Oscar de la Renta halála után sem áll meg az élet

Július 22-e van, ami a tavaly elhunyt Oscar de le Renta születésnapja. A tervezőóriás munkásságáról már megemlékeztünk októberben, a mai posztunk apropója pedig a legjelentősebb munkáiból nyílt posztumusz kiállítás és az előkészületeket dokumentáló kisfilm.

Kiállítás: nem retrospektív, hanem emlék

Fél évvel ezelőtt, februárban nyílt meg az Oscar de la Renta: His Legendary World of Style névre hallgató kiállítás a Savannah College of Art and Design ban (továbbiakban SCAD), amelynek kurátora a tervező régi barátja, André Leon Talley volt. A férfi szerint az installáció ötlete nem sokkal de le Renta halála után jutott eszébe – ezzel szeretett volna emléket állítani munkásságának. „Nem retrospektívről van szó. Mindent az emlékeim közül válogattam" – nyilatkozta Talley, aki egyébként személyesen ismerte a divatház majdnem összes kliensét.

Mrs. Mercedes T. Bass például öt megtöltött bőröndöt ajánlott fel a kiállításra, ahol két korábbi first lady, Laura Bush és Hillary Clinton, de Nicole Kidman ruhái is megtalálhatóak. „Ezek a nők különböző generációkba tartoznak, ami azt bizonyítja, hogy de le Renta képes volt felöltöztetni bárkit, legyen szó fiatal lányról vagy egy idős hölgyről" – magyarázta Talley.

Egyetlen, a tervező feleségétől és múzsájától, Annette de le Rentától származó csíkos pizsamandrágon kívül nadrágot nem találunk a kiállításon – egyértelműen a nappali ruhákról és az estélyikről szól minden. Külön részt szántak az esküvői ruháknak – ide került mostohalányáé, Eliza Bolené is. Talley elmondása szerint de le Renta mindig a megfelelő ruhadarabot kereste és a választ a Szép?, Viseli majd?, Elegáns? Kérdésekre. „Minden vásárlóját ismerte és tisztelte is. Tudta, mit szeretnek csinálni, hova járnak és ez alapján rakta össze a ruhákat úgy, hogy aztán azok passzoljanak a gardróbjukba" – mondta Michael Fin, a SCAD munkatársa.

Dokumentumfilm: az előkészületek legalább olyan izgalmasak, mint maga a kiállítás

Ezt most kivételesen nem André Leon Talley mondta, hanem az a tanuló, aki részt vett a kiállítás előkészítésében. Sloane Mayberry még irattárosi gyakornokként került a márkához, aztán amikor hallott a SCAD terveiről, megüzente korábbi főnökének, hogy szívesen segítene. Másnap maga Talley írt neki – utána pedig néhány héten keresztül minden iskolán kívüli szabadidejét a szervezéssel töltötte.

A kicsivel több mint húszperces film intim közelségből mutatja meg a munkálatokat – annyira, hogy még az is műalkotásként tekint a benne látható ruhákra, aki egyébként hüledezik a bő egy hét múlva bezáró Il Bacio di Stile több százezres árcéduláin. A több hetes munka része volt a ruhaköltemények beszerzése az A-listás hírességektől, politikusfeleségektől és a többi befolyásos nőtől és azok befotózása is.

A képek egyébként könyv formájában is testet öltenek majd – jelenleg az Amazonon 50 dollár (14 ezer forint) helyett 34-ért (9500 forint) kínálják a szeptember 15-én megjelenő kötetet. „Minden ruhát más embert visel, más eseményen és más korszakban. Éppen emiatt mindegyiknek más a fotón történő elhelyezése és a megvilágítása is" – mondta Adam Kuehl fotós, aki többek között Talley Little Black Dress című könyvén is dolgozott. „Naponta egyébként 15 ruhát fotózunk, ez pedig már az ötödik nap" – mondta Kuehl a film egyik jelenetében. A beágyazott videónkban megnézheti a kisfilmet – igaz, angoltudás szükséges hozzá. Ha viszont csak gyönyörködne a ruhákban és megnézné, mennyi meló van egy ilyen installációval, akkor az sem.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek