Ízesített sörök tesztje: a legdrágább a legjobb, ilyen is van!

Miután a Sörfesztiválon kedvet kaptunk az ízesített sörökhöz – na meg ugye, a szezonjuk is most van –, teszteltük a dobozos, nem kézműves ízesített söröket. Sajnos nem fért be a kóstolóba az összes kapható íz, de a márkákat azért próbáltuk teljesen lefedni. 

A söröket nem tudományos alapon vizsgáltuk: az ízre mentünk, és a szénsavasság is fontos szempont volt. 

2

Az alkoholos italokat jéghidegre hűtöttük, és bár műanyag pohárból ittuk őket, de hát egy fesztiválon sincs ez másképp, szóval nem tulajdonítottunk neki különösebb jelentőséget.

Összesen 9 terméket kóstoltunk, a legtöbb terméknél sikerült kitalálni, hogy milyen aromát adtak hozzá, ami már fél siker, úgyhogy ha a végeredménytől nem is, erről már igazán jól érezhettük magunkat.

A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, sok középmezőnyös született, igazán jó viszont csak egy. Egyébként is, állítólag az ízesített sörök nem is sörök - mondják ezt a nagy sörösök, és annyiból lehet igazuk, hogy a nyertes nagy fölénnyel tényleg a legsörszerűbb lett. Most megnézheti, melyikkel jár a legjobban, aztán írja meg nekünk, hogy igazunk volt-e!

Tényleg, egy ciderteszt?

Utolsó helyezett: Radler meggy, 6,5 pont

Amennyire szeretjük a finom meggysört, annyira nem értjük, hogy ez tulajdonképpen mi is. Egyáltalán nem savanykás, sőt, még csak nem is kesernyés. Igaz, hogy érezni benne a meggy ízt, de ez nem jelenti azt, hogy jó is. Esetleg felöntve egy kis szódával elmenne. Kitaláltuk az ízesített sörfröccsöt...?!

7
„Gyomnövény ízvilágú, meg mondjuk egy kis szőlő.” „Tutti-frutti ízű szörp, brrr.” „Ez konkrétan meggyszörp szódával. De abból is a balatoni, nagyon gejl verzió.” „Van benne valami izgalmas gyógyíz, de ez nem elég a boldogsághoz.” „Rossz, bubitlan meggyszörp.” „Romlott meggymárka, semmi sör íze nincs.” 

Hatodik helyezett: Borsodi Friss, alma, 12 pont

Az almás cidereket kedveljük, hasonló élményt vártunk volna az almás sörtől is - viszont ez megmaradt az álmodozás szintjén. Nincsen vele különösebb baj, csak nem finom.
 
10
 
„Ez kölyökpezsgő lesz, nem is sör.” „Nagyon bizarr, napközis ivólé, torokban kaparós resti-másnapossággal.” „Ez a cider a sörök világában. Szerintem ez almasör, de inkább legyen almabor.” „Bodzás alap, keserű lecsengés.” „Rossz traubi.” „Romlott almalé."

Ötödik helyezett: Borsodi feketribizli-lime, 12,5 pont

Valamit nagyon elcseszhettek a vegyészek ennél a terméknél, mert többen azt hitték, hogy szamóca, eper vagy málna ízesítésű a sör, ezzel ellentétben ezekhez köze sincs, mert feketeribizlis és lime-os. HAHA.  

5

„Málnás szörpös sör, igazából sima málnaszörp valami nagyon enyhe sörös beütéssel.” „Kellemetlen mellékízű málnaszörp.” „Nagyon édes málnás szaga van, de az íze brutál keserű!!!!!! Nem habzik, mű ízű, színezett és málnaaromás.” „Ne gyártson sörnek látszó italt aki nem ért hozzá.” „Ennek semmi sör íze nincs, de mi is ez? Eper???” „Szamócaszörp!” 

Ötödik helyezett: Radler, licsi, 12,5 pont

Se nem sör, se nem cider, mégis alkoholos, mi az? A Radler sörnek álcázott licsis szénsavas itala egy kis alkohollal vegyítve. Érdekes, hogy többen barack aromára tippeltek, de ez csak azért lehet, mert a licsi nem annyira elterjedt itthon, és ha nagyon akarjuk, tényleg hasonlíthat is kicsit a barackra. (Nagyon enyhén.)

11
„Barack ízesítés? Nem sok íze van, vagyis semmihez sem fogható. Na de nem azért, mert olyan jó.” „Bodzaszörp, nem rossz, de nagyon édes, a szomjat tuti nem oltja.” „Nagyon finom édeskés illata van, az íze és édes, talán licsi? (AZ!!!!! - a szerk.) Mondjuk ami fura, egyáltalán nincs söríze, nem is keserű. Inkább valami szénsavas lötty, hidegen nyáron édesség helyett kiváló. „Barackos, sör jegyek nem érvényesülnek, ez egy üdítő, minimális alkohol tartalommal.”

Ötödik helyezett: Soproni, grapefruit-gyömbér, 12,5 pont

Elképesztő színe van ennek a sörnek, az a tipikus neonos narancs, amiből nyáron hajgumit, fürdőruhát és karkötőt szoktak gyártani. Most komolyan, már ezért megéri megvenni; a Balaton Soundon vagy valami goa ópartin tuti ön lehet a legmenőbb bulikirály(nő)! 

9
„Grapefruit. Mondjuk pont látom magam előtt a kisalföldi grapefruit termelőszövetkezetet, ahogy viszik a sörgyárba a friss szállítmányt... Pont annyiszor látott ez a sör igazi grapefruitot, ahány pontot most kapni fog.” „Jaffaszörp illat, grépfrútlé íz, édes, édes, nagyon édes.” „Az illata és az íze grapefruit, kicsit kesernyés, könnyű nyári itóka. Nem rossz, de ha lenne 4-es is a boltban (a 4-es az Arany Ászok, mojito, lásd lejjebb - a szerk.), tuti, hogy inkább azt venném.” „Grapefruit jellegű, kissé kesernyés, nekem bejön, jéggel még jobb lenne, bár semmi köze a sörhöz.”

Negyedik helyezett: Radler bodza, 14 pont

Mindenki rájött, hogy ez a sör bodzás, de ez nem volt elég ahhoz, hogy jó helyezést kapjon. Persze, attól mert még felismerhető az íze, nem feltétlenül jó is.

8
„Virágos illat, biztos bodza. De abból is a rosszabb verzió.” „Még egy bodzaszörp. Ez is kellemes, viszont szomjoltásra nem alkalmas.” „Ez pont úgy néz ki, mint egy alma cider. A szaga bodzás és sajnos az íze is. Utálom a bodzát. Kesernyés és alig szénsavas. Maradjunk egy közepes pontszámnál.” „Ennek van egy mellékíze, alapvetően bodza, de annak szar.”

Bronzérmes: Borsodi Friss málna, 15,5 pont

Nem tudom, hogy a színe miatt ismerte-e fel mindenki, vagy tényleg az erős málnaíze volt nyomravezető, mindenesetre ez a versenyző, ha csak szerény 15,5 ponttal is, de felkerült a harmadik helyre. Mondjuk azért annyira senkit ne öntsön el a büszkeség a Borsodinál, ugyanis ezzel még mindig csak a maximális pontszám felét sikerült elérnie a sörnek, és még csak meg sem közelíti pontban az első helyezettet sem. Sajnos ez igaz az ezüstérmesre is.

6

Valahogy mindig úgy gondoltam, hogy a gumibogyószörpnek lehet valami málnás beütése is. Ja, hogy ez hogy jön ide? 

Ön szerint milyen ízű lehet a gumibogyószörp?

„Naszóval volt gyerekkoromban valami gyógyszer. Menő gyógyszer volt, mert pezsgőtablettás volt, málnás ízvilággal. Többször írt fel ilyet a gyerekorvos, pedig mondtam neki, hogy pónilovat írjon fel receptre, mert attól egyből meggyógyulnék. Mindegy is, szóval annak pontosan ilyen íze volt. Arra emlékszem, hogy mindig ki akartam hányni.” „Málnaszörpös, picit kevésbé édes, mint a többi, ami jó.”  „Ez az a tipikus málnás cukorka, amit a fűzfői uszoda büféjében lehetett kapni 1987 nyarán. Imádtam! Persze, egy gyerek mit nem imád ami édes?! Szóval emiatt részrehajlóbb vagyok a pontozásnál, egyébként borzasztó műíze van és édes is. Jó, enyhén keserű beütéssel.” „Málnás, erősen kesernyés.” „Málnamárka kevés szénsavval.” 

Ezüstérmes: Arany Ászok mojito, 16,5 pont

Első hallásra elég furának tűnt az ötlet, hogy létezik mojitós sör, és nagyon elképzelni sem tudtuk, hogy miből áll össze. Nos, szerencsére a rum ízének azért nyoma sincs az italban, a menta és a citrom viszont annál inkább érezhető. Azt kell, hogy mondjam, ez így egészen jó párosítás, jéghidegen meg mesés a rekkenő hőségben.

4
„Ennek valami furcsa fűszer íze van. Fodormentás köptető?” „Valami mentás? Tök jó, nem túl édes, kicsit sörízű.” „Ennek mentolos szaga van. Az íze is mentolos és kesernyés is, meg citromos. Ez egy tökéletes frissítő lehet a tikkasztó hőségben, nagyon ízlik és nem szájbaragasztósan édes!” „Na jó, ezt nagyon gyorsan felejtsük el.” „Citromos és mentás. Ugyan semmi sör íze nincs, de tűrhető.” „Citromos, kesernyés, mentás limonádé.”

Abszolút győztes: Young's double chocolate, 22,5 pont

Akármennyire is az ízesített sörök voltak terítéken, a nyertes egy határozottan sörszerű, markánsan keserű ital lett. Csokoládés barna sör megnevezés szerepel a dobozon, amiből a csokoládé kevéssé érzékelhető az ízén, maláta viszont annál inkább. A sörösdobozban van egy „lebegő golyó” is, mint a Guinnessekben, ami arra szolgál, hogy biztosítsa felbontás után a sör krémességét. Hogy attól-e vagy sem, de remek habja is lett az italnak. Ezúttal a magasan legdrágább magasan a legjobb is lett.

3
„Illatra kávés, úgyhogy ez a csokis sör, amilyet én szoktam inni. Szerintem egyáltalán nem rossz ez, kicsit égett az íze, a sört is lehet érezni, és nem akar gyümölcslé lenni, szóval nekem ízlik.” „Hát, ez barnasör, ami jó keserű. Én nem vagyok sörös, de biztos sokaknak ízlik.” „Úgy néz ki, mintha barnasör lenne, olyan Guiness-es. Viszont az íze, baszki, ennek maláta íze van!!! MMMMM, IMÁDOM! Mondjuk rohadt keserű, még egy sima sörnél is 1000x keserűbb, de az íze felemelő. Habzik is, az összes közül ez hasonlít a legjobban a sörre.” „Kávés sör, fantasztikus, tuti felébredek tőle.” „Durván erős fekete sör. Füstös keserű lé, alig szénsavval, de kellően keserű, és igazi sör jellegű."
 
Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (Ft/l) Pont (max. 30) Itt vettük
Young's, double chocolate
582 1322 22,5 Auchan
Ezüstérmes: Arany Ászok, mojito 219 438 16,5 Auchan
Bronzérmes: Borsodi Friss, málna 199 398 15,5 Auchan
Radler, bodza 197 394 14 Auchan
Soproni, grapefruit-gyömbér 219 438 12,5 SPAR
Radler, licsi 197 394 12,5 SPAR
Borsodi, feketribizli-lime 199 398 12,5 Auchan
Borsodi Friss, alma 199 398 12 SPAR
Radler, meggy 197 394 6,5 Auchan
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek