Néhány tipp, hogy ne mérgezze meg a munkahelyi hűtő

A munkahelyek és kollégiumok legsarkalatosabb pontja a mosdó után a konyha szokott lenni. Mindenhol vannak olyanok, akik akarva vagy akaratlanul elfelejtik a hűtőben hagyott ételeiket, vagy éppen a mikrohullámú sütőt teszik gusztustalanná. És ugyan az újságokba mindig csak azok az esetek kerülnek be, amikor egy "hivatásos" konyha kosztja okoz ételmérgezést, de a statisztikák szerint valójában jóval veszélyesebb terep az otthoni, koleszos és munkahelyi környezet.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2013-ban indította el az „Ételt csak okosan! Élelmiszerbiztonságról mindenkinek!” elnevezésű kampányát, ahol most a kis hűtők és a mikrók használatához adnak tippeket. Tudja például milyen hőfokra kell melegítenie a fagyasztott főzeléket, vagy hogy a hűtő melyik polcára mit célszerű rakni? 

Az ételtcsakokosan.hu oldal új sorozatában a kollégiumi élet buktatóira térnek ki, persze kizárólag élelmiszerbiztonsági szempontból. Ugyanakkor sok munkahelyi hűtő vagy mikró vetekszik  a kollégiumi darabokkal, így mindenkinek tartogat hasznos tippeket a sorozat. 

Mikruhullámú sütő

A közös mikró alapesetben koszos, ami ellen sajnos csak egy megoldás létezik: ki kell takarítani. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy mit meddig melegít, és egyáltalán miben. Csak mikrózható edényt használjon, kerülje a fém és fém díszítésű darabokat. Jó ha lefedve melegít, és egyenletesebb hatást érhet el, ha megkeveri az ételt, majd 1-2 percig állni hagyja. Érdemes kisebbre vágni az ételeket, mert azok gyorsabban átmelegszenek, és fontos, hogy legalább 75 fokig melegítse, ugyanis akkor fő át megfelelően. 

A hűtő

Ezek az alapszabályok az otthoni hűtőre is igazak! Fontos, hogy a hűtő hőmérséklete 0-5 fok közé legyen állítva, a fagyasztó pedig legalább -18 fokon működjön. Ha megpakolja a hűtőt, állítsa nagyobb teljesítményre, hogy mindenhol ugyanannyi legyen a hőmérséklet a hűtőtérben.

A romlandó élelmiszereket 2 órán belül a hűtőbe kell tenni, ez az idő nyáron lerövidül. Az élelmiszercsoportokat pedig elkülönítve helyezze el a polcokon és az is fontos, hogy nyers és mosatlan élelmiszerek ne kerüljenek a készétel fölé vagy mellé. Mutatjuk is hogyan kell kinéznie egy jól berendezett hűtőnek. 

hutoszekreny bentiv2
eteltcsakokosan.hu / Nébih

Alapszabály szintén, hogy nyers húst, halat a hűtő legalsó polcán tartsunk, hogy még véletlenül se csöpöghessen rá belőle semmi mondjuk a sajtokra és a felvágottakra. És persze az is fontos lenne, hogy a megromlott, penészes, undorító dolgokat ne rohasszuk még heteken, hónapokon át a frigóban.

Az áramszünet

Mi a helyzet, ha elment az áram? Ki kell hajítani mindent, vagy még azért jó lesz az? Ezt mondják erről a szakemberek:

  • Egy bezárt ajtajú, teljesen teli mélyhűtő közel 48 órán át tartja a kellő hőmérsékletet. Ha félig van a fagyasztó, akkor ez az idő 24 órára csökken.
  • Azok a termékek, melyek még nem teljesen engedtek fel, visszafagyaszthatók (ilyenkor minőségromlás előfordulhat, de élelmiszerbiztonsági probléma előfordulásának az esélye minimális).
  • Ha felolvadt a fagyasztott élelmiszer, de még hideg, ne fagyasszuk le újra! Használjuk fel amilyen hamar csak lehet!
  • Érdemes a fagyasztóban néhány jégakkut tartani az ilyen esetekre. Áramszünetkor helyezzünk el párat a hűtőszekrényben is!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek