OFFLINE

Pénteki süti: mézes zserbó

2015. május 29., péntek 10:42

Mézes zserbó vagy mézes krémes? Három vagy négy lap? Csak krém vagy dzsem/lekvár is? Esetleg a tejfölös verzió? Nincs általános igazság, ebből a sütiből csak a mi családunkban létezik vagy három-négyféle változat.

DSC 0118

Ez most egy négylapos, savanykás ribizlidzsemes mézes zserbó, kizárólag vajjal, a tetjén pedig valódi csokival. A krém alapja sem liszt, hanem étkezési keményítő, így könnyebb, és bár rengetegnek tűnik, tudjuk, hogy az igazi mézes zserbó titka a krém/tészta arány, erősen a krém javára!

A pihentetési idő nem hagyható ki, ekkorra puhulnak meg a lapok, és érnek össze az ízek!

Hozzávalók: (32x32 cm-es nagy gáztepsihez)

a tésztához:

47 dkg liszt
1,5 tk szódabikarbóna
3 kisebb tojás
20 dkg cukor
5 dkg méz
10 dkg vaj

a krémhez:

4 dl tej
1 rúd vanília kikapart magja
35 gr étkezési keményítő
3 tojás sárgája
15 dkg cukor
35 dkg vaj
20 dkg tetszés szerinti dzsem (én ribizlit használtam)

a tetejére:

20 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj

  1. A krémhez való vajat kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen.
  2. A tésztába kerülő 10 dkg vajat, mézet, cukrot és a három tojást gőz fölött 3-4 percig kevergetjük, míg fényes és sima lesz.
  3. A gőzről levéve belekeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet, összegyúrjuk, négy egyenlő súlyú részre osztjuk a tésztát, és egy órát a hűtőben pihentetjük.
  4. Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük a krémalapot: a tejet a vaníliamagokkal feltesszük melegedni, a cukrot elkeverjük a keményítővel, hozzáadjuk a tojássárgájákat és a melegedő tejből néhány evőkanálnyit, hogy jól keverhető legyen. Mikor a tej már meleg, hozzáadjuk a keményítős keveréket és folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg jól besűrűsödik - ez 80-82 fok környékén követketik be. (Túlfőzni nem szabad, mert akkor elenged a keményítő, ha pedig forraljuk, kicsapódik a tojás.)
  5. A krémalapot a kézi robotgéppel addig verjük, amíg csak langyos lesz. (Ilyenkor jól jön, ha van állványunk, vagy egy kuktánk.)
  6. A tésztagombócokat nyújtás közben is alálisztezve a tepsi méretére nyújtjuk, és 175 fokon, egyenként kb. 8 perc perc alatt megsütjük a lapokat. (kihűlés után törnek, óvatosan!)
  7. A teljesen kihűlt krémalapot újból felverjük a kézi mixerrel, és kanalanként adagoljuk hozzá a puha vajat: hihetetlenül könnyű krémet kapunk.
  8. Az első tésztalapra jön a krém fele, a második után a dzsem következik, ezután ismét egy lap, és a krém második fele majd a negyedik lap.
  9. A kockákra tördelt csokoládét mikróban 800 Watton, félpercenként megkevergetve felolvasztjuk, belekeverjük a vajat, és a mázzal bevonjuk a legfelső sütilapot.
  10. Hűvös helyen minimum 24 órai pihentetés után vágjuk fel tetszőleges méretű szeletekre.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta