OFFLINE

Párizsi divathét: szőrmében járunk majd az ősszel

2015. március 13., péntek 17:11

A héten véget ért a 2015-ös őszi-téli kollekciókat felvonultató divathétsorozat, az utolsó állomás Párizs volt. A közel egy hónapos roadshow alatt nagyjából tiszta képet kaptunk arról, hogy milyen ruhadarabokat fogunk hordani a következő szezonban. A divatházaknak köszönhetően várhatóan divatba jön majd az áttetsző felső, a hatvanas-hetvenes évek stílusát idéző darabok, a szőrmével bevont lábbelik, a motorosdzsekiket pedig felváltják a kamubundák és a paplankabátok.

A magyar modellek a divathetek utolsó állomásáról sem hiányoztak, Rajzák Kinga végigsétált a Christian Dior, az Elie Saab, Haider Ackermann és a Rochas showján, valamint ő nyitotta és zárta Léa Peckre bemutatóját is. Rajzák mellett Cam Kerekest a Saint Laurent exkluzív modelljeként láthattuk a kifutón, míg Kiskamoni Lilla a Manish Arora, valamint Vivienne Westwood showján kapott helyet. Menyhért Alíz a Valentino és a Givenchy shown bukkant fel, Axente Vanessa pedig a H&M Studio, a Thierry Mugler, illetve Sonia Rykiel bemutatóján lejthetett végig a szezonban. Nézze meg a hajtás után, hogy miben gondolkodtak a világ legbefolyásosabb divatházai a Chaneltől a Diorig!

Lagerfeldnek hiányzik a kocsmázás

„Ez egy Franciaországba látogató idegen víziója, aki azt hiszi, hogy Franciaország nem olyan rossz hely” – összegezte a kollekciót Karl Lagerfeld, aki jól láthatóan nem volt túlságosan romantikus hangulatban a tervezés során, de legalábbis mintha egy kicsit belefáradt volna abba cinikus negativitásba, ami annyira áthatotta az előző három ready-to-wear gyűjteményt. A Chanel 81 éves kreatívigazgatója ezúttal nem egy szupermarketet épített fel a Grand Palais épületébe és nem szervezett feminista tüntetést sem, ehelyett egy Gabrielle névre keresztelt hagyományos párizsi bárt épített fel a kifutóra, méghozzá olyat, amilyen a város legtöbb utcasarkán megtalálható. A Lagerfeld által preferált bárok, mint a La Coupole, a Balzar vagy a Bofinger azokat az időket idézik, amikor még a zsúfolt, dohányfüstös kocsmák egyet jelentettek a kulturális élettel és be lehetett kapni úgy egy falat ételt, hogy azt ne előzte volna megy egy őrülten kényszeres szelfizés. A style.com szerkesztője szerint a 97 darabos kollekció a szezon egyik legerősebbje volt, annak ellenére, hogy a felvonultatott ruhák nagyrésze a tweed anyagot hivatott népszerűsíteni. A gyűjteményből szerettük a nőies, de mégis a Gattaca jelmezeire emlékeztető téli kabátokat, az apró kerámialapokkal kirakott kézitáskákat, valamint a minőségi kockás anyagokat.

Nicolas Ghesquière kezdi megtalálni a saját hangját a Louis Vuitonnál

Már egy év telt el azóta, hogy Nicolas Ghesquière debütált a Louis Vuittonnál. A 2015-ös őszi-téli kollekciót a divatház új, Frank Gehry által tervezett épületben, a Fondation Louis Vuittonban vonultatta fel a tervező, aki az elmúlt két szezonban inkább a Louis Vuitton hetvenes évekbeli örökségéből merített ihletet, ami köztudottan meghatározta a divatház későbbi sikereit. A kritikusok szerint még ha ez a kollekció nem is sikerült annyira ütősre, azt azért díjazni kell, hogy a 43 éves designer elhagyta a retro vonalat és ráállt egy maga által kijelölt útra. A hordható kollekcióból szerettük a báránybőr kabátokat, a logóval ellátott felsőrészeket, az ezüstösen csillogó selyemnadrágokat, valamint az iPad töltővel és egyéb szükséges kiegészítőkkel felszerelt bőröndszerű táskákat és kifejezetten örültünk annak, hogy a tervező végre búcsút intett a virágmintáknak és a farmernadrágoknak.

A Dior és a Szürke ötven árnyalata

Raf Simons a Gristle lüktető, „Hot on the Heels of Love” című 1979-es slágerére vonultatta fel modelljeit Párizsban. A tervező ezúttal valami újjal szeretett volna előrukkolni, valami olyannal, ami felszabadultabb, sötétebb, szexisebb és állatiasabb, egyszóval valami más, mint a Dior „Femme fleur” stílusa.

A terv sikerült, a szakértők azonnal rávágták a kollekcióra, hogy ez akár a mami-pornónak csúfolt Szürke ötven árnyalatának jelmeztára is lehetett volna.”Ez egy újfajta camouflage” – mondta Simons, aki többek között a Dior 1947-es leopárdmintás nyomataiból merített ihletet a tervezés során, de átemelt egy-két testszínű darabot a divatház couture gyűjteményéből is. Bár többen megkérdőjelezték a kollekció eladhatóságát, mi azért szívesen látnánk a ruhatárunkban a színes lakkcsizmákat, a jól szabott blézereket, a mutatós gallérral feldobott ingeket és a bokáig érő, terebélyes kabátokat a következő szezonban.

A Saint Laurent idén is megosztja a divatrajongókat

Hedi Slimane stílusáért vagy megszállottan rajong valaki, vagy csuklóból utálja azt. Slimane munkásságát és hitelességét többen kétségbe vonták az elmúlt időszakban, sőt voltak olyanok is, akik arról panaszkodtak a bemutató után, hogy olyan érzésük támadt, mintha egy Forever 21 katalógus elevenedett volna meg a szemük előtt. Ez a kollekció kétségtelenül sokkal megosztóbb, mint az eddigiek, ennek ellenére borítékolhatóan lesznek olyan tehetős divatmániások és celebnők, akik rocksztárnak vagy groupie-nak öltöznek majd az ősszel. Az őszi-téli kollekció nem sokban tért el a „Sunset Trip” névre keresztelt tavaszi-nyáritól, továbbra is nagy rajongói vagyunk a szupermini bőrruháknak, bakancsoknak, színes szőrmekabátoknak, valamint a tüllel, cipzárral és kövekkel kirakott fekete egyrészeseknek még akkor is, ha valószínűleg a Siouxsie Sioux féle szemfestést nem fogjuk alkalmazni.

Galliano kedvenc múzsái a Maison Margielánál

„Nos, ez nem volt túl hosszú” – jegyezte meg a mindössze harminc darabból álló kollekció bemutatója után a style.com szerkesztője. A valóban rövid, de annál látványosabb showt elnézve kétség sem fér hozzá, hogy Gallianónak még mindig a mesés Blanche DuBoises és Luisa Casati a kedvenc múzsája, így a néhány Margiela replikától eltekintve a jól ismert múzsák ízlésvilága határozta meg a bemutatót. A kritikusok szerint Galliano ready-to-wear kollekciója semmiképpen sem nevezhető szerénynek és visszafogottnak, de abban szinte mindenki egyetértett, hogy a tervezőzseni hivatalosan és kétségtelenül visszatért a divatszakmába. Bár a szőrmével bevont cipőket még kicsit szoknunk kell, a kollekcióból szerettük a földig erő télikabátokat, az innovatív dekoltázs kivágásokat, a bőrkesztyűket és a „zacskó”-táskákat.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta