OFFLINE

Sütiiskola: leveles tészta házilag

2015. május 5., kedd 14:45

A boltokban készen kapható leveles tészta általában igazi jolly joker megoldás, ha szupergyors vacsorát kell összedobni vagy hirtelen betoppanó vendégeknek kell valamilyen sós nassolnivalót vagy édességet készíteni. Azonban egy ráérős hétvégi délután érdemes egyszer kipróbálni, milyen a házilag hajtogatott leveles tészta: sokkal-sokkal ropogósabb, zizegősebb, vajasabb, mint bármilyen bolti társa.

A nettó munka nem olyan sok vele, utána már csak hajtogatni kell. Egy nekifutásra nagyobb adagot is készíthetünk: a kész tésztát két-három napig tárolhatjuk a hűtőben vagy le is fagyaszthatjuk.

Hozzávalók (600 gramm kész leveles tésztához):

50+200 g liszt 
200+50 g vaj 
nagy csipet tengeri só 
115 g víz (nem tévedés, a vizet is grammban adtuk meg, érdemes konyhai mérlegen kimérni)

1. Elkészítjük a vajas tömböt, amelyet a tésztánkba fogunk hajtogatni. Ehhez a 200 gramm vajba belegyúrunk 50 gramm lisztet. A legegyszerűbb megoldás, ha a hideg vajat kockákra vágjuk, és a liszttel együtt S-késes aprítógépben morzsásra aprítjuk, majd összegyúrjuk. A lisztes vajat kb. 1,5 cm vastag téglalap-formára igazítjuk, és folpackba csomagoljuk. Visszatesszük a hűtőbe, hogy a vaj teljesen visszaszilárduljon.

2. A tésztához a maradék 200 gramm lisztet a maradék 50 gramm vajjal és a sóval összemorzsoljuk. Ezt a műveletet a legegyszerűbben ismét egy aprítógép segítségével végezhetjük el. Hozzáadjuk a vizet is, és addig gyúrjuk a tésztát, míg el nem válik a kezünktől és a tál falától. Ekkor a tálat letakarjuk, és a tésztát 30 percen keresztül pihentetjük.

3. A pihentetés után a tésztát lisztezett munkafelületen kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk. A közepére helyezzük a vajas tömböt, és teljesen becsomagoljuk a kinyújtott tésztába. A tésztát a becsomagolt vajjal együtt kb. fél centi vastag téglalappá nyújtjuk.

4. Ekkor következik a hajtogatás. Az első lépés a szimpla hajtogatás: ehhez gondolatban három részre osztjuk a kinyújtott tésztát. A tészta külső harmadát ráhajtjuk a közepére, majd erre ráhajtjuk a másik külső harmadot.

5. A tésztát ekkor 90 fokkal elforgatjuk, majd újra kinyújtjuk, és következik a dupla hajtogatás. Ehhez a téglalapot szemmel négy részre osztjuk, a külső negyedeket a belső negyedekre ráhajtjuk, majd a két részt összehajtjuk – mintha egy könyvet csuknánk össze.

6. A tésztát ezután letakarva 30 percig pihentetjük a hűtőben. A pihenő letelte után ismét hajtogatjuk először szimplán, majd duplán, újabb 30 percig pihentetjük, majd harmadszor is megismételjük a hajtogatást. Ismét pihentetjük 30 percig, majd tetszés szerint felhasználjuk. Ha nem használjuk fel rögtön, akkor mehet a hűtőbe vagy a fagyasztóba.

Ebből az adagból 600 gramm (bő két bolti csomagnyi) leveles tészta lesz. Készülhet belőle például kolbászos táska vagy gombás csiga, ha viszont inkább édeset készítenénk, lehet belőle fügés pite vagy krémes kosárka.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta