Cheddarteszt: amikor a lédig veri a baromi drágát

Pár éve kezdett beszivárogni kis hazánkba is ez a sajtfajta, amit az Egyesült Királyságban előszeretettel fogyasztanak, csak úgy, mint mi a Trappista sajtot. A cheddar egy tehéntejből készült sajt, leginkább narancssárga közepesen sárga és nagyon halvány sárga színekben kapható. Sokan hihetik, hogy a színe az érlelése miatt lett ilyen, esetleg a fajtáját különböztetik meg vele, de az az igazság, hogy ez csak egy színezék a sajtban, ami leginkább annatto, vagy piros paprika. (Egyébként az annatto rendkívül jó színező édességekhez is, kicsit édeskés az íze és nem is drága, mert nem kell belőle sok.) 

A mostani kóstolón előrecsomagolt és lédig (kimért) cheddart is kóstoltunk, összesen tizennégyet. De, hogy ne érje szó a ház elejét, ketté vettük a termékeket, és az egyik halmazban a kimértek voltak, a másikban a csomagoltak, és így a két csoport legjobbjait mutatjuk meg, természetesen a pontszámaink alapján. Egy kakukktojás volt: a laktózmentes cheddar sajt, ezt a csomagoltakhoz soroltuk, és nem csak azért, mert nem lédig termék, hanem mert ez volt az egyik legdrágább is a teszten. 

Az igazi cheddar sajt jó zsíros, omlós, törékeny és nagyon erős ízű (a mature legalábbis). Ezen szempontok alapján kerestük a legjobbakat. Kizárólag az ízére és az állagára adtunk pontszámokat, a termékeket semmilyen tudományos szempont alapján nem vizsgáltuk. 

Cheddar

A Cheddar Anglia legkedveltebb sajtja. Tehéntejből készült kemény sajt, színe szalmasárga, illetve színezve narancsvörös. Állaga enyhén törékeny. Íze erőteljesen aromás, kissé fanyar, a dióra emlékeztet. Anglián kívül az angol nyelvterület több országban is készítenek, többek között az USA-ban, Ausztráliában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Kanadában. Emiatt az íze és minősége elég változatos. Nevét az angliai Cheddar (é. sz. 51° 16′ 43″, ny. h. 2° 46′ 40″) településről kapta. A cheddar sajtot neve és eredete ugyan egy adott településhez köti, mégsem részesül az Európai Bizottság védett földrajzi eredetű (protected designation of origin – PDO) termék címében. Zsírtartalma legalább 48% a szárazanyag arányában. Forrás: Wikipédia.org

A maximálisan elérhető pontszám 45 volt, a legjobb egy kimért lett, de sokan meg sem közelítették még a harmincas ponthatárt sem. 

A tesztelők között volt aki imádja az erős cheddarokat: „Imádom a cheddar sajtokat, és nagyon örülnék, ha itthon is elterjedtebb lenne, meg ha nem lenne annyira drága. Kifejezetten szeretem ha erős az íze, úgyhogy remélem lesz ilyen.” és volt olyan is, aki az enyhébb változatot kedveli: „Azóta eszem cheddart, amióta Angliában éltem, és ott kerestem valami trappista jellegűt, a fehér cheddar volt ehhez a legközelebb. Bírom az erősebbet is, de azt csak módjával és ritkán eszem.”  

Csomagolt cheddar sajtok:

Utolsó helyezett: McLelland, Seriously mild cheddar (kék), 18,5 ponttal

Sosem gondoltuk volna, hogy az eddig favoritként ismert McLelland lesz az utolsó. Ráadásul ez az egyik legismertebb cheddar is hazánkban, és Angliában is a legtöbb boltban megtalálható. Gumis és nem is elég száraz. Íze nem sok van, mostantól nem ezt fogjuk leemelni a polcról.

„Ez is tehénszerű, és ez nem segít rajta.” „Ez a legrosszabb.” „Na ez valami kakukktojás. Szétesik, nincs íze, csak valami förtelmes utóíze. Nagyjából olyan, mintha én elkezdeném most köpülni a tartós tejet, és azt várnám, hogy cheddar lesz belőle."

Hatodik helyezett: McLelland, Seriously mild red cheddar, 21 ponttal

Itt a bizonyíték arra, hogy ennek a márkának a sajtjai, tényleg nem annyira ízletek, hiszen a vörös változata is a mezőny alján végzett. Valakinek az állatkerti állatsimogató jutott róla eszébe, másnak csak egyszerűen büdös volt. Szomorú nap ez a mai.

„Szegény nagyon jellegtelen.” „Ez az abszolút kedvencem ezen a teszten.” „Nincs túl sok íze, akár trappistát is ehetnék.” „Fú, ez olyan ízű, mint amilyen szag van az állatsimogatóban az állatkertben, szörnyű.” Gumis, abszolút felejthető íz, és büdös is.”

Ötödik helyezett: Deluxe, West country farmhouse mature cheddar, 21,5 ponttal

A Lidlben háromfajta cheddar is van és mind a három félelmetesen hasonló pontszámot kapott. 

 „Ez megint trappista, és tök kemény.” „Finom, kicsit lágyabb mint az eddigiek, de ízlik.” „Nagyon fura mellékíze van, mintha gyógyszerrel lenne átitatva.” 

Negyedik helyezett: Deluxe, Vintage cheddar, 22 ponttal

Ez is lidlös cheddar, viszont ez egy hajszálnyival jobb, mint az előző. Aki nem szereti a nagyon erős ízű cheddart, ezt biztosan bírni fogja. Nagyon. Tényleg.

„Nagyon finom, eddigi legjobb. Kicsit ragadós, krémes állaga van.” „Sós nagyon, és kissé zsírosabb íz.” „Ennek nincs is cheddar íze...” „Az tény, hogy zsíros, de egyáltalán nem rossz. Legalább nem érzem, hogy tíz dekát megennék csak úgy azonnal.”  „Álmaim cheddar sajtja! Omlós, de közben száraz is. Igaz, hogy kicsit puhább, mint amit szeretek, de az íze zseniális.”

Bronzérmes: Deluxe, Scottish mature coloured, 23 ponttal

Nagyon érdekes, mindenki szerette ezt a sajtot, viszont az is feltűnt a legtöbbünknek, hogy abszolút trappista íze van. Ami mondjuk nem azt jelenti, hogy nem finom, csak hát nem cheddar. Óriási előnye viszont az ára, a legolcsóbb termék a kóstolón! 

„Ez biztos senkinek nem fog ízleni, nekem viszont igen.” „Ez trappista?!” „Ez nem is igazi cheddar, ez valami színezett akármi.” „Cheddar bőrbe bújt Trappista sajt.”

Ezüstérmes: Cathedral city, mature cheddar, 28,5 ponttal

Meglehetősen nagy pont-ugrással szerezte meg a második helyet, viszont sajnos ez volt a legdrágább sajt a teszten.

„Ez trappista?!” „Nagyon finom, nem annyira erős sajt.” „Na ez is kimondottan jó, talán kicsit sós. Pont olyan erős, hogy talán azok is elviselik, akik amúgy nem szeretik.” „Jaj, ez is álmaim cheddarja! Komolyan, nagyon finom. Olyan, mint a 7-es (Deluxe, Vintage cheddar, Lidl - a szerk.), csak ez még jobb, mert nem csak az íze jó, de az állaga is.”

Aranyérmes: Kerrygold, Red cheddar 32 ponttal

Gratulálunk, a Kerrygold narancssárga színű cheddarja nagy fölénnyel nyerte a kóstolót.

 „Nincs íze, az állaga viszont egész jó!” „Tök jó a többihez képest!” „Ez teljesen olyan mintha sima fehér cheddart ennék, csak színezve lenne.” „Ez egy kicsit hasonlít az Old Amsterdamhoz, nálam az az abszolút favorit sajtok között.” 

 Kakukktojás: Irish land, Country cheddar, 23 pontot kapott volna

Végre van egy olyan laktózmentes sajt, amelyik nem édes, és teljes mértékben ehető. Feltétlenül kóstolja meg, ha ön is sajthiányban szenved, mert laktózérzékeny.

 „Kicsit keserű íze van.” „Ez is megfelel erősségben, annyi a baja, hogy talán túl sós.”
 
Termék neve (csomagoltak) Ár (Forint) Fajlagos ár (Ft/g) Pont (max. 45) Itt vettük
Kerrygold, Red cheddar 899 4495 32 Tesco
Cathedral city, mature cheddar 1399 6995 28,5 Tesco
Deluxe, Scottish mature coloured 699 2796 23 Lidl
Deluxe, Vintage cheddar 699 2796 22 Lidl
Deluxe, West country farmhouse mature cheddar 699 2796 21,5 Lidl
McLelland, Seriously mild red cheddar 799 3995 21 Tesco
McLelland, Seriously mild cheddar (kék) 799 3995 18,5 Tesco
Kakukktojás            
Irish land, Country cheddar (laktózmentes) 899 4495 23 Auchan

Lédig cheddar sajtok:

Utolsó helyezett: Auchan, vörös cheddar annatóval, 11,5 ponttal

Természetesen ezek nem saját márkás sajtok, csak a meglévő import tömbsajtokat felszabdalták, és kis auchanos vagy sparos matricákkal látták el. Az Auchan címkéjén látszik a sajt márkája, ez a sparoséról már nem mondható el, de tulajdonképpen most nem is ez volt az érdekes, hanem, hogy melyik a kimért termékek közül a legfinomabb. Sajnos nem ez.

„Kicsit rágós.” „Mint a műanyag/gumi.” „Ez borzasztó.” „Ennél azért sokkal erőteljesebb ízre számítottam, de ennek konkrétan semmi íze sincs. Mint egy színezett Anikó sajt. Apropó egyszer kíváncsi lennék, hogy milyen Anikóról nevezték el azt a sajtot, és miért. Én például pontosan tudom milyen csokit neveztetnék el magamról, de nem tudom hova kell fordulni a javaslatommal. Szóval ennek a sajtnak annyira nincs íze, hogy közben ilyeneken tudok gondolkozni.”

Negyedik helyezett: Spar, vörös cheddar, 18,5 ponttal

Az állaga borzasztó ennek a sajtnak, gumiszerű, olyan, mintha ömlesztett lenne. Íze nincs sok, viszont a színe nagyon menő, szóval a zöldsalátát nagyon jól feldobja. 

„Egyáltalán nincs íze, és tök ruganyos.” „Enyhe tehéníze van, ami azért jó, mert talán igazi tejből készült. Aztán ennyi.” „Trappista sajt íze van, és még gumis is.” „Ennek a vörösnek sincs sok íze, de ez legalább nem annyira gumiszerű.”

Negyedik helyezett: Auchan, ír cheddar vörös, 22 ponttal

Ez a gyerekcheddar, ugyanis se nem erős, se nem gyenge, szóval biztosan még a kicsik is megennék, bónusz: a színe is figyelemfelkeltő.

„Nincs íze, az állaga viszont szuper.” „Ez nem sajt” „Sajt íze van, de nem cheddar állag.” „Nem túl erős, átlagos sajt íze van.”

Bronzérmes: Auchan, Irischland white cheddar, 24 ponttal

Vigyázzon, hogy mindig a jó címkéjű sajtot tegye a kosarába  hiszen ahogyan itt is láthatja  elég nagy különbségek vannak a kimért sajtok ízei között!

„Kéksajtszerű, amit egyáltalán nem bánok, nekem az a kedvencem.” „Inkább valami furcsa füstölt sajtra hasonlít.” „Füstölt sajt íze van, túl sós.” „Jó erős íze van, aminek én csak örülök, annak már nem annyira, hogy szétesik, mert ilyenkor áll elő az, hogy a lemorzsolódott darabokért fáj a szívem.” „Van egy tipikus cheddar mellékíze, az állaga jó, a színe fehér és jó zsíros.”

Ezüstérmes: Spar, cheddar tömbsajt fehér, 28,5 ponttal

Az első két helyet a sparos cheddarok aratták le a csomagolt sajtok között. Ez egy nagyon karakteres, erős ízű sajt, csak akkor próbálja ki, ha odáig van az igazi cheddarért. Mi szóltunk, mi szerettük. Ugyanannyi pontot kapott, mint a csomagoltak ezüstérmese, árban viszont sokkal jobb.

„Erős íze van, de hát cheddarról van szó.” „Ez mi? fura fűszeríze van.” „Túl erős, nem jön be, de legalább van íze.” „Enyhén gyógyszeres íze van.” „Na ez nagyon erős, tuti más utálni fogja, de én imádom.”

Aranyérmes: Spar, tömbsajt vörös, 30 ponttal

El tudja képzelni, hogy ez a sajt több pontot kapott, mint a legdrágább csomagolt?! Nos, pedig így van, ráadásul bármelyik Sparban megveheti.

„Ez nem cheddar, az tuti.” „Kicsit száraz, de amúgy jó.” „Állagra kemény, mégis lágy, omlós, ízre ezek közül a legkarakteresebb.” „Kellemes kezdés, remélem mind ilyen jó lesz.” „Olyan, amilyen a cheddarnak lennie kell.” 


Termék neve (csomagoltak) Ár (Forint) Fajlagos ár (Ft/kg) Pont (max. 45) Itt vettük
Spar, tömbsajt vörös 579 3990 30 Spar
Spar, cheddar tömbsajt fehér 599 3990 28,5 Spar
Auchan, Irischland white cheddar 373 3299 24 Auchan
Auchan, ír cheddar vörös 383 3299 22 Auchan
Spar, vörös cheddar 604 2990 18,5 Spar
Auchan, vörös cheddar annatóval 489 2999 11,5 Auchan
 
 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
 
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra