Speckó gasztrohét: migránsok kedvenc ételei a magyar éttermekben

A Tranzit étteremben óriási a sürgés forgás: Budapest egyik kedvenc helyén sosem unatkoznak a szakácsok, ám ma igazán különleges vendégük van. Egy szír lány, Rania ad nekik ötleteket - valaki, aki bár évek óta Magyarországon él, sokan máig csupán "egy bevándorlónak" nevezik.

De mégis hogyhogy Rania főzési tippeket ad egy menő fővárosi étteremben, bár sossem dolgozott szakácsként? Ő, és rajta kívül tucatnyi másik bevándorló és menekült látogatta meg budapesti éttermek séfeit, néhány vidám fotó, és egy recept-csere erejéig. Igy segít nekik talpra állni és beilleszkedni az Artemisszió Alapítvány, és a Körítés nevet viselő új projekt, mely egyszerre gasztrofesztivál, és humanitárius program.

A magyar szívéhez a gyomrán át vezet az út

"Az integráció kétirányú folyamat, kell hozzá egy fogadó fél is. Ennél fogva fontosnak tartjuk a magyar társadalom 'érzékenyítését' is. Interkulturális képzéseket tartunk migránsokkal dolgozó pedagógusok, szociális munkások, egészségügyi szakemberek számára, időről időre pedig társadalmi akciókkal hívjuk fel a magyar társadalom figyelmét a kulturális sokszínűségben rejlő lehetőségekre." - mondja Mikes Hanna, az alapítvány különleges akciójának koordinátora.

"Legújabb akciónk a Körítés – Gasztrohét másképp című projekt. Budapesti éttermeket kértünk fel, hogy egy hét erejéig vegyenek fel a "napi menü" kínálatukba egy kevésbé ismert nemzet konyhájára ihletett ételt - egy olyan ország ételét, ahonnan sok menedékkérő érkezik Magyarországra."

Együtt, vagy sehogy

Sokszor egyenesen sokkoló, milyen reakciókat vált ki az emberekből, ha magyarként ki merem jelenteni: bennem nem ébreszt ellenértéseket a modern népvándorlás. Az alapítvány szellemi atyjai és önkéntesei épp ezért küldetésüknek tekintik, hogy a társadalom minél szélesebb rétegei számára lehetőséget biztosítsanak olyan tevékenységekben való részvételre, olyan készségek elsajátítására, amelyek erősítik az emberek közötti kapcsolatokat, javítják a kommunikációs és konfliktuskezelési készségeket, hozzájárulnak a tolerancia, a kölcsönös megértés és az együttműködés kialakulásához.

Így a Magyarországon élő migránsokat és menekülteket is igyekeznek segíteni abban, hogy kapcsolódni tudjanak a fogadó társadalomhoz, jobban értsék az új környezetüket, tudatosabbak legyenek a saját céljaikat, értékeiket tekintve, röviden: hogy megtalálják és megállják a helyüket a világnak ebben a szegletében is - ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a magyarok megismerjék, kiket is látnak vendégül. 

Curry-s banánlevest valaki?

Ennek szellemében a kínált ételek mellé információs anyagot is készítettek, mely az egyes nemzetek kultúráját mutatja be az adott országból érkezett menedékkérőkkel, bevándorlókkal való beszélgetések alapján. A kiválasztott országok Szíria, Afganisztán, Szomália, és Eritrea. A Körítést befogadó éttermek pedig az Anker Klub, a Castro Bistro, a Dzsángó, az Édes Sári, a Finomító Kantin, a Kisüzem, a Kőleves, a Leves, a Manga Cowboy!, a Pékműhely,és Tranzit Art Café. Ezek az éttermek a következő hetekben olyan kulináris kincseket vesznek fel az étlapjaikra, mint a szír padlizsánkrém, vagy a maamul, a közel-kelet kedvenc datolyás teasüteménye. A szomáliai konyhakultúra kínálatából - a teljesség igénye nélkül - a curry alapú banánleves, Eritreából a gyümölcssaláta gyömbérrel és mentával kerül fel az étlapra, az afgán gasztronómia pedig az almával és dióval töltött édes kenyérrel képviselteti magát

Családi banzáj 

A szeptember 28-án kezdődő akció egészen október 4-ig fut majd, amikor is délelőtt 10 órakor óriási záróbuliba torkollik majd az Anker Klubban: a négy ország kulináris hagyományai ihlette ételek mellett a nemzetekre jellemző játékokat is kipróbálhatják azok, akik nyitottak a változásra. A Körítés programjai és menüi folyamatosan követhetőek a projekt Facebook oldalán - ahol egy nyereményjátéknak köszönhetően egy szerencsés versenyző kipróbálhatja 3 kiválasztott étterem aktuális heti speciális menüjét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek