Pénteki süti: mogyorós-körtés francia pite

A galette a franciák megoldása arra a helyzetre, amikor nem akarunk klasszikus kétlapos lepényt vagy pitét sütni, és a töltelékkel se akarunk sokat vacakolni. Ilyenkor belepakoljuk adolgokat nagyobb darabokra vágva a kerekre nyújtott tészta közepére, gyorsan felhajtjuk körben a szélét, és már mehet is a sütőbe.

Ez az változat mogyoróval és körtével készült, igazi őszi gyors sütemény, de ünnepivé tehetjük kis tejszínhabbal, sőt ha már mogyoró, méz helyett nyugodtan csíkozhatjuk egy kis nutellával is... Dióra vagy mandulára is cserélhetjük a mogyorót, biztosan nem rontjuk el.

Piszke

Ha már galette, volt korábban epres, amit nyugodtan elkészíthetünk bármilyen savanykás piros gyümölccsel, lehet konzerv vagy mirelit is, például meggy, málna, áfonya, vagy vegyes erdei gyümölcs. De nem is kell feltétlenül ragaszkodni az édességes vonalhoz, a galette akár sós is lehet, mint ez a diós-körtés-kecskesajtos változat.

Ha viszont inkább kevergetős-körtés sütit szeretnénk, itt egy fordított csokis körtetorta.

Hozzávalók:

15 dkg liszt
5 dkg darált mogyoró
8 dkg hideg vaj, felkockázva
8 dkg porcukor
1 kk. vaníliakivonat/1 vaníliás cukor
1 tojás
3 babapiskóta vagy más száraz keksz
3-4 darab körte
fél citrom leve és héja
pár szem mogyoró durvára törve
1 tk. méz

  1. A lisztet és a darált mogyorót elmorzsoljuk a vajjal, belekeverjük a porcukrot, és a tojással, vaníliakivonattal gyorsan egynemű tésztává gyúrjuk.
  2. Fél óra hűtőbeni pihentetés után jól lisztezett munkalapon 35-40 cm-es körlappá nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
  3. A szélén 5 cm-es kihagyással megszórjuk a nyújtófával apróra tört babapiskótával, majd rásorakoztatjuk a körtecikkeket.
  4. A körtéket megkenegetjük a citrom levével, reszelünk rájuk kevés citromhéjat, durvára tört mogyoróval megszórjuk, és körben ráhajtjuk a tészta szélét.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, kis mézzel (esetleg nutellával) csíkozzuk tálalás előtt.
Piszke
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra