Készüljön már most a télre!

Ismét megrendezték Budapest két napos divathetét, a TONI&GUY Fashion Week Budapestet. Ha jót akar magának, már most kinézi, melyik tervezőnél vásárol be 2015 őszén, mert mindenki találhat stílusának megfelelő kollekciót. Tomcsányi Dóri ruháira nem csak a bohém hipsztereknek érdemes már most félretenniük, Áron Eszternél a retrómániások fogják minden pénzüket elverni. A Je Suis Belle-nél a fekete szín, Szegedi Katánál az utcai divat és a színek rajongói találják meg számításuk. A Nubu négyzetes mintákkal, Anda Emília komoly minimalizmussal készül a télre, a USE Unused tervezői pedig idén is az erős, karakteres nőknek terveztek. Részletek a hajtás után!

Tomcsányi Dórit Szöul inspirálta

Tomcsányi Dóri 2015-ös elő-őszi és őszi-téli kollekcióját is megnézhettük: a Pre-Fall kollekciót koreai utazása, és szöuli élményei inspirálták. A ruhák színes, fényes díszítései, csillogó részletei a város éjszakai fényeit idézik, a neoprén pulóverek és ruhák a legfrissebb ázsiai trendeket hivatottak képviselni, de egyébként is rendszeres szereplői a tervező kollekcióinak. Nekünk egyértelműen a színes óriásflitterekkel kirakott neoprén pulóverek és ruhák voltak a kedvenceink! A fenntarthatóság és az újrahasznosítás is fontos szerepet játszik az elő-őszi daraboknál, ahogy az őszi-téli kollekcióban is. Utóbbinál a sziluettekben megjelennek a tradicionális koreai munkaruházat elemei is, melyek kontrasztot képeznek a modern anyagokkal. A merlot és indigókék mellények és magasderekú nadrágok képviselik az elegáns vonalat, de a bézs kabátok, nadrágok és ruhák is abszolút beépíthetők egy komolyabb nő városi ruhatárába.

Az Áeron időutazik

Áron Eszter téli kollekcióját a 40-es évek inspirálták, a végeredmény szuper lett: a mustársárga, sötétkék, királykék, olíva, bordó színekben úszó, jól szabott nadrágok és ruhák jó minőségű bőrből, gyapjúból és selyemből készültek. A bordó nadrág-pulóver kombinációt egyébként a Mad Men színésznőin is el tudnánk képzelni (pedig az már nem a 40-es évek), a fekete-fehér cikk-cakk mintás poncsó pedig szintén örök darab, akárcsak az A vonalú szoknyák vagy az ingruhák.

Je Suis Belle: freskók, Matisse és Woody Allen

A tervezőpáros új, őszi/téli kreációi két dologra emlékeztettek bennünket: egyrészt az egy évvel ezelőtti kollekcióra, amelyekből átmentették a fekete színt, a háromszöget, mint formát és a szőrmét, másrészt Tomcsányi Dóri újonnan bemutatott darabjaira a fekete alapon használt applikációk miatt. Persze nem kell aggódni, a fekete mellett azért megjelennek más színek is, például a vörös, és a felhasznált anyagok is nagyon sokfélék, a már említett szőrmétől kezdve a selyembársony devorén át, a gabardinig és a sportosan kötött anyagokig minden megtalálható a kollekcióban.

Az ihletet most is több forrásból merítették, hatással voltak rájuk a Nápolyi Archeológiai múzeum freskói és Henri Matisse papírkivágásai, illetve múzsaként szolgáltak "a frissen végzett, karrierjét elindító, energiával teli értelmiségi nők, a New York-i könyvtáros és Woody Allen nőalakjai". A kiegészítőket pedig ismét különböző tervezői együttműködéseknek köszönhetjük, a táskákat a KOMOD egyik alapítója, Veszprémi Gabriella tervezte, a bársonycipőket a New York-i Garbóval közösen alkotta meg Dévényi Dalma és Kiss Tibi, az ékszerek pedig Annika Inez munkái. 

Szegedi Kata: stimuláció és Róisín Murphy

Szívesen hordana télen is élénk színeket? Akkor Szegedi Kata őszi/téli kollekciójára érdemes már most félretenni. Ugyan a feketét ő sem hagyta ki a palettából, ezen örök szín mellett megjelenik a klein kék, a narancs, a sötétkék és az egyik személyes kedvencünk, a korallpiros is. A tervezőnő pedig azokat sem hagyja cserben, aki a digitális printekért szeretik, ezúttal a fagyos muhar köszön vissza a kicsit a tavaszt és a nyarat idéző darabokon. És ezzel nincs vége a kettősségeknek, a kollekcióban ugyanis az uniszex darabok mellett inkább nőies, illetve inkább férfias jegyeket viselő ruhák is feltűnnek. 

A kasmírból, gyapjúszövetből, neoprénből, selyem-muszlinból és - szaténból, bársonyból és pailette-ből készült darabokat egyébként nem más ihlette, mint a Moloko egykori énekesnője, Róisín Murphy, aki Szegedi Kata szerint az "egyik legizgalmasabb, legsokszínűbb, legkönnyedebb stílussal rendelkező nő." A tervezőre hatással volt még a fiatalok utcai divatja, és a 1990-es évekkel ellentétben most az 1970-es éveket idézte meg a sziluettekkel. 

Anda: amikor a tervező önmagával beszélget 

A kollekciónak nincs konkrét inspirációja, Anda Emília kreációit "egy olyan beszélgetés hívta életre, amelyet önmagával folytatott." A tervezőnő természetesen folytatja az eddigi kísérletező vonalat, és továbbra sem intett búcsút a fekete, szürke és a fehér színnek, vagyis akik szerették eddigi kollekcióit, most sem fognak csalódni. A tervezői gondolatok között szerepel a "street couture" kifejezés is, ami azt jelenti, hogy a most bemutatott darabok tökéletesek a hétköznapokra, de a kifinomult vonalvezetés is jellemző. Ezzel mi maximálisan egyet tudunk érteni, és a bemutató után úgy távoztunk a helyszínről, hogy bármelyik - na jó, a legtöbb - darabot szívesen viselnénk. 

NUBU és a négyzetes konstrukciók

A NUBU idei őszi-téli ruháit Molnár Vera festőnő négyzetes konstrukciói inspirálták, a meghatározó darabok térben kockásra szőtt, steppelt négyzethálós, illetve absztrakt expresszonista mintákkal printelt textilekből készültek. A négyzet megjelenik a szabásvonalakban, a zsebek és a gallérok megoldásaiban, a táskák formáiban jelenik, de még a modellek által viselt fejpántokon is. A kollekció meghatározó színei a szokásos fekete, törtfehér, bézs és szürke. Érdekesek voltak a plexidíszítések, illetve a matt láncok, melyek övként és táskapántként is megjelentek.

USE unused és a Kádár villa

Berlin után a TONI&GUY Fashion Week Budapest-en is bemutatta 2015/2016-os őszi-téli kollekcióját a USE unused. A tervezők korábban is szívesen nyúltak vissza az elmúlt évtizedek magyar divattörténelméhez, most a gemenci erdő és az abban található, 50-es években épült “Kádár villa” adta a fő inspirációs forrást. Anyaghasználatban a gyapjú, bőr, pamut mellett a kasmír jellegű jersey és a szőrme hatású neoprén is jelen van, és ismét innovatív technikák jelennek meg a printelt selyem és a kötést imitáló jersey-kombináció formájában. A ruhákat hímzések és applikációk díszítik, a szabásvonalak letisztultak, a pasztellszínek mellett a sötétkék, a bordó és a fekete dominál, továbbá jelen van egy pirosan izzó camouflage minta is. A kollekció alapdarabjaiként megjelennek még az ingek, az oversize kabátok és a lapszoknyák: kedvenceink a kollekcióból a különleges, kötést imitáló jerseyruhák, a bézs és sötétkék kabátok, valamint a nyílmintás pulóverek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra