Töki pompos, húsvéti maradékokból

A kenyérlángos (vagy más néven: langalló, töki pompos) újra virágkorát éli. A kirakodóvásárok egyik kedvence lett. Régen az asszonyok a kenyérsütéskor lecsíptek egy darab tésztát, megpakolták a kamrában található finomságokkal, és kisütötték a kemencében.

langalló2
Katuci

Nekem a húsvéti maradékhasznosítás során jutott eszembe ez a klasszikus, magyar étel. Elvégre milyen jó, ha épp vendégeket várunk, vagy ha már úgy érezzük, ideje lenne egy jó kis pizzát rendelni. 

Hozzávalók (2 pizza méretű langallóhoz):

60 dkg liszt (ha van kenyérliszt, még jobb)
2,5 dkg friss élesztő
3 dl langyos víz
1 teáskanál cukor
1 evőkanál só
2 evőkanál olaj

a tetejére:

kb. 1 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
10-20 dkg főtt sonka,
néhány főtt tojás (lehetőleg a sonka mellett főzve)
2-3 fej hagyma
10 dkg reszelt sajt

  1. Egy dl langyos vízben elkeverünk 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Picit el is keverhetjük, majd hagyjuk magára 4-5 percre, hogy szépen felfusson.
  2. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, és a közepébe mélyedést fúrunk. Ebbe kerül bele a felfuttatott élesztős lötty, a maradék langyos víz és az olaj. A hozzávalókból sima tésztát dagasztunk. Ezt végezhetjük kézzel, de semmi gond nincs akkor sem, ha a robotgépre bízzuk.
  3. Ha már szép sima a tészta, kilisztezzük egy edény alját, beletesszük, és vékonyan beszórjuk a tetejét is. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, huzatmentes, meleg helyre tesszük, és duplájára kelesztjük. Ez az élesztőtől és a körülményektől függően 30-50 percet vesz igénybe.
  4. Ha a tésztánk szépen megkelt, lisztezett felületre tesszük, és alaposan átgyúrjuk. Két részre osztjuk, és szögletesre vagy kerekre nyújtjuk. (Aki ezt lerövidítené, sütőpapírral bélelt tepsibe akár bele is nyomkodhatja az ujjaival.)
  5. A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és megkenjük a fokhagymás tejföllel. Eloszlatjuk rajta a sonkadarabokat, a karikára vágott hagymát és tojást, végül megszórjuk egy kevés reszelt sajttal is.
  6. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Amíg melegszik, a tészta még egyszer meg tud kelni sütés előtt. 25-30 percre a forró sütőbe tesszük, és készre sütjük. 
langalló1
Katuci
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek