Teszt: hol a legjobb a fehér kenyér?

A Kenyér lelke nevű rendezvényen jöttünk rá, hogy mennyire ki vagyunk éhezve a minőségi kenyerekre, ugyanakkor, mennyire rossz kenyereket lehet kapni. Viszont nem gondoljuk, hogy a nagyüzemi kenyér csak rossz lehet, ezért hajnalban keltünk, hogy jó sok kenyeret vegyünk a különböző hiper- és szupermarketekben.

Igyekeztünk lefeledni a teljes palettát, de ez egyre reménytelenebbnek tűnt, így végül 16 olyan kenyeret vásároltunk, melyet vagy fehérnek neveztek, vagy az eladók azt mondták rá, hogy az. A tesztünket segítette két profi is, a Pipacs pékség alapítói közül ketten vállalták, hogy elmondják véleményüket az egyes kenyerekről, és közben azt is igyekeztek elmagyarázni nekünk, milyen a jó kenyér, és mit érdemes róla tudni.

Fehér kenyér - Magyar Élelmiszerkönyv

  • A fehér kenyér gyártásához felhasználható anyagok: Búzaliszt, BL 80 típusú, Kovász vagy azt helyettesítő kovászkészítmény, Ivóvíz, Étkezési só, Ételecet, Sütőélesztő, Vitális glutin, Adalékanyagok.
  • Fizikai és kémiai jellemzők (fehér és félbarna kenyér esetében): A szárazanyagra vonatkoztatott − konyhasótartalom legalább 1,5% (m/m) legfeljebb 2,8% (m/m) − homoktartalom, érzékszervileg nem észlelhető legfeljebb 0,04% (m/m) Alaki hányados (L/M) legfeljebb 2,2 Bélzetrugalmasság (R/D) legalább 0,8 Savfok legalább 3,0.
  • Érzékszervi jellemzők (fehér és félbarna kenyér esetében): Alak: a kenyértípusra jellemző, szabályos, arányosan domború; ne legyen torz alakú.
  • Héj: a kenyértípusra jellemző színű, fényes, sima vagy cserepes, esetleg szórt és/vagy vágott; ne legyen végigrepedt, kormos, szennyezett, égett, ázott, átnedvesedett vagy feltűnően sérült.
  • Bélzet: a kenyérbél átsült, a héjtól nem elváló, a felhasznált liszt jellegének megfelelő egyenletes színű, egyöntetű állományú, rugalmas, csomómentes; ne legyen szalonnás, ragacsos, rugalmatlan, ne legyen morzsálódó, széteső; ne tartalmazzon idegen anyagokat, csomókat és ne legyen nyúlós, ill. mikroorganizmusok által károsított.
  • Íz és szag: a kenyértípusra jellemző aromájú; ne legyen idegen ízű vagy szagú.

Kenyércímke: a nem csomagolt kenyerek előírt jelölését tartalmazó papírcímke.

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Összesen 16 különböző fehér kenyeret kóstoltunk, volt köztük drága és olcsó hiperes változat is. Maximum 35 pontot lehetett elérni, 20 fölé is alig jutott versenyző - így állunk ma kenyérfronton. Az ideális fehér kenyér számunkra: ropogós héjú, kellően meg van sütve, de nincs szétégetve, belül puha, de van tartása, finom illata van, és nem szárad ki azonnal, amint hazavittük a boltból.

Nos, a kóstolón szereplő kenyerek között volt olyan, amire mindössze 24 órás fogyasztási időt írtak elő (Spar S-budget), és olyan is, amely bár elvileg friss volt, gyakorlatilag máris soknaposnak tűnt. Igyekeztünk minden kenyérről megtudni, mik az összetevői, ez vagy sikerült, vagy nem. 

Egy korábbi cikkünkben már megírtuk, hogy melyik kenyér miből kell, hogy álljon, nem árt ha ezt is figyelmesen elolvassa és reklamáljon nyugodtan a boltban, ha mást tapasztal. Ja, persze, ha éppen akad a boltban lista a pékáruk összetevőiről

Utolsó  helyezett: hagyományos kovásszal készült házi jellegű kenyér (Coop), 3 pont

Összetétel búzaliszt, víz, élesztő, só, sütőszer (búzaliszt, só, aszkorbinsav, enzimek).

Szomorú, hogy utolsó helyre került a coopos kenyér, hiszen összetevőügyileg egyáltalán nem rossz. Sőt, a teszten szereplő többi mainstream kenyérhez képest, egyenesen csodálatos. Valószínű túl sok sütőszer kerülhetett bele, mert nagyon könnyű, lufiszerű volt a kenyér, íze meg nem sok volt. Viszont itt jegyeznénk meg, hogy a neve óriási hazugság, hiszen a hagyományos kovászos kenyérben nincs élesztő. Hiszen kovász van benne.

„Pfuj, ez ilyen felfújt szar, és rémes az íze. Legförtelmesebb!!!!!” „Nagyon rossz, lufikenyér, gagyi.” „Nagyon rossz, felpuffasztott bóvli.”

Tizenötödik helyezett: Kemencés vágott (Aldi), 7 pont

Összetevők:búzaliszt, víz, rozsliszt, só, kálium-jodát, élesztő, kovász (rozsliszt, víz,kovász(rbúzaliszt, élesztő)) emulgeáló (E472e), lisztkezelő (E300), búzadara.

Megdöbbentő, de szerintünk - vagyis a Magyar élelmiszerkönyv szerint - nem is kenyér amit vettünk, mert a kenyér meghatározása: " A kenyér döntő részben gabonaőrleményekből tésztakészítéssel, alakítással, lazítással (beleértve az extrúziót is), sütéssel majd csomagolással vagy csomagolás nélkül előállított élelmiszer. Csomagolatlan termék tömege 250 g-mal osztható, de legalább 500 gramm.

Ez persze nem változtat azon a tényen, hogy sikerült szinte ehetetlen valamit összehoznia az Aldinak, amiről senki nem tudott semmi jót mondani. Könyörögve kérjük a pékségvezetőt, vagy gyártástechnológust, kóstolják meg, mit adnak az emberek szájába nap mint nap, és gondolkozzanak el azon, hogy mit takar az emberiség elleni bűntett, mint fogalom!

 
 
„Elképesztő, hogy milyen élesztőszaga van, és az íze is olyasmi. Enyhén ropog de tudnék élni nélküle, nagyon!!!!” „Nincs mellékíze, de kinézetre nem fehér kenyér - mondjuk valami ócska baguette.” „Sületlen, édeskés, morzsálódós egyben lisztízű. Borzalmas" „Morzsálódik, élesztős illat, kinézetre szép.” „Nincs lejjebb. Mintha vízben ázott volna" „Ez olyan bűn rossz és Isten csapása, hogy ezzel kacsát sem lehet etetni, mert az első után otthagy a francba, és szól a barátainak is, hogy ne menjetek oda ahhoz a nőhöz, mert olyan szar a kenyere, hogy azt csak egye meg ő. "

Tizennegyedik helyezett: Calypso pékség, fehér kenyér, 7,5 pont

Összetétel: búzaliszt, víz, élesztő, étkezési só, sütőszer (búzaliszt, emulgálószer,(zsírsavak mono- és digliceridjei), dextróz, aszkorbinsav, alfa-amiláz, xilanáz.

Mivel a Magyar Élelmiszerkönyvben nincsen meghatározva, hogy milyen adalékanyagok lehetnek a fehér kenyérben, ezért semmi kifogásunk nem lehet az alfa-amiláz (keményítőbontó enzim) és a xilanáz ellen, maximum nem vagyunk kötelesek megvenni. Egyébként ez az összetétel még nem is olyan rémisztő, találkoztunk a teszten sokkal durvább kenyérrel is.

 
„Eszméletlen jól néz ki, de egyébként meg a kenyér az szörnyű!" „Olyan mintha már eleve zsíros kenyér lenne, undi és irtó csalóka, mert iszonyú jól néz ki.” „Puha héj, kicsit kesernyés, a bele száraz és morzsálódik. De legalább nem túl sós.” „Nagyon szikkadt, és égett a héja.”

Tizenkettedik helyezett: Parasztkenyér (szadai/Lidl), 8 pont 

Összetevők: Elvileg egy A4-es táblácskán ki van írva. Nincs ott???? Tényleg nincs???? Hát akkor eltűnt. Igen, ez a fehér kenyér nálunk. Sajnos nem tudjuk miből készül, de mindjárt megkeressük a táblát. Hát itt nincs. Megnézzük még bent! (majd minden eladó elmenekült).

Elég megtévesztő volt ennek a kenyérnek a színe, mert felvágva inkább hasonlított félbarna kenyérre, mintsem sima, fehér kenyérre. Ezen kívül ízre sem adta az igazi fehér kenyér élményt, túl sok jót nem tudtunk róla mondani.

 
„Félbarna?? Hát ez nem úgy néz ki, mint egy fehér kenyér, és nem is ropog!! Szörnyű.” „Száraz vattás belseje van, nyúlós a héja, igazi ipari szemét."  „Ez gumis, feltapad a nyelvemre, marha gyorsan el kéne felejteni" 

Tizenkettedik helyezett: Fehér kenyér "Házias hazai" (Nimbus-trade kft.), 8 pont

Összetevők: búzaliszt, víz, élesztő, só, kovászpótló, kovász ( víz, rozsliszt, kovászmag), savanyúságot szabályozó anyag : E271, E260, sütőszer (búzamalátaliszt, búzaglutén, szőlőcukor, búzaliszt, E471, repcelecitin, E262), aszkorbinsav, enzimek.

Nos, íme egy jó hosszú összetevőlista. Van benne minden, ami nem feltétlenül kellene egy fehér kenyérbe. Például teljesen értelmetlennek érezzük a búzamaláta-lisztet, erről már írtunk is korábban, de ez mind nem számítana, ha a kenyér finom lenne.

 

„Ez a tipikus uzsonnás kenyér amit oviban adtak a lekvárral. Ha nem lenne ilyen emlékem vele, lepontoznám.” „Szörnyű, fojtósan száraz, felfújt állagú." „Ez egy igazi, ipari fos, bocsánat de erre nincs jobb szó." „Ez már most száraz, pedig kb 15 perce lett felvágva. Ettől egy kicsit kiborultam."

Tizenegyedik helyezett: Házi jellegű kenyér (Balázs sütöde/CBA ), 11 pont

Összetevők:  "Ezt nem mi sütjük itt, ezt így hozzák egy pékségből"

Nem csak a CBA dolgozói nem tudtak mit mondani erről a kenyérről, mi is nagyjából így vagyunk vele. Volt rosszabb, de még mindig bőven elég rémes.

 

„Vatta belül, savanyú, fojtós a héja, rossz." „Semleges íz." „A tipikus semmilyen kenyér. Se íze, se bűze. " „Nagyon fehér, csöppet sem ropog, nincs is megsűlve rendesen." 

Kilencedik helyezett: Fehér kenyér  (Auchan), 12 pont 

Összetevők: búza fehérkenyérliszt, ivóvíz, búza félfehérkenyérliszt, világos rozsliszt, sütőélesztő, étkezési só, adalékanyag (búzaliszt, dextróz, babliszt, lisztkezelőszer E300, enzim (alfa-amiláz, hemicelluláz, triacylglycerol lipáz).

Babliszt??? Most tényleg?! Az E300, az aszkorbinsav, szóval azzal nincs baj, de mi a fenének van babliszt a kenyérben? Az adalékanyagokról már ne is beszéljünk. Tényleg elég elszomorító a helyzet kenyérfronton. Ja, az íze sem jó, ha esetleg ez még érdekes lenne. 

 
 
„Ez elég rosszul néz ki, nem is ropog annyira, halovány, íze semmi, de szendvicsnek tuti jó. Valami olcsó egyszerű kenyér.” „Vattaszerű a bele, sós, frissen ehető, holnapra már rémes lesz.” „Semmi extra nincs ebben a kenyérben. Egynek jó, de nem lenne ez a kedvencem" „A héja jó, már ennek is lehet örülni." 

Kilencedik helyezett: S-budget Spar, 12 pont

Összetétel: Búzaliszt, víz, folyékony kovász( búzaliszt, víz), élesztő, étkezési só, aszkorbinsav

Ez tényleg egy budget termék, pont azt a szintet hozza. Ezt venném, ha lakást újítanék fel, és lerohannék a boltba kenyérért, mert szét van bombázva a konyha, de másra nem igazán jó. Kár, pedig nem rosszak az összetevők, nincs benne semmi "műanyag", de érződik, hogy nem is szívvel van készítve, hanem egy alulfizetett szakmunkás pakolja a kemencébe hajnalban. A 24 órás eltarthatóság pedig egy vicc. 

 

„Sajnos ez nem ropog egyáltalán az íze borzasztó zsíros amit utálok. Nem nagyon van ezen kívül íze. Szomi ,de ez még gumis is.” „Savanyú a bele, nyúlós a héja, totál jellegtelen." „Természetesen levegősebb, buborékosabb bélzet, hosszabb érés jellemzi." " Ez borzalmas, nem ropog, nem elég sós - pedig én a menzaasszonyok álma vagyok, annyira nem sózok" 

Nyolcadik helyezett: Falusi kovászos kenyér (Auchan), 13 pont

Összetétel: nem volt információ a kenyér összetételéről.

Nagy kár, hogy nem volt képes az Auchan információval feltölteni - az egyébként remek elképzelést tükröző, érintőképernyős számítógépbe a legtöbb pékáru összetételét, így a falusi kovászos kenyér és a házi jellegű kenyér összetevőiről informálódni nem tudtunk, de legalább az áruk nyilvános.  

 
„Ez fehér kenyér??? Rágós, nem ropog, mellékíze van: olívaolaj, vagy mi??" „Ez tuti nem fehér, szörnyű íze van.” „Teljesen átlagos, kicsit rugós." „Konkrétan semmi íze nincs, tök kemény a héja.” "Kicsit sötétebb mint a megszokott  és sokkal töményebb, meg egy kissé meg is égett"

Hetedik helyezett: Lipóti házi parasztkenyér (3kg), 14 pont

Összetétel: búzaliszt , víz, kovász (víz, búzaliszt, élesztő), kukoricapehely, élesztő, só

Amikor megjelent a Lipótinak ez a kenyere, mindenki a mellét verte, hogy ez milyen szuper, és végre egy igazi kenyér. Na akkor most mindenki szálljon magába, és merengjen el rajta, hogy ha a Lipóti, amely " élő hagyományként" definiálja a termékeit nem képes normális kovászt használni, ráadásul a magyar paraszti konyha kedvelt nyersanyagát, a kukoricapelyhet teszi a kenyerébe, akkor mit várunk a többi pékségtől?

„Nem ropog de pár órája meg ropoghatott szerintem. Az íze elég kellemes, nem túl sós, finom fehér kenyér íze van mellékíz nélkül." „Ez nem annyira rossz, érezhetően ipari, de van legalább benne egy kis rugó, meg ropogás."  „Ennyi rosszat! Ez amúgy nagyon sűrű és sós.” „Menzás szendvics kenyér, amit nem igazán szerettem sosem"

Hatodik helyezett: Házi jellegű parasztkenyér (Auchan), 14,5 pont

Összetétel: nem volt információ a kenyér összetételéről.

Ahogyan már az előbb említettük, semmilyen információt nem tudtunk meg az auchanos kenyér összetevőiről. Megosztotta a társaságot, ez iránt már volt, aki lelkesedett, de azért nem sokan.

Dívány / Dívány

„Mmmmm ez nagyon finom!!! Ropog, kicsit fojtós, nincs sok íze, de nekem nagyon ízlik!!! Lipóti?” „A héja jól ropog, a bele ok, de nem egy nagy élmény." „Gyerekkoromat idézi, szerintem akkor használtak ilyen adalékokat hozzá. Nem jó, mielőtt félreértés lenne belőle " „Érezni lehet benne a sót, ami eddig hiányzott nagyon. " 

Ötödik helyezett: Albán pékség kenyere, 15 pont

Összetétel: ismeretlen, a pék nem beszél magyarul, a kiszolgálók albánul

Egy klasszikus albán pékségben vettük a kenyeret, ahol minden egyentészta ízű, viszont nem drága, és valószínűleg ez az oka, hogy ennyien kedvelik a sokáig nyitva tartó pékségeket.

 
„Ez nagyon finom!!! Végre! Nyilván nem egy jó kenyér, némi mellékízzel ami amalgámízű, de a többihez képest nagyon jó.” „Pont az, amit gyerekkoromban is ettünk. Nem azt mondom, hogy finom, csak anno más nem volt a faluban.” „Ez olyan semmilyen, hogy elment az életkedvem" „Ez nem olyan borzalmas, közepes minőség, só még mehetett volna bele." 

Negyedik helyezett: Fehér kenyér (Tesco), 15,5 pont

Összetétel: búzaliszt, Ivóvíz, Sütőélesztő, Kenyér előkeverék (étkezési só, búzaliszt, glutin, emulgeálószer: E471, dextróz, malátázott búzaliszt, enzimek: amiláz, xilanáz, antioxidáns: E300, szójaliszt, tejsavópor, savanyúságot szabályozó anyag: E270, extrudált búzaliszt), Kovászkészítmény /természetes kovász (rozsliszt, víz, kovászmag), savanyúságot szabályozó: E270, E260, búzakorpa, étkezési só, emulgeálószer: napraforgó lecitin, malátakivonat (árpamaláta, víz), fűszerek/.

A Tescós terméknek sikerült elnyernie, a „legtöbb összetevőből álló kenyér” címet, és még csak nem is lett dobogós a sok ízfokozótól. Viszont a mainstreamek között megállja a helyét, és az sem mellékes, hogy csak 1 ponttal maradt le a bronzéremről.. 

Száraz, alig bírom lenyelni, de a külseje legalább ropog, ezt azért értékelem" „Ropogós héj, nem rossz annyira a bele, de holnapra ez is kuka lesz.” „Nagyon ki van száradva, de nem olyan rossz."  „Ez kukoricás szerintem, és egészen jó, meg tök jól ropog, nekem ez bejön de azért nem nagy szám, csak a többihez képest jobb.”

Bronzérmes: E-szám mentes fehér kenyér (Spar), 16,5 pont

Összetétel: búzaliszt, víz, élesztő, étkezési só, szárított rozskovász (rozsliszt, víz, kovászmag), sütőszer (búzaliszt, búzamalátaliszt,búzaglutén,acerolapor, enzimek)

Az E-szám mentes kenyér szöveg baromi jól hangzik, de attól még nem biztos, hogy tutibb dolgok kerülnek a kenyérbe. Az aszkorbinsav(c-vitamin, E300) helyett beletett acerolapor annyival jobb mint az aszkorbinsav, hogy nincs E-száma, és csókolom. Ügyes! 

„Ez nem ropog, nincs különösebb mellékíze, ami mondjuk jó" „Ha van a lisztnek íze, akkor ebben azt lehet érezni. Egyébként szintén egy semleges kenyér. talán egy CSURDÍTÁSRA (nem Gyöngyös környékéről származók kedvéért: szalonnasütésre) jó." „Túl vékony a kéreg, ez is ipari, hiába próbáltok átverni, és a sóval is szűkmarkúan bántak a menzaforradalmár pékek." 

Ezüstérmes: Sváb pékség alpesi parasztkenyér, 19 pont

Összetevők: a boltban nem lehet megtudni.
Tefonos segítséggel: búzaliszt, wurzerlbrot keverék ( búzalaliszt, búzasikér, jódozott tengeri só, kálium-jodát, malátaliszt, malátakivonat, inaktív élesztő, aszkorbin-sav) élesztő, víz

A kenyeret fehérnek vettük, a helyi Coopban kérdeztük meg, hogy ez milyen, mondták, hogy fehér, hopp beugrott a kosárba. Összetétele ismeretlen volt, de telefonon bediktálták a pékség dolgozói, így most már azt is tudjuk létezik gyökérkenyér-keverék. De, akkor mitől lett ez alpesi paraszt? Mindenesetre bár a színe barna, ez egy fehér kenyér, a fehér kenyérre jellemző beltartalmi értékekkel.

„Ez tuti barna kenyér!!!! De hát nincs íze, semmi. Enyhén ropog, nagy csalódás." „Barnás, száraz, jellegtelen.” „Több ropogósság, kis rozs íz jellemzi.” „Ez biztos valami fancy kenyér, de nekem nem ízlik " „Nem rossz ez a kenyér, sőt. Csak éppen ha ez fehér, akkor én színvak vagyok." „Ezt felismerem, alpesi paraszt, én szeretem, bár tény, hogy penészedésre hajlamos. Ahhoz viszont drága." 

Tesztnyertes: Házi sütésű kenyér, 22,5 pont

Összetétel: Bl-55 liszt, víz, só, élesztő 

Nem igazán tudunk mit mondani, mint, hogy a világ legegyszerűbb kenyerét sütöttük meg, ez pedig a dagasztás nélküli kenyér, azaz DNK. Munka alig van vele, könnyes tekintetek, és irigy pillantások járnak hozzá. Tessék sütni, egyrészt menő, másrészt nem is drága!

Szakértőink szerint ezt a konkrét darabot tovább kellett volna sütnöm, viszont elismerően nyilatkoztak a hosszú kelesztés alatt lejátszódó folyamatokról, és azok hatásáról a végtermékben.

„Ez mi??? Illatra jó, de a héja szörnyű, ez tele van tojással???? Furán ropog a héja, és olyan fog-beletörős. Íze nem sok van, talán némi só segítene rajta.” „Ropogós héj, kicsit sületlen a bele, és túl sós, de ez nem rossz." „Hosszú érés, savas, aromás." "Kicsit süthettem volna tovább, és só is mehetett volna bele, a héja alul fura, de így jár az ember, ha jénaiban süt kenyeret." 
 
Ha elindítja a videót, akkor megnézheti, részben kik tesztelték a kenyereket, és mi volt a véleményük róluk. Szórakoztató tartalom csak erős idegzetűeknek!
 
 
Kenyér neve Gyártó Ár (forint) Fajlagos ár (Ft/kg) Pont (max. 35)
Házi kenyér  Otthon sült    -   - 22,5
Alpesi parasztkenyér  NN sváb pékség  249 830 19
E-szám mentes kenyér Spar 239 478 16,5
Fehér kenyér  Tesco 309 309 15,5
Fehér kenyér Albán pékség  260 260 15
Házi jellegű parasztkenyér Auchan 229 229 14,5
Házi parasztkenyér Lipóti pékség 348 348 14
Falusi kovászos Auchan 299 299 13
Fehér kenyér Auchan 219 219 12
S-budget fehér Spar 259 259 12
Házi jellegű kenyér Balázs sütöde (CBA) 185 185 11
Parasztkenyér Szada (Lidl) 269 269 8
Házias hazai kenyér Nimbus trade (Lidl) 169 169 8
Fehér kenyér Calypso pékség  219  219 7,5
Kemencés vágott 405gr Aldi 169 417 7
Hagyományos kovásszal készült  Coop 129 258 3
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek