Zanza!

Ezen a szimpla néven futott nálunk ez a sütemény, ami szinte minden nagyobb vendégség vagy ünnep kötelező aprósütije volt. Bonyolultnak nem nevezhető, előre is elkészíthető, kibír pár napos várakozást, sőt, csak omlósabb lesz a tésztája, összeérnek az ízei, van csokis (kakaós) verziója is, ami mindig sikert arat a gyerekeknél is.

Fotó: Piszke

A frissített verzióban nem margarinnal, hanem vajjal készül, a töltelékben több a kókusz, viszont a kézi- vagy állómixer a hab gőz fölötti felverését is simán kiváltja, azaz kicsit egyszerűsödött is az elkészítés módja.

Hozzávalók:

a tésztához:

40 dkg liszt
25 dkg hideg vaj
7 g (egy csomag) porélesztő
1 dl tej
2 tk. cukor
4 tojás sárgája
csipet só

a krémhez:

4 tojás fehérje
2 tk. citromlé
30 dkg porcukor
10 dkg apró szemű kókuszreszelék
1 ek. holland típusú kakaópor

Fotó: Piszke

Elkészítés:

  1. A lisztet a felkockázott hideg vajjal elmorzsoljuk, a közepébe mélyedést csinálunk és odaöntjük a langyos tejet, beleszórjuk a cukrot és az élesztőt, kissé elkeverjük és hagyjuk 10 percig felfutni.
  2. Ezután a tojások sárgájával és a csipet sóval kézzel ruganyos tésztává gyúrjuk, három részre osztjuk és egy órát hűtőben pihentetjük.
  3. A tojások fehérjét lágy habbá verjük, majd fokozatosan beleadagoljuk citromlevet,  a porcukrot, és fényes, kemény habbá verjük. Kétharmadába a kókuszreszeléket, egyharmadába a kakaót keverjük.
  4. A tésztagombócokat gyorsan, egyenként 35×25-ös téglalapokká nyújtjuk (késfok vastagságra), az első kettőt kókuszos, a harmadikat kakaós habbal kenjük. (a tészta egyik hosszabbik oldalán egy centit hagyjunk ki, hogy ott összetapadjon a feltekert tészta)
  5. A hosszabbik oldal felől nem túl szorosan feltekerjük, hüvelykujjnyi szeletekre vágjuk (legegyszerűbb egy cérnaszállal: a tekercs alá húzzuk, megfeszítjük, a tekercs felett keresztezve átvágjuk vele – a legélesebb késnél is kíméletesebben vágja át a tésztát, nem deformálja a sütit)
  6. 180 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 18-20 percig sütjük.
Blogmustra