Így készül a szilvásgombóc

Nem múlhat el szilvaszezon szilvásgombóc nélkül! Mi most csavartunk is egyet a klasszikus recepten, és lecseréltük a morzsát, amibe hagyományosan hempergetjük a gombócokat. Mákos és diós bundát kaptak ezúttal a szilvásgombócok – próbálják ki mindkét verziót, és döntsék el, melyik lesz a befutó!

Ötvös Zsuzsanna

Ha nincs kedvünk cifrázni, forgathatjuk klasszikus módon a megpirított zsemlemorzsába is, abból még sosem származott baj. (Ehhez a zsemlemorzsát egy lapos, széles serpenyőben kevés zsiradékon, folyamatos kevergetés mellett, közepes lángon kell aranyszínűre pirítani.)

Hozzávalók kb. 20 gombóchoz:

500 g burgonya (régi, lisztes, alacsony víztartalmú a legjobb gombóchoz) 
kb. 120-140 g liszt 
diónyi vaj olvasztva 
1 kisebb tojás 
10 nagyobb szem szilva 
3-4 ek. nádcukor 
1 csapott tk. őrölt fahéj

A hempergetéshez:

kb. 150-200 g darált dió vagy darált mák 
porcukor ízlés szerint

1. A burgonyát héjában megfőzzük. Ha puhára főtt, meghámozzuk és összetörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A kihűlt burgonyához hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat és 120 gramm lisztet. Alaposan összegyúrjuk. Ha még ragad a tészta, egy kevés lisztet gyúrunk bele.

3. Lisztezett felületen kb. félujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kb. 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk fel.

4. A szilvaszemeket keresztben félbevágjuk, a magot eltávolítjuk. A nádcukrot összekeverjük a fahéjjal. Fogunk egy fél szilvát, a mag helyére egy kávéskanálnyi fahéjas cukrot kanalazunk, majd lisztes kézzel belecsomagoljuk egy tészta-négyzetbe. Ugyanígy elkészítjük a többi gombócot is.

5. A gombócokat sós forró vízben pár perc alatt megfőzzük: amikor feljöttek a víz tetejére, még pár percig hagyjuk főni, ekkor lesznek készen. A hempergetéshez ízlés szerinti porcukorral összekeverünk darált diót vagy darált mákot, majd ebben hempergetjük meg egyenként a kifőtt gombócokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra