OFFLINE

Magyar származású tervező munkássága előtt tiszteleg a Louis Vuitton

2015. június 22., hétfő 12:59 |

„Szerintem Christopher Nemeth az egyik legfontosabb londoni tervező Vivienne Westwood mellett. Ő a Savile Row, munkáival mindenhol jelen van, az utcán és a klubokban egyaránt...Nagyon sok kollekcióban látom viszont a munkásságát, még akkor is, ha ezt gyakran nem ismerik el. A halálának ötödik évfordulójához közeledünk, ezért úgy döntöttem, hogy Christopher Nemeth élete és munkássága előtt tisztelgek ezzel a Louis Vuitton kollekcióval ” – nyilatkozta a francia divatház férfi részlegének kreatív igazgatója, Kim Jones, akinek kötélmintás kapszulakollekciója június 22. és július 28. között a Colette pop-up üzletében lesz kapható.

Az 1959-ben született magyar származású tervező húsz éves korában hagyta el az angliai Birminghamet, hogy Londonba költözzön és festészetet tanuljon a Camberwell College of Artson. Nem sokkal ezután autodidakta módon kezdett el ruhákat szabni és varrni, a munkájához pedig általában kiselejtezett ruhákat, zsákokat és festővásznat használt, amiket darabokra szedett és újra megvarrt. Forradalmi munkásságának és sikerének a kulcsa elsősorban a kreativitása és a kézművességhez való érzéke volt.

Christopher Nemeth lázadó stílusú kreációi a nyolcvanas évek közepétől meghatározták London szellemiségét. Reflektorfénybe mégis akkor került, mikor barátságot kötött Mark Lebon fotóssal és a stylistként, illetve kiegészítőtervezőként ismert Judy Blame-mel, akiknek köszönhetően jellegzetes ruhái olyan menő magazinokban jelentek meg, mint az i-D, a Tatler vagy a The Face. Valószínűleg ez volt az a pont, hogy Nemeth úgy döntött, más embereknek is el szeretné adni ruháit, így termékeivel megjelent a Kensington Marketen és bekerült a progresszív stílusirányzatot képviselő House of Beauty and Culture kollektívába.

Az egyre nagyobb sikereket elért tervező 1986-ban, John Galliano bemutatóján ismerte meg későbbi feleségét, Keikot, akinek a kedvéért Tokióba költözött és ott is élt haláláig. Nemeth munkái természetesen taroltak a tokiói divatmániások negyedében, és a Harajukuban még mindig van saját butikja - írja a High Snobiety. A divatvilág egyik úttörőjeként és látnokaként ismert designernek Budapesten ugyan nincsen, de Londonban, Párizsban, Tokióban és New Yorkban is vannak márkaboltjai. Nézze meg a galériában, hogy milyen formákkal robbant be Nemeth a köztudatba és hogy milyen kollekcióval tiszteleg munkássága előtt a Louis Vuitton!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta