Zanza!

A gyuvecs egy szerb, cserépedényben készülő, réteges lecsóétel. Leginkább rizzsel, hússal és némi zöldséggel szokták rétegezni. Akár előző este bekészíthetjük a hozzávalókat az edénybe, és másnap már csak be kell tolnunk a sütőbe.

dzsuvecs1
Fotó: Katuci

A rizs egyébként nyugodtan cserélhető krumplira, a tarja bármilyen húsra, és akár padlizsán vagy cukkini is kerülhet bele. 

Hozzávalók:

50 dkg csontozott, szeletelt sertéstarja

50 dkg paradicsom

50 dkg paprika

20 dkg rizs

2 fej hagyma

1 evőkanál zsiradék

3 dl tejföl

só, bors

Elkészítés:

  1. Minden zöldséget felkarikázunk és kizsírozunk egy cserépedényt (nekem egy három literes, elég magas kőedénybe fért bele).
  2. Az edény aljába tesszük a hagymakarikákat, erre jöhet egy réteg paradicsom. A rizs felét rászórjuk, erre tesszük a paprikát, majd a hússzeleteket. Innentől fordul a sorrend, a tarjára megint paprika jön, arra a maradék rizs, végül a paradicsommal befedjük. Minden réteget sózunk és borsozunk folyamatosan.
  3. A végén megkenjük az ételt a tejföllel, lefedjük (alufóliával vagy ha van az edénynek teteje, akkor azzal).
  4. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és nagyjából egy óra alatt készre sütjük. Ekkora szépen megpárolódik minden, már csak annyi dolgunk van, hogy megpirítjuk a tetejét egy kicsit, nagyjából 20 perc alatt. 
dzsuvecs2
Fotó: Katuci

Ha pedig a sima lecsós tarját sütne, arra ITT talál receptet. 

Shakshuka receptünket ITT olvashatja. 

Lecsófőzési tippeket pedig ITT és ITT is adtunk. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra