Kalóriaszegény vietnámi vacsora nem csak konyhatündéreknek

Zanza!

Kaptunk egy furcsa meghívást a Food Network-től. Közös főzésre invitáltak, ahol egy Angliában felnőtt indiai szakács fog vietnami ételt készíteni, ráadásul ott lesz Buday Péter, a bárhol bevethető médiaséf is. Reza Mahammadnak van egy étterme Londonban, és műsora a Food Network-ön, melyet nemrég honosítottak itthon is, a Magyar Telekom Nagyvilág Minipay csomagjában. 

A lényeg a lényeg, Reza Mahammad és Buday Péter segédletével Sült csirkecombot készítettünk ázsiai káposztasalátával.

Extra hozzávalók

szójaszósz
halszósz
lime
szezám olaj
galanga (vagy gyömbér és menta)
zöldbors (elhagyható)

Fakszni alig van benne, gyorsan kész, és még csak nem is túl hízlaló. Az egyetlen nehézséget bizonyos alapanyagok beszerzése jelenthet, ezeket viszont a legtöbb ázsiai boltban meg lehet kapni, és sokáig elállnak.

A receptet elolvasva biztosan nem álltam volna neki megcsinálni, de tényleg sokkal egyszerűbb, mint ahogy látszik, gyakorlatilag csak egy pácot kellett készíteni, lereszelni némi zöldséget, és összedobni egy öntetet. A többit elvégzi a sütő.

Buday es Reza
Fotó: Foodnetwork

Hozzávalók

4 egész (nem filézett) bőrös csirkecomb

A fűszeres páchoz:

4 ek. egész zöldbors
1 evőkanál egész feketebors
2 nagy gerezd fokhagyma, felaprítva
1 evőkanál pálmacukor( nádcukorral helyettesíthető)
1 csirke leveskocka, szétmorzsolva
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál halszósz
1 evőkanál lime (zöldcitrom) lé

Az ázsiai káposztasalátához:

1⁄2 kelkáposzta, vékonyra szeletelve
1 fej édeskömény gumó, vékonyra szeletelve
3 közepes répa, megpucolva és krumplihámozóval szalagokra szelve
75g mézes pörkölt mogyoró, durvára törve, vagy pirított szezámmag

A salátaöntethez:

3 evőkanál halszósz
1 evőkanál szezám olaj
1 evőkanál pálmacukor
1 evőkanál őrölt galangál (thai gyömbér) - ez helyettesíthető gyömbér és menta keverékével
1 lime (zöldcitrom) kifacsart leve
4 evőkanál növényi olaj
2 thai chili paprika, finomra szeletelve (kihagyható)

Reza azsiai csirkeje
Fotó: Foodnetwork



Elkészítés:

1. Mozsárban összetörjük a zöld- és feketeborsot, valamint a fokhagymát. A keveréket nem kell
túl finomra törni.

2. Hozzáadjuk a pálmacukrot és a leveskockát és még néhány másodpercig tovább őröljük.

3.Belekeverjük a szójaszószt, a halszószt és a lime levét. Ezután pihentetjük.

4. A csirkecomb bőrös oldalán bevágásokat ejtünk (irdaljuk) hogy a páclé beszivárogjon. Öntsük
a páclevet a combokra és jól forgassuk át benne. A csirkecombokat hagyjuk a páclében 4-6 órát,
vagy lehetőség szerint a hűtőben egész éjszakára. Helyezzük hűtőzacskóba, hogy a páclé jól
megtapadjon. Ha erre nincs idő, 15-20 percig hagyjuk a húst a lében állni.

5. Sütés elő várjuk meg, míg szobahőmérsékletűre melegszenek a csirkecombok.

6. Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra. A csirkecombokat tepsibe helyezzük és a sütő középső
szintjére helyezzük. 20-40 percig sütjük, amíg a bőr ropogós és aranybarna nem lesz. Időnként
levével meglocsoljuk.

Az ázsiai káposztasaláta elkészítése:

1. Először vegyítsük össze a mézes mogyoró kivételével az összes saláta-alapanyagot egy keverőtálban.

2. Az öntet elkészítéséhez szükséges alapanyagokat egy tiszta befőttes üvegbe öntjük. A fedelet 
lezárjuk, és erőteljesen összerázzuk.

3. Az öntetet a káposztára öntjük, és jól elkeverjük. Hagyjuk, hogy az öntet jól átjárja a salátát.

4. Tálalás előtt adjuk hozzá a mézes pörkölt mogyorót, az egészet keverjük össze, és tegyük egy tálalóedénybe.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra