OFFLINE

Túl sovány modell miatt tiltották be az YSL reklámját

2015. június 3., szerda 12:20

Felelőtlennek minősítették azt az Elle magazinban közzétett fekete-fehér hirdetést, ami egy sötét miniruhában földön fekvő nőt ábrázol, a hivatalos magyarázat szerint ugyanis az Yves Saint Laurent divatcég reklámjában látható modell irreális vékony, írja a Mirror. Erre a következtetésre persze nem a lap, nem is a reklámozó Yves Saint Laurent, hanem a Advertising Standards Authority (ASA) jutott, ami kábé a brit reklámfelügyelet. A reklámra persze nemcsak úgy ráakadtak: egy olvasó hívta fel rá a figyelmüket.

1779

Az ASA ezután megállapította, hogy a képen látható, platform cipőben, fekete miniruhában földön fekvő nő egészségtelenül vékony, és habár utóbbi állítással az YSL egyáltalán nem ért egyet, azért készséggel megfelelt a szerv kérésének.

Ön szerint eszik rendesen a képen látható lány?

 • 948
  Nem, de sok pénzt kap érte
 • 103
  Eszik, csak ilyen alkata van
 • 142
  Inkább drogos
 • 395
  Engem nem érdekel, eszik-e, de ne mutogassák!
 • 109
  Szerintem frankó kép

Az Elle nem is akar szót fecsérelni a dologra, de az ASA azért kifejtette az ezzel kapcsolatos véleményét, ami nagyjából így szól: A képen látható modell testtartása és megvilágítása elsősorban annak a ruhából kilógó mellkasára fókuszál, valamint irracionálisan vékony lábaira. A mellkas csontozata jól kivehető, és az is, hogy a nő combja és bokája pontosan ugyanolyan széles. „Mindezekből arra következtettünk, hogy a kép egy egészségtelen testképet sugall, így felelőtlen." A szabályozás értelmében a hirdetés jelen állapotában nem jelenhet meg újra, a hirdetők felé pedig jelezték a történteket, bízva abban, hogy a jövőben felelősségteljesebben járnak majd el.

A divatcégre rájár a rúd, idén egyszer már elmarasztalta őket a hatóság, mondván Black Opium nevű parfümjük kampányában istenítik és természetesnek veszik a droghasználatot. De nemcsak nekik gyűlt meg a bajuk mostanában a reklámfelügyelettel: egy bejelentés nyomán az American Apparell kiskorúnak tűnő modelljét is soknak érezték nemrég, 2014-ben pedig az Urban Outfitters amerikai céget kötelezték arra, hogy távolítsák el brit weboldalukról az egyik fehérneműs képet, mivel az ott látható modell rendkívül sovány. Az egészségtelenül vékony modellek visszaszorításáért, az anorexia ellen ugyanakkor Franciaországban is küzdenek, ott törvény tiltja a túl sovány modellek alkalmazását.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta