Veszélyben a Chanel ikonikus illata

Landing N5 white full height fr FR
Chanel

Pár éve már állt a bál a Chanel híres 5-ös számú parfümje miatt, akkor az EU kérdőjelezte meg a természetes összetevőinek allergénmentességét. Most újra középpontba került a francia divatház egyik ikonikus illata, ugyanis veszélyben van az egyik legfontosabb összetevője – adta hírül az msn news.

A Comore-szigeteken is megtalálható ylang-ylang sárga virágai rejtik azt az olajat, amely a világ egyik legjobban fogyó parfümjének jellegzetes illatát és ennek köszönhetően a szigetvilág teljes exportbevételének egytizedét adja. Bár mint olyan sok minden más, így ez a növény és a belőle készült olajhoz szükséges faállomány is véges, az utóültetésről mégsem gondoskodnak megfelelően. "Annak ellenére, hogy az ylang-ylang olajának hatalmas gazdasági szerepe van, az utánpótlásról senki sem gondoskodik" – írja egy tanulmányában Celine Benini, a Liege-i Egyetem mezőgazdasági szakértője.

A Comore-szigeteken évente 30-40 tonnányi olajat termelnek meg – ennek nagy részét az Anjouan-sziget 350 lepárlóüzemében. A termékből egyébként 40 liter több ezer eurót ér – nem csoda tehát, hogy sokszor az aranyröghöz hasonlítják.

A virágról

A Fülöp-szigetek őshonos lakosainak nyelvén a virágok virágát jelenti. 1921-ben Coco Chanel egy olyan virágot szeretett volna találni, ami magában rejti a nő illatát. A választás végül az ylang-ylangra esett, így született meg az ikonikus (sokak számára borzasztó) N°5.

Alacsony hozam

Közgazdászok úgy vélik, hogy a Comore-szigetek sokkal többet is profitálhatna az ylang-ylang szektorból, ha a szektort átalakítanák. 2013-ban és 2014-ben évente másfél millió euróért (körülbelül 450 millió forintért) exportált olajat. "Ez elég szerény, főleg ha azt vesszük, hogy ennél még a külföldön élők hazautalásainak összege is nagyobb" – mondta Nour Allah Alnour Assik. Egy másik szakértő, Ibrahim Ahamada szerint a virág "megmarad a jövedelem egyik lehetséges forrásának és az ország jelentős fizetőeszközének".

114001962
Robert Van Der Hilst / Europress / Getty

Az egyik termesztő, Ibrahim Bacar elmondta, hogy egy kilónyi virágot egy euróért vesznek meg tőle. "Ha 200 kilogrammot adsz el, annak legalább egy tehén árával kéne felérni, ami 1500 euró és nem pedig 200" – mondta Bacar. "Tudom, hogy sokat keresnek az olajjal, de nincs választásom. Elteszem azt a kicsit is, amit adnak. Kíváncsi vagyok, hogy egy nap ez megváltozik-e" – teszi hozzá anélkül, hogy elárulná, melyik cégnek szállít. Egyébként a munkások sem járnak jobban: az Ernst and Young egyik 2009-es jelentése szerint a Comore-szigeteki minimálbér valahol 50 és 80 euró (akkori árfolyamon 13 és 20 ezer forint) között van. "Amikor valakinek elmondom, mennyit lehet keresni ezzel, kinevet, hogy miért dolgozna ilyen sokat ilyen kevés pénzért" – mondta Bacar.

Pusztulnak az erdők

Ami még szomorúbb: az olaj előállításához egyre több fára van szükség. Nem csoda tehát, hogy az ország erdősültségi rátája 25%-kal csökkent az elmúlt 20 évben. A Chanel elmondta, hogy próbálja meggyőzni a beszállítóit, hogy ültessék el a saját fájukat, amikből később tüzifa lehet. Azt is megígérték, hogy elkötelezettek aziránt, hogy jobb munkakörülményeket és igazságosabb béreket biztosítsanak a földeken dolgozóknak – kérdés, hogy ez megvalósul-e.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek