Idén ezek a legjobb éttermek Magyarországon

Zanza!

Idén is kiosztották a Dining Guide-díjait, ahol szakértő zsűri kereste az ország legjobb éttermeit, és szakácsait. Idén első alkalommal a legjobb Street Foodot is díjazták, ebben a kategóriában az olvasók szavazatai alapján is hirdettek győztest.

A ZONA lett az Év étterme, a dicséret Huszár Krisztián séfnek jár
A ZONA lett az Év étterme, a dicséret Huszár Krisztián séfnek járFotó: Facebook / ZONA

Összehasonlításképp itt vannak a tavalyi nyertesek.

Mik voltak a zsűri szempontjai?

Hennessy-Dining Guide Év Étterme Díjat 2004 óta osztják ki, és az egyik legjelentősebb elismerésnek tartják a magyar vendéglátóiparban. A szisztéma, mely szerint dönt a zsűri, a következő: első körben, készül egy top100-as lista. Ezeket a helyeket végiglátogatják, majd a top30-ba kerülteket ismét megnézik, lehetőleg mások, mint az első körben. Az így kapott számok alapján áll össze a végső sorrend.

Értékelés szempontjai


1. Az étterem személyisége, hangulata, a környezet.
Fontosak az első benyomások. Mit, hogyan kommunikál az étterem magáról: tisztaság, rendszerezettség, design. Mit ígér az étlapja, hogyan határozza meg magát. Teljesíti-e, amit megígér.

2. Alapanyagok minősége.
Megjelenik-e a szezonalitás? A borjúhús borjúból van-e? Friss vagy konzerv alapanyagokból dolgozik?

3. Az elkészítés szakszerűsége.
Megfelelő technikával főzték/sütötték/párolták az ételeket? Megfelelő-e a vágási technika? Frissek-e az ételek? Textúrák megfelelőek-e?

4. Ízek harmóniája, kreativitás.
Egyszerre megengedő és dogmatikus elbírálás. A tányéron lévő dolgok összeillenek-e? Van-e az egyes alkotóelemeknek funkciója, odaillők-e?

5. Kiszolgálás, szervíz.
Szakszerű-e a kiszolgálás? Tolakodó, figyelmes, korrekt, informatív?
Forrás: Dining Guide

Titkos tesztelők

A Lecsó óta tudjuk, hogy egy jó kritikus igyekszik inkognitóban tesztelni, bár ez néha nem sikerül neki. A tesztelők a teljes ételsort megkóstolják, és igyekszik különböző technológiával készült ételeket rendelni (párolt, sült, konfitált,stb.). Ha van időszakos ajánlat, javasolt azt is megkóstolni, illetve a tésztákat, halat és húst is összehasonlítani. Tilos az ajándék étkezés, és az sem megengedett, hogy bármiféle kapcsolat legyen a teszelő és az étterem közt, legyen szó rokoniról vagy üzletiről.

Pontozás

A pontozással igyekeznek az elfogadott nemzetközi standardoknak megfelelni az összehasonlíthatóság érdekében. Az éttermeket 1-20 pontig értékelik. Fél pontonként lehet differenciálni.

8 pont:
Étterem regisztrálható kulináris igyekezettel.

9 pont:
Étterem kevesebb hiányossággal, több értékelhető kulináris teljesítménnyel.

10 – 12,5 pont:
Étterem többnyire kiegyensúlyozott kulináris teljesítménnyel, jó étkezés.

13 – 15 pont:
Becsvágyó konyha, magas színvonalú étterem, konzisztens teljesítmény alapanyag, és kreativitás vonatkozásában egyaránt.

16 – 17 pont:
Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő konyha.

18 pont:
Étterem a gasztronómia csúcsain, nemzetközi mércével is kiváló, egyedülálló kreatív teljesítménnyel.

19 – 20 pont:
Étterem, amely a világ legjobb éttermei közé sorolható, innovatív, gasztronómiai teljesítmény vonatkozásában makulátlan.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra