Házicuki: vaníliafagylalt eperörvénnyel

Zanza!

A nyári hőségben, amikor a sütőt már nincs kedvünk bekapcsolni, érdemes inkább házi fagyikkal kísérletezni. Most egy igazi alapreceptet hoztunk, méghozzá a vaníliafagyi receptjét, amelyet számtalan módon lehet variálni.

Márványozhatjuk különböző lekvárokkal vagy akár karamellszósszal, keverhetünk bele durvára vágott, pirított magokat (pl. diót, mogyorót, pisztáciát), kekszdarabokat a kedvenc kekszünkből, felturbózhatjuk egy kis tojáslikőrrel, vagy tálalhatjuk akár sütemények (pl. karamellizált almatorta, morzsasüti) mellé is.

DSC 0159 01
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Ha pedig olvasztott csokoládét csurgatunk bele, sztracsatella fagyit kapunk. Most eperlekvárral márványoztuk, így ízében a népszerű gyorsétterem-lánc eperöntetes fagyijára hajaz.

Hozzávalók:

3 tojássárgája 
80 g finomítatlan nádcukor 
1 rúd vanília (ezt most nem ér lespórolni, vagy vaníliás cukorral cserélni!) 
300 ml teljes tej 
150 ml hideg habtejszín  
kb. 5-6 ek. eperlekvár

1. A fagyialaphoz a tojássárgákat a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival habosra keverjük. Hozzákeverjük a tejet is, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük: akkor jó, amikor a krém már bevonja a fakanál hátát, és ha végighúzzuk rajta az ujjunkat, akkor határozottan megmarad a nyoma. (nem szabad forralni, mert kicsapódik!!!)

2. A tojásos krémhez hozzákeverjük a habtejszínt, majd teljesen kihűtjük.

3. Ha van fagylaltgépünk, akkor abban készre fagyasztjuk. A gép által kikevert fagylalt felét egy műanyag mikródobozba kanalazzuk. Erre eperlekvárt adagolunk, majd villával márványozzuk. A lekvárra terítjük a maradék fagyit, majd a fagyi tetejére ismét eperlekvárt kanalazunk, és villával kicsit márványozzuk.

4. Ha nincs fagylaltgépünk, egy lapos mikródobozban a fagyasztóba tesszük a fagyialapot, és botmixerrel jó félóránként átkeverjük. Így széttörjük a keletkező jégkristályokat, hogy ne jegesedjen a fagyi. Az utolsó átkeverésnél lazán belekeverjük a fagyiba az eperlekvárt is a botmixer segítségével.

5. Tálalás előtt negyed órára érdemes kivenni a mélyhűtőből, és hagyni szobahőmérsékleten, így szépen lehet majd adagolni. 

Tipp!

Akár jégkrémformában is kifagyaszthatjuk, és bevonhatjuk csokival – erről a technikáról bővebben a házi Magnum receptünknél olvashatnak. Akkor ilyen lesz, mint ami a képen látható:

Ugyanezt az alapreceptet csinálhatjuk jégkrémformában is, és bevonhatjuk csokival
Ugyanezt az alapreceptet csinálhatjuk jégkrémformában is, és bevonhatjuk csokivalFotó: Ötvös Zsuzsanna
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra