Sárgabarackos-diós fordított pite

A cobbler – akárcsak másik nagy nyári kedvencünk, a morzsasüti vagy crumble – angolszász eredetű sütemény. Nagyon hasonlít a morzsasütire, hiszen itt is gyümölcs kerül alulra, a gyümölcs tetejére pedig ráhalmozzuk a tésztát.

Itt azonban nem omlós tésztát használunk, hanem egy lágyabb tésztát készítünk: ebből kanalazunk halmokat a gyümölcsrétegre. Ez a puhább, szaftosabb kevert tészta-jellegű borítás nagyon jól passzol a puhára sült gyümölcsréteghez.

Ötvös Zsuzsanna

Mi most sárgabarackot használtunk, de más évszakban érdemes más szezonális gyümölcsökkel (meggy, bogyós gyümölcsök) is kipróbálni! A sárgabarackhoz nagyon jól illik a dió, így a tésztát ezzel turbóztuk fel.

Hozzávalók egy nagy piteformához:

Gyümölcsös réteg:

kb. fél kg sárgabarack
2-3 ek. nádcukor
egy rúd vanília

Tészta:

150 g liszt 
100 g darált dió 
100 g vaj 
70 g nádcukor 
1 tk. sütőpor 
1 tojás 
1,5 dl habtejszín

1. A gyümölcsös réteghez a sárgabarackokat kimagozzuk, majd negyedekbe vágjuk. Kirakjuk a negyedelt barackkal a piteforma alját. A cukrot összekeverjük a vaníliarúd kikapart magjaival, és egyenletesen meghintjük vele a barackos réteget.

2. A tésztához a lisztet, a darált diót, a sütőport, a nádcukrot és a vajat összemorzsoljuk kézzel vagy S-késes aprítógépben.

3. Hozzágyúrjuk a tojást, majd hozzákeverjük a habtejszínt is. Egy lágy masszát kapunk – nagyjából egy muffintésztára hasonlít az állaga.

4. A tésztából evőkanállal halmokat teszünk a sárgabarackos rétegre. A halmokat nem kell nagyon sűrűn egymás mellé tenni, lehet egy kevés helyet hagyni közöttük, hiszen sütés közben még nőni fognak.

5. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük. Tálalásnál mehet mellé vaníliafagyi vagy tejszínhab is, egyik sem fogja elrontani!

Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Mustra