Teszt: különleges ízesítésű csokik - nyúl helyett

Húsvét közeledtével arra gondoltunk, adunk néhány ötletet, ha a megszokott unalmas nyulak és tojások helyett valami igazi különlegességet rejtene el a szerettei számára. A tesztre ezért olyan csokikat válogattunk össze, amelyek nem jönnek szembe minden nap.

Ez jó ötlet volt, legalábbis a tesztelők szempontjából, mert egyetlen kivétellel mindegyik csoki remek volt. Ahogy a magas kakaótartalmú étcsokikra is nagyon buktunk, a csilliárdokért beszerzett fura ízű csokoládékért, meg még inkább rajongtunk.

Volt a teszten sós, korianderes, rózsaborsos, ibolyás és még sokféle érdekes ízkompozíciójú csokoládé, és az volt a kóstolók fő feladata, hogy kitalálják milyen ízű csokoládét esznek éppen. Néhány esetben születtek jó megfejtések is, érdekesek viszont annál többnél. 

MG 6381

A csokoládékat semmilyen tudományos módszer alapján nem vizsgáltuk, kizárólag arra voltunk kíváncsiak, hogy ehetőek-e egyáltalán. A maximum elérhető pontszám a 30 pont volt, ezt ugyan nem közelítette meg egyetlen csoki sem, viszont az utolsó helyezett kivételével mindegyiket elég sokan szerették, így az első nyolc közül bármelyiket nyugodtan megveheti.

Jöjjenek az édességek!

Utolsó helyezett: Leysieffer, borsos tejcsokoládé, 5,5 pont

A rózsaborsos csokoládéval sajnos senki nem volt kibékülve, emiatt a maximum 30 pontból csak 5,5-et ért el. Semmi bajunk nincs azzal ha egy csokoládénak furák az összetevői, még a sóst is kedveltük, de ez a borsos kiütötte a biztosítékot. Az egyetlen jó benne a színe, már aki kedveli a rózsaszínt. Bizarr kis édesség, óvatosan kóstolja!

MG 6363
„Piros borsok, tejcsokiban. Undorító.” „Rózsaborsos és legalább jó édes. Azért nem enném egész nap.” „Az alja szerint vörösáfonya, de mintha fehércsoki lenne olyan tortadíszítő darabkákkal felturbózva.” „Na, akkor most egyszer ettem rózsaborsos csokit, még egyszer nem teszem. Üzenem mindenkinek, hogy ő se tegye.”  

Nyolcadik helyezett: Rózsavölgyi csokoládé, fekete szezámmag étcsokoládéban, 18 ponttal

Egyetlen tesztelő ismerte csak fel a szezám ízt a csokoládéban, mindenki tippelt erre-arra, a földimogyoró háromszor is előkerült, a kakaóbab és a pop-corn is szerepelt, és versenyen kívül volt, aki pirított lenmagra tippelt. Szóval ha bírja a földimogyorót, ezzel sem lesz baja. Bár a nyolcadik hely nem hangzik túl jól, valójában ez már egyből az élmezőny, olyan szoros volt a verseny, és aki szerette, az nagyon szerette ezt a szezámos, kézműves, magyar manufaktúrából származó csokit.

MG 6369
„Szezámmagok vannak benne, és nekem nagyon-nagyon tetszik. A végén is visszatértem ide újra, ez lett az egyik kedvencem.”  „Étcsoki, nekem mindnek egyféle íze van, perui szobrok ideoda.” „Ez vagy pop-corn vagy földimogyoró. Először szalonnára tippeltem, de mondtátok, hogy nincs közte húsos.” „Erőteljesen étcsoki íz, talán valami magvak vannak benne, de semmi mást nem érzek.” „Pörkölt földimogyorós? Vagy kakaóbabos? Nagyon finom!”

Ötödik helyezett: Auchan, étcsokoládé ibolya ízű rögöcskékkel, 19 ponttal

Erre a csokoládéra rettentő kíváncsi voltam, mert valahogy sehogy sem fért össze nekem a csokoládé az ibolyával, főleg nem „ibolya ízű rögöcskékkel”. Egyúttal meg is cáfolhatnám magam, mert élmény ez a csokoládé, csaknem mindenkinek bejött. Igen, tudom, most ez egy kicsit zavaros lehet, én sem értem pontosan, miért nem szeretek virágot enni...

MG 6373

Ön is virágfaló?

„Virágillat, talán ibolya, nekem túl émelyítő.” „Kakaós, levendula, Finom.” „Nem emlékszem, hogy bármire adtam volna 5 pontot, de ez megérdemli. Jól sejtem, hogy ibolya ízű? Fenomenális. (A teszt után megmutattam két kollégának, imádták!)” „Elsőre olyan mintha locsoló kölnit vagy WC frissítőt fújtam volna a számba, miközben csokit eszem. Egyébként valami virág lesz, fogalmam sincs milyen.” „Hmmmmm, ez wow, komolyan, nagyon menő! Levendulás?”

Ötödik helyezett: Madecasse, tengeri sós kakaóbab darabos étcsokoládé, 19 ponttal

Ettünk már rántott Snickerst, sőt, rántott Túró Rudit is, a sós csokoládét meg most sikerült górcső alá vennünk. Egyáltalán nem olyan, mint amilyenre a neve alapján gondolna, a sós íz nem dominál. Mindenesetre megéri megkóstolni, maximum utána soha többet nem fog ilyet enni. 

MG 6370

Igaz is, a rántott csokikat kóstolta?

„Sós, és valami kicsit darabos, talán kakaóbabtöret, vagy mi lehet, nekem tetszik.” „Savanyú, mogyoró, elég jó.” „Valamiért a kókusz ugrott be, de annál kicsit savanykásabb. Valami bogyós növény?” „Az alján van valami cucc, mintha a kiöntőformában maradt volna valami, ami megsavanyodott.” „Ez valami vadhúsos csokoládé? Jó, legalább nem édes, kicsit sós, meg savanyú, de inkább sós. Fura.”

Ötödik helyezett: Coppeneur, madagaszkári bio étcsokoládé gyömbérrel, 19 ponttal

Túl sok mindent nem lehet erről a csokiról mondani, gyömbéres és kész, talán ezt ismerték fel a legtöbben, bár még ennél is születtek érdekes megfejtések.

MG 6371
„Ez könnyű, ez gyömbéres.” „Keserű és nem jó.” „Illatra semmi, és olyan földíze van. Brr.” „Ránézésre csipkebogyó, de teljesen semleges.” „Gyömbéres étcsokoládé, tök jó! A gyömbérek aprók és mintha szárítottan lennének benne.”

Negyedi helyezett: Zaabar, korianderes étcsokoládé, 20 ponttal

Közelítünk a dobogóhoz, ez a korianderes is csak fél ponttal csúszott le a harmadik helyről, ami meglepő, hiszen az egzotikus fűszer-csoki párosítás nem hétköznapi. Mégis mindenki kedvelte, ha teheti, ezt feltétlenül kóstolja meg!

MG 6367
„Valami fűszer, ciki vagyok, de nem jövök rá, indiai konyha, annyi biztos, és nagyon jó.” „Édes, fűszeres, mogyorós és finom.” „Illatra borsmenta, az íze viszont fűrészpor.” „Mekkora poén és ugratás, hogy csoki alakú szappant is raktatok közé...” „Ez tuti zsályás! (Nem, nem az. -  a szerk.) Ez valami nagyon finom. Kicsit karácsonyi illata/íze van.” 

Bronzérmes: Zaabar, kínai jázminos étcsokoládé, 20,5 ponttal

Meg is érkeztünk a bronzérmeshez, semmi meglepő nincs abban, hogy egy jázminos lett az egyik befutó a borsos és sós csokoládék világában. Teában is eléggé kedveljük, miért ne tennénk ugyanezt ha csokoládéban van?! Ugyanakkor viszont a jázmint senki nem ismerte fel.

MG 6360
„Ez is valami virágos buli, talán orgona? Ilyesmi. Finom, bár kicsit édes.” „Sonkás íze van, meg valami mellekíze is. Füstös, biztos van aki erre gerjed.” „Illatra ez valami fűszer. Chilli? Az íze is karakteres, tetszik.” „Mézeskalács?” „Nos, ennek nincs íze, ellenben rohadt édes. Semmi extra.”

Ezüstérmes: Bovetti, étcsokoládé earl grey tea virágával, 21,5 ponttal

Az ezüstérmest is sűrűn fogyasztjuk, legalábbis ami a tea részét illeti. Az étcsokoládét többen dícsérték, viszont a teát összesen egy tesztelő azonosította.

MG 6362
„Ebben ilyen kis szálak vannak, virágbibe, vagy mi, az extra ízt viszont nem érzem, amit adna. Amúgy az étcsoki finom, csak hát... szálas.” „Keserűek közül egy enyhébb, ami szuper. Jó kakaós.” „Citrusos illata van, és az íze is narancsos. Finom.” „Ez valami tea? Ha forró tejben elkeverem, akkor forró csokis tea vagy teás forró csoki lesz belőle?” „A keserű csokin kívül mást nem érzek, pedig látom, hogy az alján van valami lila virág, de ízre ezt nem érezni ki. Fura. A csokoládé viszont nagyon finom, olyan, mint a házi főzött csoki.” 

Íme, az aranyérmes: Zaabar, damaszkuszi rózsás étcsokoládé, 24 ponttal

Végre valami fura is a sok teafű között itt a dobogón. Egyébként is varázslatos hangulatban vagyunk a húsvét miatt, ez a Walt Disney mesébe illő damaszkuszi rózsa meg még csak rátesz egy lapáttal. Örüljön, locsolkodjon (módjával!), és zabálja magát degeszre csokoládéval! 

MG 6366
„Nem tudom mi ez, de nagyon finom. Viszont fogalmam sincs róla, milyen ízű.” „Cseresznye? A sok kakaó viszont tuti és jó is.” „Illata nincs, az ízét nem tudom meghatározni, de finom.” „Semmi jellegzetes, akár valami gyümölcs is lehetne, de nem az, hanem valami fogalmam sincs, hogy mi.” „Enyhén konzum szaloncukor íze van, de fogalmam sincs, ez milyen íz.” 
 
 
Termék neve Ár (Forint) Fajlagos ár (Ft/kg) Pont (max. 30) Itt vettük
Zaabar, damaszkuszi rózsás étcsokoládé 1199 17128 24 Culinaris
Bovetti, étcsokoládé earl grey tea virágával  790 15800 21,5 Culinaris
Zaabar, kínai jázminos étcsokoládé  1199 17128 20,5 Culinaris
Zaabar, korianderes étcsokoládé 649 18542 20 Culinaris
Coppeneur, madagaszkári bio étcsokoládé gyömbérrel 1390 27800 19 Culinaris
Madecasse, tengeri sós kakaóbab darabos étcsokoládé  650 26000 19 Culinaris
Auchan, étcsokoládé ibolya ízű rögöcskékkel   449   4490 19 Auchan
Rózsavölgyi csokoládé, fekete szezámmag étcsokoládéban 1390 19857 18 Culinaris
Leysieffer, borsos tejcsokoládé 1590 15900 5,5 Culinaris
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra