OFFLINE

A divatfotós válasza a menekülthelyzetre

2015. október 6., kedd 15:47

Kattintson a képre, ha a többi fotó is érdekli!
Kattintson a képre, ha a többi fotó is érdekli!
Fotó: Baksa Norbert

Először Kiss Márk stylist oldalán, majd az Index Mindeközben rovatában futottunk bele Baksa Norbert fotósorozatába, melyben egy dizájnerruhákban pózoló modell (Monika Jablonczky) tépi a szögesdrótot vagy épp fedetlen mellel szelfizik mellette. Adódott a kérdés: és ezt így hogy? Mit akar a "Der Migrant" című editoriallal kifejezni a fotós, Baksa Norbert? Mert azt csak nem akarhatja mondani, hogy a muszlim nők egy szál csöcsben, talpig Chanelban, a divat kedvéért másznak át a kerítésen? Vagy hogy ami a határokon történik, az szexi? Megkérdeztük a fotóst, válaszolt.

"Azt vettük észre, hogy sokan szélsőségesen és egyoldalúan ítélik meg ezt a borzasztó szituációt. Szerettük volna képekkel kifejezni a helyzet kettősségét, hogy szörnyű hogy embereknek menekülnie kell mindent hátrahagyva a biztonságuk érdekében, de sok olyan információt is lehet hallani, miszerint mesterségesen gerjesztik a feszültséget és terroristák és volt katonák is megbújnak közöttük. Attól függően, hogy melyik médiát nézzük, láthatunk kerítést szaggató hordákat, illetve szívet szaggató menekülő családokat. Éppen ezért szerettük volna ezt a kettősséget megjeleníteni a sorozatban és felhívni a figyelmet arra, hogy az emberek ne csak egy látószögből ítéljék vagy vizsgálják meg a helyzetet, hanem próbáljanak több forrásból tájékozódni és ne zsigeri ítéletet hozzanak" – írta Baksa a Divany.hu kérdésére.

"A képek egyelőre csak közösségi fórumokon jelennek meg, és sajnálatosnak tartom, hogy az emberek megfelelő tájékozottság nélkül is agresszív véleményt alkotnak. Reméljük, ha mélyen belegondolnak a helyzetbe, talán az ezzel kapcsolatos elvakult indulatok csökkenni fognak" – teszi hozzá a fotós.

Kattintson a többi képért!
Kattintson a többi képért!
Fotó: Baksa Norbert

Ön mit szól?

  • 221
    Atyaég, ez eléggé félresikerült!
  • 71
    Szerinem jó képek, jó céllal is készültek.
  • 88
    Fogalmam sincs, mit jelent ez az egész.

Bár Baksa elmondása szerint fotóival tényleg nem a migránsok ellen uszítana, és nem is őket akarja parodizálni (mondjuk hogy ehhez a migránsok mit szólnának, nem tudjuk), a képek stílusban és felütésben is emlékeztetnek a Vogue Italia családon belüli erőszak ellenes editorialjára, mely nagy port kavart 2014-ben.

Ilyen érzékeny témához így nyúlni, amikor a harisnyatartót is menekültellenes reklámmal adják el – és az Adrenalinnál sem tudják, mik a jó ízlés és emberiesség határai, hogy a divatszektoron belül maradjunk – minimum merész, a képek fogadtatása is ennek megfelelően megosztott. Mert a migráns-sikk pont annyira menő, mint a glamúros erőszak.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta