Amit nem tudott Nina Ricciről

Tervezőket bemutató sorozatunkat most a sokak által (leginkább parfümjeiről) ismert Nina Riccivel folytatjuk. Ricci nem volt olyan szerencsés, hogy alapból ezzel a szépen csengő névvel szülessen: 1883. január 14-én Maria Adélaide Nielli néven látta meg a napvilágot az olasz Torinóban. Bár munkásságának jó részét a Raffin divatháznál töltötte, végül sikerült megalapítania saját divatházát is. Halála után a céget fia vitte tovább, aki olyan birodalommá fejlesztette azt, amiről talán édesanyja sem mert álmodni soha.

Gyermekkor

Ricci ötévesen Firenzébe költözött családjával, de ott sem maradtak sokáig: 1895-ben Franciaországba álltak tovább. Már fiatalkorában megkapta a Nina becenevet, így nem okoz nagy fejtörést megfejteni, hogy honnan ered a később világszerte híressé vált márkanév. Nem sokáig tétlenkedett: már 13 éves korában gyakornokként dolgozott egy ruhakészítőnél, majd 1904-ben hozzáment egy olasz származású ékszerészhez, akit Luigi Riccinek hívtak és akitől megszületett Robert nevű gyermekük. 1908-ban a Raffin divatházhoz szegődött és egészen 20 éven át dolgozott nekik. Később a cég üzleti partnerévé vált, majd 1932-ben megnyitotta a saját divatházát.

A kezdetek

Az alapítás után a működtetésben segédkezett fia is: a 49 éves (akkor) Maria Ricci estélyiket tervezett, míg Robert Ricci felelt az üzletvitelért és a pénzügyi feladatokért. Madame Ricci egyébként közvetlenül a modelleken dolgozott az anyagokkal, hogy lássa: hogy is fog kinézni a ruha ténylegesen a testen. Ruhái attól váltak egyedivé, hogy a derék alatt nem kezdtek el bővülni, hanem követték a test formáját, illetve egyre többször alkalmaztak rajtuk behúzott technikát is.

1945 után

A második világháborút követően szükségessé vált az haute couture felélesztése, fiának pedig az az ötlete támadt, hogy rendezzenek kiállítást 40 párizsi couture-tervező ruháiból. Az események végül a Louvre adott otthont és annyira sikeres lett, hogy később európai, majd Egyesült Államok-beli körútra indították.

1948-ben Marc Lalique-kal és fiával együtt alkotta meg a Bárányok hallgatnak című filmben is feltűnő L'Air du Temps névre hallgató parfümöt – egyébként a Lalique-család exkluzívan Ricciéknek terveztek üvegeket egészen az 50-es évekig. Ekkor Ricci már 70 éves volt és egyre inkább kivonta magát az üzletből és inkább csak szemlélte az eseményeket. Fia 1954-ben új vezetőtervezőt igazoltatott a házhoz, méghozzá a belga Jules-Francois Crahay-t, akinek első kollekciója hatalmas sikert aratott. Ő 9 évet töltött a Riccinél, aztán átevezett a Lanvinhez.

Nina Ricci 1970. november 30-án (a sírköve szerint november 29-én) hunyt el 87 éves korában, fia pedig 18 évvel később, 1988-ban. A cég feletti irányítást Madame Ricci veje, Gilles Fuchs vette át.

A sorozat előző részeit az alábbi linkeken találja:

1. rész - Kicsoda Thomas Sabo?

2. rész - Tommy Hilfiger eleinte hippiknek tervezett

3. rész - Jean Paul Gaultier szereti a női melleket

4. rész - Miuccia Prada: Soha nem lesz együttműködés a H&M-mel

5. rész - Akinek a cipői még a szexnél is jobbak

6. rész - 35 év alatt alig öregedett a body feltalálója

7. rész - Mindig is gyönyörű nők vettek körbe

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek