Magyar pálinkafőzde lett Európa legjobbja

Taroltak a magyarok a 2015-ös Destillatán, a pálinkák, likörők, whiskyk és egyéb párlatok legrangosabb európai versenyén. A magyar indulók összesen 163 díjat (6 Év Párlata, 7 aranyérmet, 62 ezüst- és 88 bronzérmet) nyertek el. A verseny legnagyobb elismerését is magyar főzdének ítélte a zsűri: a  a 14 ország 162 főzdéje közül az Agárdi Pálinkafőzdét választották az Év Párlatfőzdéjének, egyik alapító-tulajdonosa, Vértes Tibor pedig az Év Főzőmestere lett.

Idén Burgenland tartomány székhelye, Eisenstadt és az Esterházy kastély adott otthont az ünnepélyes eseménynek, amelyen osztrák, német, magyar, olasz, svájci, román, szerb, holland és argentin párlatok mérettették meg magukat. A Destillatán a legtöbb érmet Ausztria (568) és Németország nyerte (286), Magyarország pedig a harmadik lett.

Ugyanakkor a magyar párlatkészítők felkészültségét és italainak minőségét igazolja, hogy a megmérettetésen induló 162 főzde közül a zsűri az Agárdi Pálinkafőzdét választotta az Év Főzdéjévé, Vértes Tibort pedig az Év Főzőmesterévé.

„Nagyon örülünk annak, hogy a nemzetközi párlatverseny összesített győztese az Agárdi Pálinkafőzde lett, így a 4 nagyarany mellett az Év Párlatfőzdéje címet is elnyertük, 2009 után immár másodszor” – mondta Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik alapító-tulajdonosa, az Év Főzőmestere.

8
Glódi Balázs / 4cent.hu archív

Mi alapján döntenek a bírák?

A Destillata kóstoló bírái mindannyian vizsgázott szakemberek, akiknek feddhetetlen, minőségorientált és független munkáját kóstolótréningek és továbbképzések (pl. a karakterizáláshoz szükséges verbális ismeretszerzés, faj- és fajtaismeret, érzékszervi képzés) biztosítják. A kóstolóbizottságok a főzdék által nevezett, legalább kétszeres szűrőn átjutott mintákat négy szempont alapján értékelik: kiemelten fontos az illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége és a harmónia, az összbenyomás. A nemzetközi szakmai zsűri összetétele szinte minden évben változik. A jó és rossz pálinkákat egyébként ön is könnyen meg tudja különböztetni, sőt azt is összeszedtük, hogy mit kell tudni a párlatokról.

Az Év Magyar Párlatai

A versenyen évről évre megnevezik az Év Párlatait, amelyeket nagyarany éremmel is jutalmaznak. 2015-ben a Gyenesei Pálinkárium fekete bodza (2012) és a Gyulai Pálinka fekete ribiszke pálinkája (2014), valamint az Agárdi Pálinka sörpárlata (2014), maláta whiskyje (2010), érlelt alma pálinkája és tokaji sárgamuskotály törköly pálinkája (2010) részesült ebben az elismerésben.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek