Zanza!

Tombol az eperszezon, ennek örömére összegyűjtöttük a legjobb epres receptjeinket. Lesznek jobbnál jobb sütik, torták, piték, fagyi, szörp és lekvár is.

1. Epres-nutellás pite mascarponekrémmel

A mogyorós-omlós tészta jó ürügy arra, hogy a mascarponés-epres pitébe csempésszünk egy kis nutellát. A tejszínes mascarponekrém (ami tulajdonképpen tripla tejszín, mivel a mascarpone is tejszínből készül) a legjobb krémalap, amit gyümölcsös pitékhez használhatunk - hiszen melyik gyümölcs nem jobb tejszínhabbal?

2013. máj 072
Fotó: Piszke

2. Francia epres lepény

Nagyon epres, nagyon finom édesség, a rusztikus kategóriából: az epres galette. Már csak azt kellene tisztáznunk, mi is az a galette. Ez egy francia süteményféleség, aminek az a lényege, hogy a nyers, vékonyra nyújtott tészta közepére halmozzuk a gyümölcsöket/egyéb töltelékeket, amire aztán ráhajtjuk a széleken a meghagyott peremet és így sütjük meg a süteményt.

galette §4
Fotó: Doki

3. Eper, kókusz, két jó barát

Minimális ráfordítás, korrekt látvány, kellemes ízek. Egyszerűbb, mint egy piskóta, sütési rizikófaktora alacsony: szinte elronthatatlan sütemény kezdőknek - és időhiányos haladóknak. És azoknak, akik nem bírnak ellenállni a korai epernek. Türelmesebbek pár hetet még várhatnak ezzel a sütivel, nekik inkább ezt a hasonlóan egyszerű kókuszos-meggyes verziót ajánljuk az utolsó meggybefőtt-adagok megsemmisítésére.

epres kokuszos suti
Fotó: Doctor Pepper / Dívány

4. Emeletes, epres, morzsás

Kezd javulni az eperválaszték, jön a finom, igazi magyar eper is, úgyhogy lehet hangolódni az epres receptekre. Használhatjuk salátákhoz, turmixokba, ehetjük simán, tejföllel, vagy olvasztott csokiba mártva és ha mindezek után még mindig marad eper, akkor elsüthetjük egy finom tavaszi süteményben, mint például ez az emeletes, morzsás epres sütemény.

epres suti 2

5. Nagyon villantós, de egyszerű epres túrótorta

Ez az epres túrótorta igazi villantós desszert. Ránézésre olyan, mintha cukrászdában vettük volna, pedig az egyetlen trükk, hogy a torta oldalát kifelé fordított, félbevágott eperszemekkel rakjuk ki, amitől nagyon látványos lesz a túrós réteg.

Epres túrótorta1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

6. Epres máglyarakás

Elméletileg ez egy maradékhasznosító recept, a kicsit szikkadt fél kalács eltüntetésére. De az vesse ránk az első követ, aki nem tartja védhetőnek, hogy csak úgy elhasználjuk hozzá egy negyed kilónyi kalácsot. A klasszikus máglyarakás tavaszias verziója eperrel.

2013. ápr 009
Fotó: Piszke

7. Rusztikus epres pite

A galette tulajdonképpen egy pite, amiről nagyrészt lespórolták a felső tésztaréteget... és milyen jól tették! Így sokkal jobb a gyümölcs-tészta arány a gyümölcs javára, a nyújtása jóval egyszerűbb, és ha szakadozik is a széle, nyugodtan mondhatjuk, hogy direkt ilyen rusztikus.

2013. máj 051
Fotó: Piszke

Itt a lágy, omlós tészta és az édes babapiskóta édessége jól harmonizál a savanykás rebarbara és az üde eper ízével, szerintem nem kell utólag porcukrozni, viszont lehet mellé cukrozott tejszínhabot, mascarponét, vagy ha melegen tálaljuk, vaníliafagyit adni, és máris vacsora utáni desszertet varázsoltunk az egyszerű kis péntek délutáni sütiből.

8. Epres-rebarbarás lepény

Ugye milyen jó, amikor végre van igazi, érett eper vagy egy szép csokor piros rebarbara? Szerencsére nálunk is kezd újra népszerűbb lenni a rebarbara, ami valójában nem is gyümölcs, hanem zöldség. Zöld és piros szárral is lehet látni, sőt létezik egészen rózsaszín fajtája is. A kettő pedig tökéletes párost alkot ebben a lepényben.

CSC 3675akicsi

9. Rebarbarás epres pite

A rebarbarát nemcsak azért szeretjük, mert szép rózsaszín, hanem mert finom is. Eperrel pláne. Még szerencse, hogy egy időben teremnek, mert szuperül kiegészítik egymást. Desszertünk egy egyszerű, kb. 10 perc alatt előkészíthető pite. Óvatos rebarbarázók növelhetik az eper mennyiségét a rebarbara rovására.

rebarbaras 03
Fotó: Doctor Pepper

10. Epres-mandulás rétes

Ebben a rétesben az a legjobb, hogy nemcsak gyorsan készül, hanem gyorsan is sül, és közben a puha mandulás töltelék pedig megvédi az epreket a magas hőtől, így a gyümölcs nem veszít annyit a színéből-ízéből, nem áztatja el a tésztát, egyszóval szebb is, finomabb is.

DSC 0001(1)
Fotó: Piszke

11. Citromos, epres tavaszköszöntő

Mivel minden jel szerint mégis csak itt a tavasz, félretesszük az atomcsokis vonalat, és jöhet végre valami könnyebb süti, olyan, amit jól lehet enni a teraszon, a napon ülve.

epressuti
Fotó: Doctor Pepper / Dívány

12. Joghurthabos epertorta

Ez a torta szülinapra készült, és bár a nagy formában sütöttem, el is fogyott rögtön. Szóval jó lett, de nem szépítem, van vele macera, úgyhogy az lásson neki, aki olyan mint én, és élvezi a bíbelődést. A munka oroszlánrészét este csináltam, aztán másnap fejeztem be, így a krémnek volt ideje rendesen megdermedni.

epertorta2
Fotó: Koncz Andrea

13. Készítsen eperszörpöt, jó lesz!

Nagyon finom, intenzív eperíze van a saját verziónak, a bolti szörpök a nyomába sem érnek!

Eperszörp1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

14. Bodzaszörpös-epres majdnemfagyi

Csak majdnemfagyi, mert valójában ez egy sorbet. Vagy sörbet. Vagy szorbé. Ahogy tetszik.

 Az eper és a rebarbara a tavasz-kora nyár igazi sztárpárosa: mehetnek pitébe, vagy lepényre, nem lehet ezzel a duóval mellélőni. Most sorbet-t (ejtsd: szorbé) készítettünk eperből és rebarbarából, kiegészítve a szezon harmadik nagy kedvencével, a bodzával.

EperRebBodza2
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

15. Levendulás eperlekvár

Ezt a receptet nyugodtan megcsinálhatják levendula nélkül is, úgy is veri az összes boltit.

levendulas eperlekvar
Fotó: Koncz Andrea / Dívány

16. Eperlekvár és szörp, 2in1, egy lábosban.

Ez a módszer azoknak jó, akik nem tudnak választani a szörp és a lekvár között, mert mindkettőt szeretnék elspájzolni. Ezzel a recepttel ez is lehetséges, ugyanabból az egy lábasból kétfélét is elteszünk a rosszabb hónapokra.

Palacsinta saját szamócalekvárral (és csokidarával), menő!
Palacsinta saját szamócalekvárral (és csokidarával), menő!

17. Kókuszos-epres piskóta

Úgy néz ki, mintha csak díszítenénk az eperrel, valójában fontos hozzávaló, az édes, sűrű kókuszos krémmel tökéletes párost alkotnak ebben az édességben. A sütinek stabil alapot ad a gyors, a szokásosnál kissé sűrűbb, forró tejes piskóta.

DSC 0071(2)
Fotó: Piszke
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra