Haute couture divathét: divatban maradnak a pucérruhák

Nemcsak a fesztiválszezont és annak feltűnő trendjeit érdemes figyelemmel kísérni a nyári időszakban, hanem a francia és az olasz divatházak bemutatóit is; a férfi kollekciók bemutatóit ugyanis a 2015-2016-os őszi-téli haute couture kollekciók követték a sorban. Összeállításunkban megnézheti azt az öt divatházat, melyeknek luxus estélyi ruhái garantáltan feltűnnek majd a díjátadószezon vörösszőnyeges eseményein a közeljövőben.

1. Kreatívtervezőt váltott a Schiaparelli

A legendás márka nem verte nagy dobra, hogy egykori kreatívigazgatója, Marco Zanini januárban hirtelen elhagyta a divatházat, helyére pedig egy hozzáértő, de a párizsi haute couture műtermekben kevésbé ismert tervezőt, Bertrand Guyont választotta a vezetőség. Bár Guyon neve valóban nem cseng olyan ismerősen, azért mégis egy olyan, több éves tapasztalattal rendelkező dizájnerről van szó, aki korábban a Valentino, a Givenchy, a John Galliano és az Alexander McQueen divatházaknál tanulhatta ki a mesterséget. Guyon, ha nem is teljes áhítattal, de ízlésesen tisztelgett Elsa Shiaparelli munkássága előtt, és a formabontó tervező által használt mintákat és nyomatokat (Vértes Marcell, Bébé Bérard) is beépítette kollekciójába, miközben olyan művészek is inspirálták a tervezés során, mint az ausztrál performanszművész és modell, Leigh Bowery. A hangulatos kollekcióból szerettük a klasszikus fekete bársonyból készült, szögletes nyakkivágású, strasszokkal díszített estélyiket, a nehéz brokát szöveteket, a rózsaszín sifonruhákat és a szürrealista mintákkal ellátott, hétköznapiasabb darabokat.

2. Baljós hangulat a Chanelnél

„Az ötlet onnan ered, hogy a legtöbb ikonikus blézer a huszadik században készült, ezeknek most elkészítettük a 21. századi változatát, mivel a 3D-s nyomtatás technikailag még nem volt lehetséges a kosztümök születése idején” – mondta a sokakat megosztó gyűjteményről Karl Lagerfeld, aki elmondása szerint elsősorban arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy az emberek szerepét a tervezésen belül is a gépek veszik majd át a közeljövőben. Az egykor nagyrabecsült kézimunkáról lemondó tervező szokásához híven számos utalást rejtett el nosztalgikus kollekciójában, ilyen volt többek között Michel Gaubert baljóslatú zenei gyűjteménye, a dekadens hangulat pedig a fináléban lejátszott ironikus ízű „Love Theme” című Barry White számnál csúcsosodott ki igazán. A Gattaca című utópisztikus sci-fiből ismerős „klónozott” modellek egyébként egy összhangban lévő, harmincas éveket idéző kollekciót vonultattak fel Párizsban, melyből ha a katonai válldíszeket annyira nem is, de a klasszikus Chanel kosztümöket és a kollekció fehér darabjait szívesen látnánk a ruhatárunkban.

3. Raf Simons újraértelmezte a Dior kabátokat

A legendás divatház párizsi kifutója egyszerre juttatta eszünkbe a templomok és a virágos kertek hangulatát, miközben leginkább mégis egy pszichedelikus hangulatú ibizai szórakozóhelye emlékeztetett. „A Dior számomra mindig is egyfajta mesevilág marad" – mondta a luxusmárka kreatívigazgatója, aki szemmel láthatóan azon ősi felismerés alapján készítette el haute couture kollekcióját, miszerint a tiltott gyümölcsök a legédesebbek. A kollekció inkább egy exkluzív kabát-gyűjteményre, mintsem egy estélyi ruha kollekcióra emlékeztetett minket. A divatház örökségét újragondoló tervezőt egyébként az olyan flamand mesterek inspirálták a tervezés során, mint Vermeer, vagy Hieronymus Bosch, de újra feltűnt egy-két olyan forma és szín is, melyek még a Jil Sandernél töltött időszakban ragadtak be Simonsnál – írja a style.com. Az absztrakt formát kapott köpenyszerű kabátok közül szerettük a pasztell színű, szőrme ujjrészes, túlméretezett darabokat, a fekete kasmírokat, valamint az éteri, fodrokkal és tollakkal feldíszített organza és bársony kreációkat.

4. A pucérruhák nagymestere, Elie Saab

A libanoni származású couture tervező a Nirvana egyik klasszikusára, a „Come As You Are” című számra vonultatta fel grunge-osnak egyáltalán nem mondható kollekcióját, a showt pedig egybekötötte második párizsi szalonjának megnyitójával. A többnyire áttetsző anyagból készült ruhákra ezúttal is gyöngyöket, flittereket, és minőségi köveket applikált a dizájner, akinek a munkái (köszönhetően a szezonról-szezonra megújuló színpalettának) ezúttal is elegánsra és hordhatóra sikerültek. Elie Saab a javarészt arany, fekete, bordó és mélyzöld színeket kapott kollekcióhoz a saját, korai, 1990-es években készített munkáiból merített inspirációt, mi pedig alig várjuk, hogy a magamutogató celebnők ilyen átlátszó arany estélyikben lejtsenek végig a vörös szőnyegen az előttünk álló szezonban.

5. Rómában mutatott be a Valentino

Az örök város öröksége előtt tisztelgett a divatház tervezőpárosa, Maria Grazia Chiuri és Pierpaolo Piccioli, akik immár hetedik éve állnak a luxusmárka élén. A Valentino Garavani által 1960-ban alapított couture házat ezúttal olyan római látványosságok inspirálták a tervezés során, mint például a Biblioteca Casanatense könyvtár, Giorgio de Chirico festményei, a Piazza Mignanelli okker falai, a császári Róma sas szimbóluma illetve a Colosseum falai. „Róma egy kicsit noir, valahol egy sötét hely” – mondta az AltaRoma AltaModán bemutató Piccioli, aki valóban a fekete, arany és piros színpalettán mozgott, mi pedig nagy rajongói lettünk az arany medáloknak, a gyapjúból és bársonyból készült pelerineknek, tüll-, valamint csipkeruháknak. Nézze meg az óriásgalériában, hogy milyen estélyi ruhákban parádéznak majd a hírességek a közeljövőben!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra