerezni, majd élvezni, hogy a lakást elárasztja a fahéj, a szegfűszeg és a gyömbér illata, míg párolódnak a körték.

Akár előre is elkészíthető; és ha fel szeretnénk kicsit turbózni, tálaljuk egy gombóc vaníliafagyival!

Hozzávalók:

5-6 keményebb körte (pl. Alexander)
1 palack száraz vörösbor
kb. 5 ek. nádcukor vagy méz
1 rúd vanília 
3 cm-nyi friss gyömbér 
2 nagyobb rúd fahéj 
kb. 10 szem szegfűszeg

1. A körtéket egészben meghámozzuk (tehát a magházukat meghagyjuk), az aljukat levágjuk. Egy lábasba tesszük a meghámozott körtéket.  

2. A körtékre öntünk annyi vörösbort, hogy ellepje őket. A vörösborhoz adjuk a cukrot vagy mézet, a vaníliarúd kikapart magjait és magát az üres vaníliarudat is, a meghámozott gyömbért karikákra vágva, a fahéjat és a szegfűszeget. Alacsony lángon addig pároljuk a körtéket, míg teljesen meg nem puhulnak (kb. 15 perc).  

3. Kivesszük a körtéket a fűszeres vörösborból, majd a bort kb. a felére-harmadára beforraljuk (kb. fél óra) – így egy szirupos szószt fogunk kapni. Érdemes közben kóstolni, ha szükséges, édesítsük még plusz cukorral vagy mézzel!  

4. A beforralt szirupot átszűrjük.  

5. Langyosan tálaljuk. A szirupot egy kehelybe vagy kistálba adagoljuk, ebbe ültetünk egy körtét. A körte mellé egy gombóc vaníliafagyit is tehetünk: a langyos körte, és a langyos fűszeres vörösboros szirup izgalmas kontrasztot alkotn a hideg fagylalttal.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta