OFFLINE

Néhány tipp, hogy ne mérgezze meg a munkahelyi hűtő

2015. március 19., csütörtök 09:38

A munkahelyek és kollégiumok legsarkalatosabb pontja a mosdó után a konyha szokott lenni. Mindenhol vannak olyanok, akik akarva vagy akaratlanul elfelejtik a hűtőben hagyott ételeiket, vagy éppen a mikrohullámú sütőt teszik gusztustalanná. És ugyan az újságokba mindig csak azok az esetek kerülnek be, amikor egy "hivatásos" konyha kosztja okoz ételmérgezést, de a statisztikák szerint valójában jóval veszélyesebb terep az otthoni, koleszos és munkahelyi környezet.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2013-ban indította el az „Ételt csak okosan! Élelmiszerbiztonságról mindenkinek!” elnevezésű kampányát, ahol most a kis hűtők és a mikrók használatához adnak tippeket. Tudja például milyen hőfokra kell melegítenie a fagyasztott főzeléket, vagy hogy a hűtő melyik polcára mit célszerű rakni? 

Az ételtcsakokosan.hu oldal új sorozatában a kollégiumi élet buktatóira térnek ki, persze kizárólag élelmiszerbiztonsági szempontból. Ugyanakkor sok munkahelyi hűtő vagy mikró vetekszik  a kollégiumi darabokkal, így mindenkinek tartogat hasznos tippeket a sorozat. 

Mikruhullámú sütő

A közös mikró alapesetben koszos, ami ellen sajnos csak egy megoldás létezik: ki kell takarítani. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy mit meddig melegít, és egyáltalán miben. Csak mikrózható edényt használjon, kerülje a fém és fém díszítésű darabokat. Jó ha lefedve melegít, és egyenletesebb hatást érhet el, ha megkeveri az ételt, majd 1-2 percig állni hagyja. Érdemes kisebbre vágni az ételeket, mert azok gyorsabban átmelegszenek, és fontos, hogy legalább 75 fokig melegítse, ugyanis akkor fő át megfelelően. 

A hűtő

Ezek az alapszabályok az otthoni hűtőre is igazak! Fontos, hogy a hűtő hőmérséklete 0-5 fok közé legyen állítva, a fagyasztó pedig legalább -18 fokon működjön. Ha megpakolja a hűtőt, állítsa nagyobb teljesítményre, hogy mindenhol ugyanannyi legyen a hőmérséklet a hűtőtérben.

A romlandó élelmiszereket 2 órán belül a hűtőbe kell tenni, ez az idő nyáron lerövidül. Az élelmiszercsoportokat pedig elkülönítve helyezze el a polcokon és az is fontos, hogy nyers és mosatlan élelmiszerek ne kerüljenek a készétel fölé vagy mellé. Mutatjuk is hogyan kell kinéznie egy jól berendezett hűtőnek. 

hutoszekreny bentiv2
Fotó: eteltcsakokosan.hu / Nébih

Alapszabály szintén, hogy nyers húst, halat a hűtő legalsó polcán tartsunk, hogy még véletlenül se csöpöghessen rá belőle semmi mondjuk a sajtokra és a felvágottakra. És persze az is fontos lenne, hogy a megromlott, penészes, undorító dolgokat ne rohasszuk még heteken, hónapokon át a frigóban.

Az áramszünet

Mi a helyzet, ha elment az áram? Ki kell hajítani mindent, vagy még azért jó lesz az? Ezt mondják erről a szakemberek:

  • Egy bezárt ajtajú, teljesen teli mélyhűtő közel 48 órán át tartja a kellő hőmérsékletet. Ha félig van a fagyasztó, akkor ez az idő 24 órára csökken.
  • Azok a termékek, melyek még nem teljesen engedtek fel, visszafagyaszthatók (ilyenkor minőségromlás előfordulhat, de élelmiszerbiztonsági probléma előfordulásának az esélye minimális).
  • Ha felolvadt a fagyasztott élelmiszer, de még hideg, ne fagyasszuk le újra! Használjuk fel amilyen hamar csak lehet!
  • Érdemes a fagyasztóban néhány jégakkut tartani az ilyen esetekre. Áramszünetkor helyezzünk el párat a hűtőszekrényben is!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta