9 tipp cipővásárláshoz

A cipőfüggőségre sajnos ugyanúgy rá lehet kapni, mint a bizsuk és táskák mániákus gyűjtögetésére: hogy mi a közös ezekben a káros szenvedélyekben? Az, hogy hosszútávon mindhárom baromi drága. Ha nem akar Carrie Bradshawhoz hasonlóan 40 ezer dollár körüli összeget elszórni különböző dizájnerdarabokra – melyek közül a legtöbbnek maximum egy szezon a szavatossági ideje –, és jó helyen keresgél, akkor nem lehetetlen divatos, ugyanakkor megfizethető verziókat találni. A today.com írása alapján összegyűjtöttünk kilenc tippet, melyek segítenek az egyedi, ugyanakkor megfizethető darabok megtalálásában.

Minden az anyag minőségén múlik

A műbőr és lakkréteggel bevont műbőr cipő nem valami jó befektetés, ezek helyett érdemes inkább valódi, mondjuk velúrbőrből készült darabokat keresni, melyeket már egész emberi áron kifoghat a leárazásokon. A minőségi bőrből készült cipők hiába kerülnek a gyatrább verzióknál akár háromszor többe, hosszútávon sokkal inkább megérik, ráadásul a szarvasbőrből készült lábbelik kopott részeit fogkefével dörzsölve könnyen eltüntetheti.

Tesztelje az állóképességét!

A spórolás jó dolog, viszont fontos, hogy az ár ne a minőség rovására menjen: egy cipő talpa legalább annyira fontos, mint a felsőrész anyaga – a vastag, recés talpú fazonok sokkal strapabíróbbak, mint vékony és csúszós talpú társaik, ezért ezt is vegye szemügyre vásárláskor (bár az is igaz, hogy ezen a problémán egy cipőész még utólag is segíthet). 

Legyen képben az aktuális trendekkel!

Mielőtt elindulna a téli/tavaszi cipőbeszerzési körútra, nézzen utána az aktuális trendeknek a polyvore.com vagy a net-a-porter.com oldalakon. Szinte az összes cipőüzlet a nemzetközileg elismert divatházak kreációiból inspirálódik, így ha megtetszik egy dizájnerdarab, simán elképzelhető, hogy pénztárcabarát verzióját megtalálja valamelyik kommersz üzletben. Ez a teória egyébként leginkább lapos talpú cipőknél működik, mivel a divatházak által kifutóra küldött magas sarkú cipők koppintása lényegesen többe kerül kényelmesebb társaiknál. 

Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com
Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com

Nem a sarokmagasság a döntő

Platformos tűsarkúval idén sem lő mellé, ennek a fazonnak viszont nagy hátránya, hogy könnyen át tud billenni vállalhatóból közönségesbe. Kezdőként kerülje a rejtett platformos megoldást, legalábbis ha nem akar úgy kinézni, mint akinek patája nőtt, kényelmesebb sarkakért pedig alacsonyabb platformmal próbálkozzon. Még egy trükk, amivel megőrizheti egyensúlyát: tűvékony sarkak helyett vastagabbat válasszon, ha pedig még inkább bebiztosítaná magát, bokapántos fazont keressen!

A klasszikus fazonokkal nem lő mellé!

Az örökzöld cipőtrendeket általában a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek divatházai inspirálják: míg a tervezők ma már inkább a kényelmes edzőcipő trendekre fókuszálnak–- és adják ezeket a fazonokat akár drágábban, mint egy pár bőrből készült tűsarkút – az ön helyében mi kihasználnánk a helyzetet és befektetnénk egy valószínűleg leárazott, akár tíz év múlva is abszolút működő klasszikus fazonra. 

Ne essen túlzásokba!

A kevesebb néha több elv nem csak az ékszerekre érvényes – a színektől nem kell óvakodni, viszont a mintát és díszítést illetően maradjon a minimálnál. Szintén kerüljön mindent, amin túl sok a kiegészítő (gyöngy, flitter, kristály) vagy alapból furcsa a minta és az anyag textúrájának kombinációja, a hegyesorrú és keskeny fazonokkal viszont nem tud hibázni, ilyet bátran bevállalhat idén is.

Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com
Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com

Figyelje a kollaborációkat!

A H&M-nél jól bevált kollaborációkra – vagyis mikor egy tervező összeáll egy megfizethető fast fashion márkával – érdemes odafigyelni, mert kivételesen emberi árakon is hozzá lehet jutni egyébként elérhetetlen darabokhoz. Bár ez az 'elérhető' ár itt is általában 40-60 ezer forint közötti összeget jelent, ez azért még így is jóval barátibb az eredeti három-négyszázezeres forintos árnál. A J. Crew a H&M példájából kiindulva már Sophia Websterrel és a Comme Des Garcons-nal is kollaborált, az eredmény pedig magáért beszél, úgyhogy nem árt nézelődni, maximum meglepetés éri.

Szabás = MINDEN!

Vásárlás előtt mindenképp tesztelje, mindenhol kényelmes-e az adott fazon és ha a legminimálisabb problémát is érzi az üzletben, azonnal tegye vissza a polcra a cipőt. Persze külsőre lehet, hogy tetszik, meg nagyon jól menne ahhoz a szoknyájához, ami már hónapok óta a szekrény alján porosodik, de egyetlen cipő sem ér annyit, hogy egy életre eldeformálja a lábát. (Higgye el nekem, én az egy számmal kisebb – a leárazásokon már csak ekkora volt – Zara csizmámmal minden létező tágító hadművelettel megpróbálkoztam, persze totál sikertelenül, viszont sikerült egy maradandó csontkinövést összeszednem a sarkam felett pár centivel. Visszagondolva pedig baromira nem érte meg az a mínusz ötezer forint). Ha teheti, magassarkú esetén bokapántos fazont keressen – attól, hogy tűsarkúban jár, még nem feltétlen kell végigszenvednie a napot, ráadásul a pánttól még a járása is magabiztosabb lesz!

Az olcsóval nem feltétlenül jár jól hosszútávon

Attól, hogy egy jóval olcsóbb márka modelljét vásárolja meg egy dizájner, vagy csak szimplán magasabb árkategóriás cég terméke helyett, még nem feltétlen jár jól, inkább csak időszakos spórolásról beszélhetünk: vagyis hiába veszi meg a műbőr bakancsot hatezer forintért, ha a következő szezonra úgyis tropára megy és veheti rögtön a következőt. Hosszútávon gondolkodva három szezon alatt máris 18 ezret költ el a silány kivitelezésű, műbőr verziókra, holott ugyanennyiből már minőségi darabra is beruházhatna, ami jóval többet bír három szezonnál. Igen, tényleg fájdalmas egyszerre húszezrektől megválni, de ha években és befektetésben gondolkodik, már nem is olyan rossz üzlet. A lábának épsége pedig minden pénzt megér.

Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com
Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek