Zanza!

Mandula, vaníliás puding és savanykás ribizli. Kell ennél több egy gyors és könnyű nyári sütihez? Amíg a vajas­mandulás könnyű piskóta sül, előkészíthetjük a gyümölcsöt és a krém hozzávalóit, és ha már kicsit kihűlt a tészta, már lehet is főzni a pudingot és megszórni a savanykás ribizlivel.

DSC 0076
Fotó: Piszke

Készíthetjük málnával, később áfonyával, vagy felezett sárgabarackkal, és akkor "tükörtojássütivel" kápráztathatjuk el a tíz év alattiakat.

Hozzávalók: (20x30-as tepsihez)

a tésztához:

10 dkg liszt
5 dkg darált mandula (más csonthéjassal helyettesíthetjük)
7 gr sütőpor
15 dkg puha vaj
12 dkg cukor
2 nagy tojás

a krémhez:

2 tojás sárgája
6 dkg cukor
6,5 dkg étkezési keményítő
7 dl tej
2 kk.vaníliakivonat/ 2 cs. vaníliás cukor

a tetejére:

20 dkg leszemezett,megmosott, leszárított ribizli

1. A sütőt 175 fokra előmelegítjük, a formát sütőpapírral béleljük, úgy, hogy kevés vajjal a tepsihez is rögzítjük a sütőpapírt. (Így könnyebben elegyengethetjük majd a tésztát, nem csúszkál a papír.)

2. A lisztet, sütőport és mandulát összemérjük, egy tálba szitáljuk.

3. A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd egyenként hozzámixeljük a tojásokat.

4. Belekeverjük a száraz hozzávalókat, és a kissé sűrű, krémes tésztát elegyengetjük a tepsiben.

5. 15-17 percig sütjük, hűlni hagyjuk.

6. A krémhez a cukrot szárazon elkeverjük a keményítővel, hozzáadjuk a tojássárgákat és pár evőkanállal a tejből, simára keverjük.

7. A tejet felforrósítjuk a vaníliakivonattal (ha vaníliás cukrot használunk, azt csak a kész krémbe keverjük!) beleöntjük a tojásos keveréket, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg jól besűrűsödik.

8. A krémet a kihűlt tésztára öntjük, elegyengetjük, megszórjuk a ribizlivel – kicsit bele is nyomkodjuk. 2 óra hűtés után jól vágható.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra