A kávé, amely nem is olyan, mint a kávé

Szeretem a kávét. Bármilyen formában. Nekem bejön a George Clooney-s Nespresso, a varázslós Aeropress, de a szupergépen főtt és a kotyogós egyaránt boldoggá tesz, ha jól van elkészítve. Nemrég Dubajba vetett az élet, és mivel ez az első arab ország ahol megfordultam, ezért itt fedeztem fel az arab kávét, amely nem egyenlő a török kávéval, sem a szaudival, bár hasonlít rá. Az Egyesült Arab Emírátusokban Khaleeji néven kapható.

Kávé és a hozzá tartozó datolya
Kávé és a hozzá tartozó datolyadivany.hu

A kávé bár nem arab eredetű, hanem afrikai - pontosabban etióp -, a leggyorsabban mégis az arab világban, Jemenben, Perzsiában, Arábiában és Egyiptomban terjedt el. A qahwa nevet kapott italt állítólag az adeni mufti, Gemaleddig terjesztette el a XV. században, miután Perzsiában kipróbálta az italt. Ő ajánlotta a derviseknek is az italt, hogy élénkítő hatása révén jobban bírják a hosszú éjszakai imákat. A kávéházak már az 1500-as években megjelentek Konstantinápolyban, sőt nagyon kedvelték őket. Ám a muftival betiltatták a kávét Mohammed törvényeire hivatkozva, így az emberek kénytelenek voltak onnantól kezdve otthon inni. Szerencsére néhány év múlva a szabály érvényességét vesztette, így újra a kávéházak újra megnyílhattak.

Ám az autentikus arab kávé nem terjedt el Európában, viszont a mai napig kapható az arab országokban. 

Ezekből készül az arab kávé

3 pohár víz

3 kanál arab kávé, őrölve

1 evőkanál kardamom őrölve (esetleg néhány csepp olaj)

5-6 szegfűszeg egészben

egy csöpp sáfrány

1 teáskanál rózsavíz

 A lényege, hogy a kávét főzik, illetve fűszereket adnak hozzá, nem tejet. Az általam kóstolt verziókban volt kardamom, szegfűszeg és sáfrány, mellé pedig datolyát kínáltak. Itthon megpróbáltam leképezni a kávét, ami leginkább a chai-hoz hasonlított, és egy furcsa edényben hozták ki, mely dallah névre hallgat. Ezeket egyébként köztéri szobrokként is meg lehet tekinteni, és a helyi pénzen, a dirhamon is felbukkan.  

Az arab kávé mindig világos pörkölésű, és sosem édesítik (nem úgy mint a törököt), valamint habja sincsen.

Az elkészítése egyszerű. Számoljon 1 evőkanál őrölt kávét egy pohát vízhez. A kardamom a kávéhoz aránylik, azaz 3 egységnyi kávéhoz kerüljön egy egységnyi kardamom. A kardamom mellé kerülhet szegfűszeg, sáfrány, sőt rózsavíz is (ez kapható indiai boltokban itthon is néhányszáz forintért). A fúszereket variálni is lehet. Cukrot és tejet sosem adnak a kávéhoz, kap helyette viszont datolyát. 

1. Forraljuk fel a vizet a dallahban (vagy bármilyen edényben, praktikusan nyelesben)

2. Ha forr a víz, adjuk hozzá a darált kávét, és ha a kardamom őrölt, azt is. Forraljuk 10-12 percen át. 

3. Adjuk hozzá a szegfűszeget, illetve ha nem őrölt kardamomunk van, azt most kell hozzáadni összetörve, majd forralni a főzetet további 5 percen át.

4. Egy termoszt öblítsen át forró vízzel, majd öntse ki belőle. 

5. Húzza le a tűzről a kávét és hagyja állni egy percen át

6. Öntse a rózsavízet és a sáfrányt a termoszba, majd mehet bele a kávé, amely már leülepedett az edény aljára.

A kávét hagyományosan egy kis fületlen pohárba kínálják, a findzsában. Nagyjából a feléig öntik tele, és illik meginni legalább egy, de inkább három csészével belőle. Dubajban mindenhol kapható a plázáktól az elegáns éttermekig. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek