Zanza!

Ugyan a palacsintát imádjuk, mint strandkaja, de a bikiniszezon elmúltával még annál is szívesebben esszük. Ajánlunk hát 10 palacsintát a legvaníliásabbaktól a zöldségesen át a bűntudatmentesig.

Ha van gondjuk a palacsintával, akkor itt egy

Bombabiztos Alaprecept

12 darab hajszálvékony palacsintához, egy régi Good Food alapján:

2 tojás
14 dkg liszt
2dl tej
1 dl víz
2,5 dkg olvasztott vaj+a sütéshez
csipet só

  1. Liszt, só a tálba, közepébe mélyedés, bele a tojások.
  2. Vizet és a tejet összekeverni
  3. Robottal elkezdjük verni, fokozatosan megy bele a folyadék
  4. 20 percig pihentetni, UTÁNA megy bele az olvasztott vaj, azzal újra robottal átkeverni

Közepes hőfokon kell sütni, 1 palacsinta=2ek tészta, az első előtt kenjük ki a serpenyőt is vajjal.

Most hogy már nem lehet gond egy palacsinta, válogasson kedvére! 

1. Szeretne palacsintát sütni? Segítünk! Terítéken a túrós palacsinta

A palacsinta megunhatatlan klasszikus. Ha kisütöttük, az már fél siker, kakaóporral, fahéjas cukkoral megszórni, levárral megkenni és feltekerni mindenki képes. De a túrótöltelék már más dió, márpedig jó túrós palacsinta nem lesz gyenge töltelékből.

A túrós nekem egyszer, de kétszer sütve is az egyik kedvenc ételem. Például tökéletes választás egy krémleves után. A túrós palacsinta lényege szerintem az, hogy ne hagyjuk ki a túrótöltelékből a citrushéjat, a vaníliát és a mazsolát. A túróhoz általában citromot használunk, de én inkább a narancs mellett teszem le a voksom. Érdemes így is kipróbálni.

Fotó: Katuci

2. Vaníliakrémes palacsinta

Tegye fel a kezét, aki szereti a palacsintát és a krémest! Ha most jelentkeztek, akkor ezt a receptet egyenesen imádni fogják: kereszteztük a klasszik házi krémest a palacsintával.

Fotó: Ötvös Zsuzsanna

3. Forró, alkoholos és brutál vaníliás: madagaszkári palacsinta

Aki egy kicsit is szeret főzni, az tudja, hogy a palacsinta egyáltalán nem unalmas. A palacsinta egy őssejt, ami bármivé fejlődhet, attól függően, hogy mit kezdünk vele. Nem véletlenül lett ez az egyszerű étel a kedvenc felnőtt süteményem alapja

Fotó: Primilla
Fotó: Primilla

4. Palacsintatorta

Ha a család nagy kedvence a lekváros palacsinta, akkor nyugodtan szerepelhet a vasárnapi vagy ünnepi menüben is. Érdemes felturbózni kicsit a jól bevált lekváros palacsintát: mi most mutatunk egy baracklekvárral és selymes csokikrémmel rétegezett palacsintatortát, amire garantáltan egy édesszájú vendégünk sem fog majd nemet mondani.

Fotó: Ötvös Zsuzsanna

5. Az amerikai szegény rokon

Az amerikai palacsinta (pancake) olyan, mint az okos lány a mesében. Tudják, aki jött is, meg nem is, hozott is ajándékot, meg nem is. Lehet enni melegen, de akkor is jó, ha kihűl. Ha marad a vacsora után, másnap óriási lelkesedéssel viszik az uzsonnásdobozban. Lehet édes, de sós is, és a jó az, hogy a tészta mindkettőnél ugyanaz. Ha valakinek meg az a kattanása, lehet rajta különféle lisztekkel és növényi tejekkel reformálni, és akkor rögtön nagyon egészséges is lesz.

Fotó: Dívány

6. Sütőtökös palacsinta

Nem állítom, hogy egészségesebb ez a palacsinta a többinél, de így még a legfinnyásabb gyerek is hajlandó megenni a sütőtököt (tapasztalatból mondom). A kisült sütőtökös palacsinták puhák, illatosak és olyan az ízük, mint a legfinomabb mézeskalácsnak.

Fotó: Katuci

7. Banános palacsinta - hedonistáknak csokival

Az eredmény nagyon tetszetős, a banán jó barátja a palacsintának. Igazi hedonisták pedig ne csak magában vagy porcukorral fogyasszák, hanem kanalazzanak közé egy kis nutellát, vagy csokipudingot. Egy aranyszabály viszont van: ezt a palacsintát csak melegen együk!

Fotó: Katuci

8. Hétvégi dőzs: ricottás palacsinta

Igazi kényeztető étel, épp olyan, mintha egy könnyű, túrós piskóta és a palacsinta keveréke lenne. Ízesítsük jó sok vaníliával és citromhéjjal. Tálaláshoz pedig szórjuk meg rengeteg friss gyümölccsel!

Fotó: Katuci

9. Bögrés palacsinta, sok zöldséggel

Az egy dolog, hogy az édes palacsintát (szinte) mindenki szereti, de a sós társai kicsit el vannak kicsit hanyagolva. Az egyszerűséget akkor is szeretem, ha csak egy palacsintáról van szó. Nem csak a hagyományos, vékony tésztájúért vagyok oda, hanem a pufók, kisebb méretűekért is.

Ez a palacsinta fel van turbózva jó sok zöldséggel, és már kész is a nagyszerű ebéd vagy vacsora. Lehetőleg frissen fogyasszuk, amúgy is gyorsan elkészül. Tunkolják tejfölbe, és egyenek hozzá friss zöldségeket is!

Fotó: Katuci

10. Bűntudat-, glutén- és laktózmentes pancake

Ez a recept - amely abból a megfontolásból született meg, hogy a kínai és japán konyhában édesség alapként használják a bab pürét - kulináris forradalmat hirdet: mostantól AKÁRKI ehet pancake-et – még az is, aki egyébként soha nem eszik édességet.

Fotó: Steiner Kristóf / Dívány
Blogmustra