Zanza!

Mézes zserbó vagy mézes krémes? Három vagy négy lap? Csak krém vagy dzsem/lekvár is? Esetleg a tejfölös verzió? Nincs általános igazság, ebből a sütiből csak a mi családunkban létezik vagy három-négyféle változat.

DSC 0118

Ez most egy négylapos, savanykás ribizlidzsemes mézes zserbó, kizárólag vajjal, a tetjén pedig valódi csokival. A krém alapja sem liszt, hanem étkezési keményítő, így könnyebb, és bár rengetegnek tűnik, tudjuk, hogy az igazi mézes zserbó titka a krém/tészta arány, erősen a krém javára!

A pihentetési idő nem hagyható ki, ekkorra puhulnak meg a lapok, és érnek össze az ízek!

Hozzávalók: (32x32 cm-es nagy gáztepsihez)

a tésztához:

47 dkg liszt
1,5 tk szódabikarbóna
3 kisebb tojás
20 dkg cukor
5 dkg méz
10 dkg vaj

a krémhez:

4 dl tej
1 rúd vanília kikapart magja
35 gr étkezési keményítő
3 tojás sárgája
15 dkg cukor
35 dkg vaj
20 dkg tetszés szerinti dzsem (én ribizlit használtam)

a tetejére:

20 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj

  1. A krémhez való vajat kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen.
  2. A tésztába kerülő 10 dkg vajat, mézet, cukrot és a három tojást gőz fölött 3-4 percig kevergetjük, míg fényes és sima lesz.
  3. A gőzről levéve belekeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet, összegyúrjuk, négy egyenlő súlyú részre osztjuk a tésztát, és egy órát a hűtőben pihentetjük.
  4. Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük a krémalapot: a tejet a vaníliamagokkal feltesszük melegedni, a cukrot elkeverjük a keményítővel, hozzáadjuk a tojássárgájákat és a melegedő tejből néhány evőkanálnyit, hogy jól keverhető legyen. Mikor a tej már meleg, hozzáadjuk a keményítős keveréket és folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg jól besűrűsödik - ez 80-82 fok környékén követketik be. (Túlfőzni nem szabad, mert akkor elenged a keményítő, ha pedig forraljuk, kicsapódik a tojás.)
  5. A krémalapot a kézi robotgéppel addig verjük, amíg csak langyos lesz. (Ilyenkor jól jön, ha van állványunk, vagy egy kuktánk.)
  6. A tésztagombócokat nyújtás közben is alálisztezve a tepsi méretére nyújtjuk, és 175 fokon, egyenként kb. 8 perc perc alatt megsütjük a lapokat. (kihűlés után törnek, óvatosan!)
  7. A teljesen kihűlt krémalapot újból felverjük a kézi mixerrel, és kanalanként adagoljuk hozzá a puha vajat: hihetetlenül könnyű krémet kapunk.
  8. Az első tésztalapra jön a krém fele, a második után a dzsem következik, ezután ismét egy lap, és a krém második fele majd a negyedik lap.
  9. A kockákra tördelt csokoládét mikróban 800 Watton, félpercenként megkevergetve felolvasztjuk, belekeverjük a vajat, és a mázzal bevonjuk a legfelső sütilapot.
  10. Hűvös helyen minimum 24 órai pihentetés után vágjuk fel tetszőleges méretű szeletekre.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra