Zanza!

Ez a szuperegyszerű és mégis rafináltan finom édesség valójában egy puding, ha puding alatt nem a zacskós-főzős-aromás-színezékes verziókat értjük – mert ennek a desszertnek semmi köze hozzájuk. Tökéletes példája annak, hogy néhány alap hozzávalóból, ha azok jó minőségűek, milyen egyszerűen lehet emlékezetes édességet készíteni. A cseresznye lassan elárasztja a piacokat, de eperrel, meggyel, málnával is érdemes kipróbálni.

DSC 0044(1)
Fotó: Piszke

Ha csak 30%-os zsírtartalmú tejszínhez jutunk, a 2 tojáshoz tegyünk még egy tojássárgáját, hogy biztosan kössön a sodónk.

Ha valaki ennél sütisebb cseresznyés sütire vágyik, süssön egy ilyen cseresznyés-mogyorós pitét, forrón egy gombóc hideg vaníliafagyival biztos sikere lesz. Ha pedig további pudingötletek hiányoznak, itt van még néhány:

Hozzávalók: (22-23 cm-es kerámiaformához)

a sodóhoz:

5 dl tejszín (30% vagy afeletti zsírtartalmú; 35%-os 200ml-eset nagyobb láncokban lehet kapni)

2 nagyobb tojás (+1 sárgája, ha csak 30%-os tejszínt kaptunk)

fél rúd vanília kikapart magja

7 dkg cukor

3 cl rum

nagy csipet só

a rumos cseresznyéhez

25 dkg cseresznye

4 dkg nádcukor

3 cl rum

  1. A sütőt 150 fokra előmelegítjük, egy teáskannában vizet forralunk.
  2. A tojást egy mérőkancsóban felverjük, hozzákeverjük a cukrot, és a sodó összes többi hozzávalóját.
  3. A meleg sütőbe a középső rácsra tegyünk egy mélyebb, nagyobb tepsit, abba pedig a kerámiaformát.
  4. A kancsóból a sütőben üldögélő formába öntsük a sodót – így biztosan nem lötyög ki – a lobogó vizet a tepsibe öntjük, hogy kb. félig érjen a kerámiaforma oldalán.
  5. 45-50 percig sütjük – ekkor még picit mozog a közepe, de hűlés közben is dermed még.
  6. Amíg a sodó készül, a cseresznyét kimagozzuk, a nádcukrot egy kisebb lábas aljára szórjuk, és amikor itt-ott karamellizálódni kezd, rádobjuk a kimagozott cseresznyét és hozzáadjuk a rumot, addig forraljuk, míg a cukor teljesen felolvad.
  7. A jól behűtött sodóra szedjük, tálaljuk.
DSC 0049(2)
Fotó: Piszke
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra