Húsvéti minden a sonkafőzéstől a kalácssütésig

A húsvéti készülődés talán egy fokkal könnyebb, mint a karácsonyi, de azért nem árt összefoglalni, mikre figyeljen, ötleteket is adunk, miket főzzön, és természetesen a maradékhasznosítás sem marad el!

Ebben a cikkünkben összefoglaltunk mindent, amit a sonkavásárlásról tudni érdemes, hogy ne csalódjon majd az ünnepi asztalnál. 

Ha sikerült beszerezni a sonkát, jöhet a torma. Tavalyi összefoglalónkban teszteltük a hazai ecetes torma választékot.

Ha megvagyunk a bevásárlással, következhet a főzés:

1. 3in1: így főzzön sonkát, tojást és gombóclevest

Nálunk minden Húsvétkor hagyományosan ez a gombócleves készül. Édesanyám receptje, ami hosszú évek alatt alakult ilyenné. A lé, amiben a sonka fő, hihetetlenül ízes és értékes, nagy kár lenne kiönteni. (Ha nem szeretnénk rögtön elkészíteni a levest, nyugodtan le is fagyaszthatjuk.) Az első lépések során teljesen hagyományos módon megfőzzük a sonkát és a tojást. Aztán viszont a főzőlevet nem öntjük ki, hanem felhasználjuk egy zseniális leveshez.

gombóc1
Katuci

2. Mézes-mustáros sült sonka

Mivel sonkából nem nagyon lehet keveset főzni, előbb-utóbb minden családban eljön a pillanat, amikor valami másra is lenne már igény a sonka-tojás-torma trión kívül. Ilyenkor jön jól ez a mézes-mustáros sült sonka recept, amivel készíthetünk belőle gyors ebédet is.

mézes-mustáros sonka
Katuci

3. Spárgás-sonkás lepény és gombával töltött gombafejek

Két receptet is mutatunk ebben a cikkünkben, amihez felhasználhatja a maradék sonkát. Mindkettő pillanatok alatt elkészül, és nagyon-nagyon finom. Ha pedig még szeretne ötleteket meríteni, nézze meg további három receptünket ebben a cikkben. Itt pedig egy jó kis sajtos receptet talál videóval.

spárgás

4.  Sonkás-tojásos kenyérkosarak

Reggelire készíthet ilyen jópofa kenyérkosarakat, amikbe sonka és tojás is kerül, elég hozzá előkapni a muffinsütőt. Ha vegán verzióban készítene hasonló reggelit, próbálja ki Steiner Kristóf receptjét!  

sonkás kenyérkosár

5. Sonkakrém

Ha már úgyis van otthon bőven sonka, egy kicsit érdemes ehhez is félretenni belőle egy jó kis reggeli sonkakrémhez. Egyszerű, pillanatok alatt megvan, és pár napig eláll egy befőttesüvegben.

sonka
Katuci

6. Kalácsok

Az ünnep elengedhetetlen kelléke. Ha már megvan a jó sonka, tojás és torma, akkor a kalácsot se bízzuk a véletlenre. Hoztunk néhány receptet, amivel nem fog hibázni.

Limara receptje mindenre kitér, amit csak tudnunk kell, köztük a hibalehetőségekre is.

Piszke expressz kalácsa annak való, aki saját, házi kalácsot készítene húsvétra, de még sosem állt neki kelt tésztát készíteni, dagasztani, keleszteni, vagy ez valamiért az ijesztő és kifürkészhetetlen konyhai bonyolultságok kategóriájába esik nála, annak ajánlom ezt a tulajdonképpen összekeverős, dagasztás nélküli verziót.

2013. ápr 042
Piszke

Doki receptjét is megmutatjuk, hogy három receptből is válogathasson.

 7. Tojás

Örök kedvencünk a klasszikus tojáskrém. Ez is csodás a friss kaláccsal és zöldségekkel, ha egy kis pihenőt tartana két sonkázás között. Készítettük már kalóriaszegény változatban is, sőt csibék is mosolyogtak már ránk.

tojáskrém2
Katuci

Ha vegetáriánus vendége is lesz, neki elkészítheti ezt az egyszerű almás-sajtos tojássalátát, így ő sem érzi majd magát kirekesztve.

8. Bárány és nyúl

Ugyan kevésbé jellemző ránk, magyarokra, hogy bárányt vagy nyulat ennénk ilyenkor, de mutatunk néhány receptet, ha mégis készítene.

Villámgyors étel a báránysült rozmaringos krumplival. Harminc perc alatt kész a szaftos hús és az ízes krumpliköret is.

DSC 6848kicsi
Katuci

Mézes-rozmaringos báránysültet is készíthet. Lassan, alacsony hőfokon sül, de tényleges munka nem sok van vele. A hús mellé nyugodtan lehet szórni krumplit, répát, és akkor a köret is meg van oldva.

A mentával készült változat is igazi klasszikus. Nem szabad túlsütni és kiszárítani, ez is egy olyan húsféle, ami igazán akkor jó, ha nem sül teljesen át. Túlfűszerezni, hosszan pácolni sem érdemes, mert a hús kellemes ízét veszítjük így el.

Ha húsvét után valahogy pont kerülne egy nyúl, hát itt van hozzá egy fűszeres nyúlragu recept is. A recept egy török szakácskönyvből származik, ennek megfelelően a hozzávalók listája szép hosszú, de ne ijedjenek meg, nincs köztük semmi különösen extra, és az elkészítése sem bonyolult. Köretnek egy sima rizs teljesen jó hozzá.

124464629
Lilyana Vinogradova / Europress / Getty

9. Sós sütemények

Ne csak az édes desszertekre gondoljunk, készüljünk néhány sós falattal is! A locsolók biztosan örülnének néhány parmezános-zöld fűszeres perecnek, de az ünnepi receptválogatásunkban is rengeteg jó receptet talál. 

Sósperec4(1)
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek