Arcszérum pro és kontra: érdemes-e használni?

Nem csak a sminkelésnél fontos, hogy a megfelelő kozmetikumokat használja, hanem az alapvető bőrápolásban is. Bár nagy valószínűséggel ön is használja az olyan jól bevált készítményeket, mint a szemkörnyékápoló vagy a naptej, viszont ez még közel sem minden, amit megtehet a bőréért. Itt van például az arcszérum, amiről első blikkre álatlában a baromi magas ár jut eszébe az embernek. Ha esetleg még nem próbálta, vagy csak szimplán érdekli, mire képes és megéri-e az árát a termék, olvasson tovább!

A Huffington Post három szakértő véleményét kérte ki az arcszérum olyan alapvetéseiről, mint hogy milyen gyakran érdemes használni és mennyit, pontosan milyen összetevőkből áll és miben más, mint egy sima ránctalanító krém. A szakértők elmondása alapján az arcszérum gyakorlatilag leheletkönnyű hidratáló, ami a hagyományos hidratálókrémekkel ellentétben képes a bőr egészen mély rétegéig hatolva eljuttatni az egészséges bőrhöz szükséges összetevőket. "Az arcszérumok a hagyományos hidratálókrémeknél sokkal magasabb arányban tartalmaznak hatóanyagokat" – részletezi Dr. Carlos A. Charles, a Chelsea-i Derma di Colore alapítója és főorvosa.

Kristofer Buckle sminkmester szerint a szérumok rendszeres használatától a bőr textúrája simábbá válik, míg a pórusok kisebbnek tűnnek, közben pedig a bőr hidratáltsága is nő. Az arcszérumok csak minimálisan hidratálnak, ezért érdemes őket más, erősen hidratáló krémekkel kombinálni, és ami még fontosabb, nem ajánlott őket minden nap használni. "A szérum tulajdonképpen csak egy kiegészítő eleme a bőrápolásnak, egyáltalán nem életbevágó beszerezni egyet, ha viszont így tesz, akkor nagyon fontos, hogy pontosan a bőrtípusához megfelelő típust válasszon! Minél jobb állapotban van a bőre, annál jobban mutat majd rajta a smink is. A logika egyszerű: minél kevesebb vele a probléma, annál kevesebbet kell elfedni. A szérumtól frissebb, fiatalabb és egészségesebb lesz a bőrfelszín, ezért egyszer érdemes kipróbálni" – részletezi Buckle.

Nem feltétlen a legdrágább a legjobb

Egyáltalán nem biztos, hogy a legdrágább termék a legjobb, viszont általában ezek tartalmazzák a legmagasabb színvonalú, koncentrált összetevőket. Dr Charles azt is hozzáteszi, hogy vásárlás előtt érdemes átnézni a csomagoláson feltüntetett összetevők listáját, hogy azok biztosan passzolnak-e a bőrtípusához, illetve, hogy van-e közöttük olyan, ami a bőr egészségéért felel.

A bőrgyógyász szerint ezeket az összetevőket érdemes keresni:

  • Antioxidánsok: mint a C vitamin, valamint a gránátalma és szőlőmag kivonat, melyek védik a bőrt a leégéstől, valamint visszaszorítják a ráncok kialakulásáért és a bőr öregedéséért felelős szabad gyököket

  • Gyulladáscsökkentők: mint a cink, árnika, aloe vera és kanadai aranygyökér, melyek eltüntetik a pirosságot és megelőzik a gyulladásos sejtkárosodást

  • Hidratálók: mint a ceramid, aminosav és az alapvető zsírsavak, melyek elősegítik az erős sejtmembránok kialakulását. Ezek az összetevők nem csak a kiszáradástól védik a bőrt, de a ráncok kialakulását is megnehezítik azáltal, hogy folyamatosan feltöltik a bőr lipideket. Mindemellett a hidratáltságot is növeli, valamint védi a bőrt a mindennapi káros hatásoktól

Mikortól érdemes használni?

Formulától és bőrápolási rutintól függ: az arcszérumot felteheti reggel, vagy akár reggel és este is, de Dr. Charles szerint este semmiképp se használja, ha korábban már hozzászoktatta a bőrét különböző lokális retinoid készítményekhez, a két termék kombinációja ugyanis irritációt okozhat. Száraz bőrtípusra kizárólag hidratálókrémmel ajánlott a használata, míg az olyan krónikus bőrproblémákon, mint a rosacea vagy ekcéma egyáltalán nem segít.

A legfontosabb szabály: ne vigye túlzásba!

Dr. Charles szerint a gél-alapú konzisztencia és a magas hatóanyag koncentráció szintén irritációhoz vezethet. Arcbőrünk idővel csak egyre szárazabbá válik, így kifejezetten szükségünk van komolyabb összetevőkre is, melyeket szérumokban nem, hidratálókrémekben viszont megtalálni. Dr. Murad szerint a legtöbben félreértik a szérumok használatát: "Sokan úgy vélik, minél többet használnak belőle, annál látványosabb és gyorsabb lesz az eredmény, holott ezek mind rendkívül koncentrált anyagok, amiből a kevesebb bizony több."

Nem ez a legolcsóbb kozmetikum

Összeszedtük, mennyibe is kerül az arcszérum a különböző márkáknál: a L'Occitane 24 órás hidratáltsági szintet biztosító, 30 ml-es terméke 9950 forint, az AHAVA szintén 30ml-es verziója már jóval drágább, 12090 forint, a Vichy Liftactive-ja 8835 forint, míg az Eucerin ráncfeltöltő terméke 8400 forintba kerül. A leggazdaságosabb a Bioderma Hydrabio-ja, ami 5765 forint, ráadásul 40 ml-es. Mint korábban írtuk: a legtöbb arcszérumnak tényleg borsos ára van, viszont kifejezetten keveset kell belőle használni, úgyhogy sokáig elég. Ha felkeltette érdeklődését és kipróbálná, előtte kérje ki kozmetikusa vagy bőrgyógyásza véleményét!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek