Akkor és most: flitteres focistamez a 60-as években és napjainkban

Geoffrey Beene klasszikusa
Geoffrey Beene klasszikusaMet Museum

Úgy tűnik, hogy Tom Ford nemcsak olyan klasszikusoktól szeret inspirációt meríteni, mint Pierre Cardin, hanem előszeretettel tiszteleg hazája legnagyobb nevei előtt is. Legalábbis ez derül ki 2014-es őszi-téli kollekciójából, melynek egyik legfelkapottabb darabja az a flitteres, focistamezre emlékeztető estélyi ruha volt, melyet eredetileg az egyik leghíresebb New York-i tervezőként számon tartott Geoffrey Bene tervezett még 1968-ban – hívja fel a figyelmet az azonosságra a partnouveau.com.

Fordot persze valahol megértjük, az elmúlt időszakban valóban nagy népszerűségnek örvendtek az efféle „sportos” cuccok a divatházak kifutóin, míg a Chanel luxus-edzőcipőkben gondolkodott Párizsban, addig New Yorkban Alexander Wang, Londonban pedig Mary Katrantzou járatta csúcsra a sportos vonalat. A 2004-ben elhunyt Beene és Ford munkája között csupán annyi a különbség, hogy az egyszerű, kényelmes és elegáns viseletekre nagy hangsúlyt fektető Beene 71-es számmal látta el kreációját, Ford pedig a születési évének dátumát, a 61-est és saját nevét applikálta rá a flitteres ruhájára.

Ezt tervezte Ford 2014 őszére
Ezt tervezte Ford 2014 őszéreCatwalking / Europress / Getty

Geoffrey Beene egyébként 1963-ban alapította saját nevén futó márkáját New Yorkban, majd egy évvel később megkapta az egyik legrangosabb elismerést, a Coty American Fashion díját, melynek köszönhetően első kollekciója a Vogue címlapján landolt. Az egyik legtöbbet díjazott dizájner a hetvenes években azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy olcsó pulóver- és farmeranyagokból készítette el estélyi ruháit, táskáinál pedig ugyanazok a sziluettek köszöntek vissza, mint a couture vonalánál. Beene volt egyébként az egyik első olyan amerikai tervező, aki 1976-ben Milánóban is bemutatta kollekcióját, ügyfelei közé olyan ismert divatrajongók tartóztak, mint például Pat Nixon, Nancy Reagan vagy Faye Dunaway, de karrierje kezdetén a Beene-háznál gyakornokoskodott Kay Unger, Alber Elbaz és Doo Ri Chung, akik hála a tervezőzseni iránymutatásának, mára a világ legismertebb tervezői közé tartoznak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra