Így kerülheti el a pattanásos, megviselt arcbőrt!

Rendszeres arcápolás ellenére sem olyan a bőre, mint várná? Nem csoda, hiszen a problémamentes arcbőr nem csak kozmetikumoknak köszönhető. Hanem például annak, hogy milyen az életvitele, mennyit alszik, van-e bevált napi szépségápolási rutinja és, hogy szed-e kiegészítő vitaminokat. A Marie Claire cikke alapján összeszedtünk 9 tippet, ami sokat segíthet önnek a szebb bőr elérésében.

Aludja ki magát!

A beauty-sleep elcsépelt, de tényleg hatékony megoldás: ha jól kialussza magát, rögtön nem jelennek meg méretes táskák a szeme alatt. Az alvás akkor hatékony, ha a nyugalmi állapotnak köszönhetően teste képes regenerálódni a nap fáradalmaiból. Mila Moursi még az elektronikus kütyüket is kitiltja a hálószobából: "Azok a lányok, akik a mobillal a fejük mellett alszanak el, nem tudják rendesen kipihenni magukat, ráadásul a telefon állandóan rezeg és csipog a különböző értesítések miatt. Este vagy hagyja kint a telefonját a nappaliban, vagy ha ébresztő miatt nem tud szabadulni tőle, legalább állítsa Do Not Disturb (Ne zavarjon) funkcióra. Így az ébresztés is megmarad, a külvilágot viszont sikeresen kizárja.

A mozgástól feszesebb lesz a bőr

Ezt már biztosan hallotta jópár helyről, de mozogni nem csak a fogyás és a jobb közérzet, hanem a feszesebb bőr miatt is érdemes. Ez persze nem jelenti azt, hogy a ránctalan arcbőrért napi 5 kilométert kell sprintelni, elég, ha naponta beiktat egy kis mozgást, legyen az például egy reggeli gyors bemelegítés. Moursi szerint egyébként az is elég, ha reggelente tíz percet rászán arra, hogy megfigyelje a légzését – ettől ellazul és sokkal nyugisabb napja lesz.

Készítsen arcmaszkot!

Ne féljen saját magának kikeverni különböző kozmetikumokat: Hannah Mronfman, a HBFit.com weboldal alapítója például főzés közben is foglalkozik a bőrével. "Ha valamilyen avokádós ételt készítek, akkor automatikusan csinálok magamnak egy friss avokádó pakolást is, ami 10 perc alatt instant hidratálja a bőrömet. "Még egy tipp: eper és méz kombinációjából gyors és egyszerű antioxidáns pakolást készíthet!"

Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com
Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com

Tartsa magát a napi rutinhoz!

A bőrápolásban az egyik legfontosabb alapelv, hogy kialakítson magának egy napi rutint, amit folyamatosan betart. Ha a heti arcradírozást szerda esténként tartja, akkor igyekezzen magát minden szerdán rávenni, ha pedig reggel és este is használ valamilyen krémet, ne legyen lusta minden nap bekenni. Ha problémás a bőre, szintén ne legyen lusta kozmetikushoz fordulni: tisztító kezelést bőrtípustól függően, bizonyos időközönként végzik, a leggyakoribb eset a havi tisztítás. Folyamatos és tudatos bőrápolás nélkül ne is álmodjon tiszta bőrről.

Ne sajnálja a pénzt bevált termékre!

Persze könnyű mondani, de tényleg nagy igazság. A legtöbb drogériában kapható készítmény a közelébe sem ér a kozmetikusok által használt krémekhez, amit kifejezetten professzionális célból alkottak. Persze biztos van önnek is kedvenc drogériás hidratáló kréme, inkább használja ezt, mint a semmit, de hosszú távon nem fog csodát művelni a bőrével. 

Tipp: Érdemes kozmetikustól krémet vásárolni: egyrészt pontosan diagnosztizálja bőrtípusát, aminek köszönhetően célirányosan olyan terméket ajánl majd, ami az ön bőrének szükséges. Kozmetikus és márka válogatja, mennyibe kerülnek a különböző krémek és tisztítók, saját tapasztalatom alapján mondom, hogy 5 ezer forint feletti árkategóriára számítson. Viszont sokáig elég – nekem a krémek átlag fél évig bírják – és a változás is sokkal látványosabb lesz.

Hidratáljon!

Ezt legegyszerűbben úgy teheti, ha minden nap iszik legalább két liter vizet – elég általános tanács, de tényleg ez az egyik leghasznosabb lépése annak, hogy elkerülje a foltokban száraz arcbőrt. Hogy mit tehet még? Kipróbálhatja például a rózsavíz spray-t, amivel naponta többször is átfújhatja az arcát, de hasonlóan hatékony megoldás lehet, ha minden reggelt egy pohár citromos vízzel kezd. Még jobb, ha munkába is csinál magának egy üveggel és naponta egy literrel fogyaszt. 

Arcmaszk, arcmaszk, arcmaszk!

A tiszta bőr egyik legalapvetőbb kelléke az arcmaszk: Cate Blanchett például olyan régóta esküszik rájuk, hogy kertészkedés közben is viseli. "Ismeri azt az érzést, mikor valamit olyan régóta csinál, hogy már megszokássá válik? Onnantól kezdve pedig már nem is tűnik furcsának" – részletezi a színésznő. Persze a helyzet azért nem ennyire egyszerű: először nézzen utána, bőrtípusához pontosan milyen összetevők passzolnak!

Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com
Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com

Használjon naptejet és fényvédőt!

Korábban is ajánlottuk már, most sem teszünk másképp: a naptej és a fényvédő elengedhetetlen kellékei a szép, egészséges bőrnek. Általában a 30 faktoros vagy afeletti krémeket ajánlják, de persze minél több időt tölt napon, annál intenzívebben érdemes kennie magát. Az arcpakolással ellentétben ebből inkább ne kísérletezzen házi verzióval, a bolti sokkal megbízhatóbb.

Gondoljon a megelőzésre!

Például szedjen vitamint, mossa meg a kezét, mielőtt piszkálná az arcát és a többi. Ha problémás a bőre, beszéljen kozmetikussal vagy bőrgyógyásszal, és ne hasraütésszerűen szedjen különböző készítményeket, amikkel nagy valószínűséggel csak még többet árt. Ha teheti, olyan vitamint vagy étrend-kiegészítőt válasszon, mint a hialuronsav, ami a porcokon kívül a hajat, a körmöket és a bőrét is ápolja. Ilyen készítményből a drogériák is kifejlesztették már saját verziójukat – ha az szimpatikusabb, próbálkozzon ilyennel, de előtte kérje ki szakember véleményét!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek