A magyar próbababák is soványak

A Topshop megint kiverte a biztosítékot a túl vékony próbababáival, melyek állítólag rossz irányba befolyásolják a fiatal vásárlóközönség testképét. Pedig a próbababa nem ember (tehát az arányai sem emberiek), hanem egy díszlet a kirakatban, aminek egyik funkciója – amellett, hogy dekoratív –, hogy könnyen öltöztethető. Persze mivel magas és vékony, nyilván minden jobban áll neki, mint nekünk, vásárlóknak, így aztán elképzelhető, hogy aki hajlamos kritikusan szemlélni magát, egy ilyen babához mérve magát úgy érzi, alulmarad. Mivel Angliában most állítólag le fogják cserélni az anorexiás műanyag bábokat, megnéztük, itthon milyen próbababákkal  dolgoznak az üzletek.

A Vörösmarty téren futottunk egy kört, hogy megállapítsuk: a Stradivarius babái nagyon magasak és nagyon kicsi a fejük, kábé úgy néznek ki messziről, mint egy agyonphotoshoppolt sztármodell – tehát nem állnak túl közel az átlagember arányaihoz. Gyanús, hogy a Bershkába is ugyanezekből a babákból jutott. A Pull and Bear sötét színű próbababái szintén egy nehezen elérhető ideált képviselnek, a H&M magas, csontos, parókás próbababái meg még kicsit ijesztőek is. És vékonyak. A Zara babái egy fejjel magasabbak nálam, legalább 180 centi magasak, akárcsak a modellek, csontos a térdük, nem irigylem azt, aki hozzájuk akar hasonlítani, nem lesz könnyű menet. Szóval a helyzet nálunk is az, mint Londonban: a babák irreális képet mutatnak.

Ahogy az várható volt, bár a Topshop megígérte a petíciót is indító Laura Berrynek, hogy nem rendel többet a sovány babákból, azt nem mondta, hogy be is veszi őket a kirakatból, így aztán a Daily Mail munkatársa a balhé utáni napokban is szembetalálkozhatott az ijesztőnek titulált műanyag bábokkal. Ezen felbuzdulva ment egy kört a fast fashion boltokban és lemérte a babák derékméretét. A Topshop babáé 65 centis (25,5 inch), ami elég vékony ahhoz képest, hogy 187 centi magas. A Zara brit üzleteiben a babák dereka  62 centis, a H&M babáké 60, az Oasis márkánál pedig 59 centis (23 inch) derekú próbababákkal adják el a holmikat. A plus size ruhákat kínáló Evans és Debenhams babáinak dereka már 32 inches, azaz 81 centis. Eközben egy hivatalos brit felmérés szerint egy átlagos angol nő dereka 33 inch, azaz 84 centi és 12-es, azaz 44-es méretű ruhákat hord. Még a legfiatalabbak is átlag 28 inches, azaz 71 centis derékkal bírnak. 

De akkor vajon a babák miért olyan vékonyak? A XIX. század végén a babák még testesebbek voltak, mert akkor az volt a divat, ugyanis akkor még a kövérséget a gazdagsággal egymáshoz rendelő szemlélet urakodott. A XX. század elején vékonyabbak lettek a babák, de nem mentek 40-es méret alá, az 50-es években pedig a kifejezetten széles csípő volt a divat. A 80-as, 90-es években kezdtek a sovány testekhez nagy mellek társulni (akkoriban ez volt a divat, és a plasztikai sebészet végre lehetővé tette, hogy a modellek is így nézzenek ki). A divatvilág szereplőit egyébként egyáltalán nem érdekli, hogy valaki rosszul érzi-e magát a modellek és próbababák miatt.  "A ruhák a magas, vékony modelleken mutatnak jól, jobb az esésük és a szabásvonalak is tisztábban látszanak. A próbababáknak stílusosnak és művészinek kell lenniük, nem normál emberi arányokkal rendelkezőnek" – mondja Rosie Hinds, az Armani Exchange sales-asszisztense, aki 30 éve van a szakmában.

Ez az egész...

"A felmérések nem mutatnak direkt kapcsolatot a modellek külseje és aközött, hogy az emberek rosszul érzik-e magukat a bőrükben, de nem kétség, hogy magunkba szívjuk mindazt, ami a környezetünkben van és az alapján alakul az önbizalmunk és az önképünk. A boltok arra reagálnak, hogy divatos vékonynak lenni, de a vásárlók szeretik elképzelni, hogyan állna rajtuk adott ruha. Ha (a boltok) a vékonyságot jelenítik meg ideálként, akkor (a vásárlók) rosszul érezhetik magukat" – mondja dr. Sarah Riley, az Aberystwyth Egyetem pszichológus professzora.

A vékony próbababák uralma azért is érthetetlen, mert 2012-ben egy tanulmány már kimutatta, hogy az embermértékűbb méretekkel rendelkező babák felpörgeti a vásárlást, tehát tulajdonképp a boltoknak is érdeke lehetne, hogy az átlagember valódi testarányaihoz jobban közelítő babákat rendeljenek, egyelőre mégsem teszik. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek