A muszlim nők körében is menő a Lolita-stílus

The Hijabi Lolita: Így ér össze a Lolita stílus a hidzsáb kendővel.
The Hijabi Lolita: Így ér össze a Lolita stílus a hidzsáb kendővel.Tumblr

Sosem találná ki, hogy mi a legújabb trend a muszlim nők körében. A nem mindennapi mash-upra a boredpanda.com hívta fel a figyelmünket, melynek szerzői hozzánk hasonlóan meglepődtek azon, hogy milyen egyedülállóan párosítható a hidzsáb a japán Lolita-stílussal és annak cukorkaszínű vagy éppen a sötétebb, gót kiegészítőivel.

A nyolcvanas években elterjedt őrületet a muszlim lányok közül is többen követik, Alyssa, azaz The Hijabi Lolita Tumblren és Instagramon előszeretettel osztja meg szettjeit és kalandjait a követőivel. Alyssa nemrég részt vett élete első Harajuku Fashion Walk-ján Los Angelesben, amit természetesen aktívan dokumentált is. Barátnője, Noor szintén kedveli a Lolita-stílust, Alyssa vele együtt lassan kitapossa az utat és megmutatja, hogy semmi akadálya nincsen a hibdzsáb és az extravagáns jelmezek kombinálásának. Sőt, a kosztümök úgyis elegánsak és feltűnőek tudnak lenni, hogy közben a viselőik teljes mértékben megfelelnek a vallási elvárásoknak.

The Hijabi Lolita: Nem mindegy, hogy hol szerezzük be ezeket a ruhákat.
The Hijabi Lolita: Nem mindegy, hogy hol szerezzük be ezeket a ruhákat.Tumblr

A Lolita stílus egyébként a viktoriánus és rokokó gyerekdivatból táplálkozik, de nemcsak a ruhák, és a megjelenés, de állítólag az életmód is az akkori szokásokat tükrözi. A porcelánbaba szerű külsővel rendelkező Loliták jellemzően térdig érő, harang alakú szoknyákban, sok alsószoknyával, buggyos ujjú blúzban, térdzokniban és csatos vagy telitalpú szandálban közlekednek. Érdekesség, hogy a kaszt öltözködési szabályai annyira szigorúak, hogy egyszerűen megvetik azokat, akik nem tartják magukat a szabályokhoz.

Rontja az irányzat hírét például az, aki olcsó, jelmezszerű, rossz minőségű (pl.: műszálas anyag, farmer), vagy épp túl erotikus ruhában (pl.: cselédruha, necc harisnya, nyitott orrú cipő) képviseli a Lolitákat, ahogy a túl erős smink is kizáró oknak számít – írja a wikipedia.org a tokiói Harajuku negyedből indult trendről, melynek számos változata és alfaja létezik a Sweet-től a vidékiesebb Country-ig és a sötétebb vonalat képviselő Gothic-ig. A hidzsábos Loliták mindennapjait és látványos szereléseiket ide kattintva az Instagramon, itt és itt pedig a Tumblren követheti nyomon.

 

The Hijabi Lolita
The Hijabi LolitaTumblr

Ha pedig még ennél is több „kawaiira” (cukiság) vágyik, akkor ide kattintva gyönyörködhet az egyébként költséges hobbiban. Egy ilyen alsószoknyákkal megbolondított mintás ruha ugyanis átlagosan 30 ezer jenbe, azaz 67 ezer forintba kerül, egy plüssállatos táskáért 30-35 ezer forintot kell fizetni, és körülbelül ennyibe fájnak a Barbie-kék és -rózsaszín cipellők is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra