OFFLINE

Furagyümölcs kalauz: passiógyümölcs vagy maracuja

2015. március 22., vasárnap 11:23

A passiógyümölcs vagy maracuja Dél-Amerikában őshonos, a golgotavirág-félék családjába tartozó trópusi gyümölcs. A passiógyümölcs héja általában barnás-lilás színű, de létezik sárga héjú változata is, amivel ritkábban lehet találkozni. Érdemes a ráncosabb héjú példányokra vadászni, ezek ugyanis már biztosan érettek, ha még éretlen, a héja sima és fényes.

 A gyümölcs felbontása nagyon egyszerű: csak félbe kell vágni, majd a héjból ki lehet kanalazni a belsejét. A belsejében sárgás-narancssárgás színű zselés, kicsit kocsonyás állagú gyümölcshúst és apró fekete magokat lehet találni: mind a gyümölcshús, mind a magok ehetőek. Ha valakit zavarnak a magok, akkor át is lehet passzírozni szitán a gyümölcshúst, de desszertekben használva izgalmassá teheti a textúrát, ha az apró magokat is felhasználjuk.

Az íze nagyon aromás, kicsit savanykás, és még azoknak is ismerősnek szokott tűnni, akik életükben nem ettek maracuját: ennek az az oka, hogy a legtöbb multivitaminos üdítőital tartalmazza gyümölcs vagy akár aroma formájában.

Hipermarketekben, delikáteszekben, nagyobb piacokon lehet általában hozzájutni, jellemzően 250-300 Ft körüli áron darabonként. Mielőtt a szívünkhöz kapnánk az árát látva, jó hír, hogy az intenzív ízének köszönhetően nagyon kis mennyiség is elég belőle egy-egy desszerthez, így érdemes próbát tenni vele. Minden olyan édességhez jól passzol, ahol egyébként is valamilyen savanykás gyümölcsöt használnánk: kanalazhatjuk a húsát például sajttorta tetejére, fagylaltra, panna cotta vagy pavlova tetejére.

Mi most egy egyszerű receptet mutatunk, amelyet szuperizgalmassá és egzotikussá tesz a maracuja. Vaníliás fehércsokoládé-habot készítünk, és ennek a tetejére kanalazzuk a passiógyümölcs húsát: a fehér csokoládé édességét nagyon jól kiegyensúlyozza az aromás-savanykás passiógyümölcs, magjai meg izgalmas kontrasztot alkotnak a csokihab könnyed-légies állagával.

Maracujás fehércsoki-hab

Hozzávalók 4 adaghoz:

130 ml tej
2 tojássárga
1 rúd vanília
1,5 lap zselatin, hideg vízbe áztatva
200 g fehér csokoládé
200 ml habtejszín
2-3 darab passiógyümölcs

  1. A tojássárgákat kikeverjük a vaníliarúd kikapart magjaival, majd hozzáadjuk a tejet is.
  2. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés közben besűrítjük a tojásos krémet: akkor jó, amikor a krém már határozottan bevonja a fakanál hátát, és ha végighúzzuk rajta az ujjunkat, meglátszik a nyoma.
  3. Ekkor levesszük a tűzről, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat.
  4. Az apróra vágott fehér csokoládét a tejes-tojásos krémhez adjuk, és egyneművé keverjük. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  5. A tejszínt habbá verjük, majd két részletben óvatosan a fehér csokoládés krémhez forgatjuk.
  6. A kész csokoládéhabot elosztjuk négy pohárban, majd 3-4 órára hűtőbe tesszük.
  7. Tálalás előtt a passiógyümölcsöket félbevágjuk, a belsejüket kikanalazzuk, és elosztjuk a négy adag fehércsokoládé-habon.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta