Kiakadtak a ducik Oprah magazinjára

Júliusban sem volt hiány a pozitív testképkampányokból, rögtön háromba is belefutottunk a strandszezon közepén: az egyikben Oprah Winfrey magazinjára, az O-ra akadtak ki a nők, ugyanis a lap szerint csak lapos hassal viselhet bárki is crop topot; új őrület indult, ahol nők a közel sem tökéletes combjaikat fotózzák, illetve egy beszélgetéssorozat is kezdetét vette a Youtube-on. Részletek a hajtás után!

#RockTheCrop

Az egész egy ártatlan kérdéssel (Viselhetek crop topot?) kezdődött, amit az Oprah divatrovatában tettek fel. A válasz egész megosztóra sikeredett: „Akkor (és kizárólag akkor!), ha lapos hasunk van". Ez eléggé olaj volt a tűzre: nők ezrei háborodtak fel a szerintük kirekesztő válaszon és #RockTheCrop hashtaggel elkezdték posztolni a saját fotóikat – azokat, amelyeken (talán nem meglepő módon) haspólót viselnek. Az ominózus cikket kipécéző Tamar Anitai képaláírásban háborodott fel. „Hagyják már abba azt, hogy megmondják a nőknek, mit NE viseljenek. Bármit viselhetünk, amiben magabiztosak és erősnek érezzük magunkat. Az egyetlen szabály, hogy nincsenek szabályok" – írta.

Példaként megmutatunk egy fotót, a többit pedig ide kattintva találja.

#ThighReading

A másik viszonylag új kezdeményezés (amit természetesen szintén egy hashtag köt össze) a #ThighReading, magyarul a comb olvasása/combból történő jóslás. Az első kapcsolódó fotót Twitterre töltötték fel, a képaláírásba pedig azt írták, „tenyérjóslás <<< combjóslás". A felhasználó ezután arra buzdította nőtársait, hogy ők is osszák meg alsó végtagjaikat – fittyet hányva arra, hogy (mások szerint) hogyan néz ki. Nem kis meglepetésre rengeteg fotó érkezett, a tulajdonosok nagy része pedig egy-két sort is fűzött a képekhez. „Teljesen rendben van, ha striák és narancsbőr van a testeden. Mindenkién van" – írta egyikük.

Itt is mutatunk egy posztot, a többit ide kattintva nézheti meg.

#ProjectWomanKIND

A sorban utolsó projekt a WomanKIND (női nem) fedőnéven fut, itt azonban nem képeket posztolnak a résztvevők, hanem videókat. A sorozat ötlete a duci modell, Jessica Vander Leahy fejéből pattant ki és arra kívánja ösztönözni a nőket, hogy napi szinten beszéljenek a testükről. „Itt az idő, hogy a nők rájöjjenek, sokkal többek annál, mint amit a tükörben látnak" – nyilatkozta.

Az első részben Leahy a barátnőivel beszélget a testükkel kapcsolatos dolgokról és arról, hogy miként küzdötték/küzdik le a bizonytalanságot és a szégyenlősséget. „Huszonéves koromra eljutottam oda, hogy szeretem a testem. Ez nem mindig volt így" – hallható a kisfilmben. „Ha üzenhetnék a 16 éves önmagamnak, azt tanácsolnám neki, hogy az önbecsülését ne tegye függővé a saját vagy mások méretétől" – mondja egyikük.

A projekt Youtube-oldala itt érhető el, Instagramon pedig a #ProjectWomanKIND hashtag alatt. (Egyébként ezek a videók miért mindig fekete-fehérek?)

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra