OFFLINE

Pénteki süti: epres-mandulás rétes

2015. május 8., péntek 10:32

Bár szezonban az eper a legeslegjobb frissen, kicsi tejszínhabbal, azért jut belőle néhány sütibe is.

DSC 0001(1)
Fotó: Piszke

Ebben a rétesben az a legjobb, hogy nemcsak gyorsan készül, hanem gyorsan is sül, és közben a puha mandulás töltelék pedig megvédi az epreket a magas hőtől, így a gyümölcs nem veszít annyit a színéből-ízéből, nem áztatja el a tésztát, egyszóval szebb is, finomabb is.

Hozzávalók:

4 réteslap (30x40 cm-es)
3 dkg vaj, megolvasztva
2 tojás
4 dkg cukor
5 dkg darált mandula
fél citrom reszelt héja
5 dkg babapiskóta (vagy kekszmorzsa)
2 dkg étkezési keményítő
25 dkg apróbb szemű eper, megmosva, megtisztítva

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral bélelünk, a babapiskótát ledaráljuk.
  2. Az egész tojásokat a cukorral és a citromhéjjal a kézi mixer legnagyobb fokozatán 5-7 perc alatt világos, habos krémmé verjük.
  3. A mandulával elkeverjük a morzsát és az étkezési keményítőt, majd ezt fakanállal beleforgatjuk a felvert tojásba.
  4. Nedves, tiszta konyharuhán 2-2 réteslapot vajjal megkenve egymásra terítünk.
  5. A tölteléket elfelezve a lapok rövidebbik oldalához halmozzuk, 2 centit üresen hagyva a szélen. Elegyengetjük, a töltelék két végénél is 2 centis ráhagyásokkal.
  6. Az egészben hagyott epreket elosztjuk a tölteléken.
  7. A réteslapok két hosszabbik oldalát 2 cm széles sávban felhajtjuk, hogy ne folyjon ki majd a rétes két végén a töltelék, azután a rövidebbik oldal felől óvatosan, egyáltalán nem szorosan felhajtogatjuk a tésztát. Tökéletes, ha laposkásnak tűnő tekercset kapunk, a töltelék szépen megemeli majd, de nem reped ki.
  8. A tekercsek tetejét kevés vajjal kenjük, mandulával szórjuk, és 20 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.
  9. Az epres rétes egyáltalán nem édes, simán elbír egy kis porcukrozást, és a tejszínhab is tökéletes választás mellé.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta