Sárgabarack-pálinkás karamelltorta lett az év tortája, a barackos buboréktorta pedig a cukormentes tortája

 Az augusztus 20-i ünnepségekre készülve, a Parlamentben bemutatták az Év Tortája díj nyertesét. Horváth Ferenc, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke bejelentette, hogy az ország tortája idén a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta lett. A Honvédség tortája pedig a Tessedik mézes körtetorta nevet viseli. Az Év Cukormentes Tortája címet a barackos buboréktorta kapta - tájékoztatott az MTI.

Idén először női versenyző, Vaslóczki Orsolya „Barackos buboréktortája” nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt ír ki.

A budapesti Horváth Cukrászda édessége hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült. A versenyzők a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak.

A szervezet számításai alapján egy szelet 11,8 g szénhidrátot és 278 kcal-t tartalmaz. A vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.

Egy csepp figyelem alapítvány

A győztes tortát először augusztus 20-án és 21-én, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatjuk meg. Ekkor hozzák nyilvánosságra a receptet, és ezt követően a nyertes kreáció - az előző évekhez hasonlóan - az ország több cukrászdájában felbukkan majd.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által 2012-ben életre hívott verseny fődíját idén először nyerte női versenyző, nem csak a cukormentes tortaverseny 4 éves, hanem az "ország tortája" verseny kilenc éves történetében sem avattak még női bajnokot.

A „Barackos buboréktorta" a zsüri szerint illeszkedik a magyar ízvilághoz. "A sárgabarack  karakteres  íze a diókrémmel és a piskótábanfellelhető pirított dióval harmóniát alkot. A meglepetés erejével hat a roppanós csokoládéréteg, de a kreáció legeredetibb eleme a torta tetején látható díszítés, melyet légpárnás fóliával formázott buborékmintásra a cukrász. A torta erről kapta a nevét." Ennél szebben mi sem mondhattuk volna.

Augusztus 20-án és 21-én a Magyar Ízek Utcájában debütál tehát a torta a közönség előtt, a Várkert Casino mögött, az Ybl Miklós téren pedig idén is lehetőség lesz ingyenes vércukormérésre az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban, ahol az érdeklődők dietetikai tanácsokat is kapnak.

Egy csepp figyelem alapítvány

A fődíj (egy Kenwood professzionális robotgép), tehát Vaslóczki Orsolya (Horváth Cukrászda) nyerte. A verseny főtámogatója, a 77 Elektronika Kft. különdíját „A leginnovatívabb receptért” a Raj Ráchel Tortaszalon "Diós-vaníliás csipkebogyó tortája" kapta. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány különdíját az Álomsüti Cukormentes Cukrászda érdemelte ki a "Körtés csokimousse tortával".

A zsűri elnöke Nándori László, aranykoszorús cukrászmester volt, aki 2013-ban és 2014-ben megnyerte a versenyt. A zsűri tagjai Gyurcsáné Kondrát Ilona, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetikusa, Vadon János, rádiós műsorvezető, Jókuti András, a Világevő gasztroblog szerzője, Márk Szonja, cukrászmester, Dr Bibok György, diabetológus, a 77 Elektronika Kft. orvos-igazgatója, Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója, Soltész Erzsébet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa és Mautner Zsófia, műsorvezető-gasztroblogger, tiszteletbeli zsűrielnök voltak.

Az idei Magyarország Cukormentes Tortája versennyel az ipartestület tavaly elhunyt elnökére, a kiváló cukrászmesterre, Pataki Jánosra emlékezett az alapítvány, aki a kezdeményezés lelkes támogatója volt.

Amatőröknek is nyitott a pálya!

A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is meghirdette a Háziversenyt nem szakképzett cukrászok és lelkes otthonsütők részére, melyre augusztus 14-ig várják a pályamunkákat. A versenykiírást és a felhasználható alapanyagok listáját a linken találják. A fődíj egy Kenwood robotgép, de két különdíj is gazdára talál majd.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra