16+1 tésztaétel a zöldségestől a húsosig

A tésztafőzés mindennapos a magyar családokban is. Egyszerű, kiadós, gyorsan kész van, nem nagyon lehet melléfogni, általában mindenki szereti.

Nálunk is gyűlnek egy ideje a jobbnál-jobb tésztás receptek, most összeszedtük őket, hogy ötleteket meríthessenek. Van benne húsos, sajtos, zöldséges, vega, halas, mindenki megtalálja a kedvére valót! 

Tésztafőzési kisokosunkban minden tudnivalót megtalál a tésztafőzésről, adagolásról, főzőléről. Sok-sok alapreceptet olvashat a klasszikus olaszoktól a magyaros krumplis tésztáig.  

1. Bolognai spagetti

A bolognai spagettit általában a család minden tagja szereti. Sokan meg sem próbálják elkészíteni, csak leemelik a polcról az instant változatát. „Arról a fajtáról, amihez csak egy kis vízre meg a főtt tésztára van szükség, nem érdemes sok szót ejteni, kollégiumban mi is ettük, de egyáltalán nem finom.” - mondta az egyik kolléganőm. Annál a fajtánál viszont, amikor amúgy is venni kell darált húst, tényleg fölösleges a zacskósat venni: az otthoni változat csak egy picivel több munka, viszont a végeredmény sokkal jobb lesz.

stockfresh 1296168 spaghetti-with-a-tomato-sauce-on-a-table-in-c

2. Spaghetti alla carbonara

A spaghetti alla carbonara nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel, a siker megint csak az odafigyelésen és az alapanyagokon múlik. Szerencsére semmi különleges, itthon beszerezhetetlen hozzávaló után nem kell szaladgálni, ez pont az az étel, amit a hűtőben megbúvó maradékokból össze lehet kalapálni.

Mika Alatalo

3. Ravioli házilag

Raviolit a legelvetemültebb olasz asszonyok sem készítenek minden nap házilag, főleg nem manapság. A művelethez mindenképp szükséges egy tésztagép, és egy kis akaraterő, akkor viszont megismerhetjük a ravioli teljesen új dimenzióját.

2
Havas Dóra

4. Citromos-csirkés tagliatelle

Akkor is ehet tésztát, ha odafigyel az alakjára, ez különösen igaz, ha sportol is a diéta mellett. A lényeg, hogy ne öntsön rá egy liter tejszínt – de még ezt sem jelenti azt, hogy a paradicsommártás az egyetlen járható út! Ilyen a citromos-csirkés tagliatelle is.

shutterstock 154721540

5. Cannelloni

A cannelloni igen jópofa tésztaféle, viszonylag rövid, ám tekintélyes átmérőjű üreges tésztacsövekről van szó. A belül lukas csövek pedig természetesen arra valók, hogy megtöltsük őket mindenféle finommal, és aztán nagyon élvezzük a végeredményt. Ebből adódóan ezt a tésztafélét nem érdemes megfőzni, és pörkölt mellé feltálalni, mi több, megfőzni sem, hiszen akkor már nem tudnánk tölteni. A legmutatósabb tálalási módja az, ha pont sikerül akkora edényt keríteni, amibe a cannellonik egymás mellett, állítva passzosan elférnek.

DSC 5159akicsi
Katuci

6. Paradicsomos-padlizsános tészta

Kész tésztaszószok használata helyett dobjunk össze magunk egy jó kis paradicsomos-padlizsános mártást, ameddig fő a tészta! Alig kell hozzá valami, és remek ebédet/vacsorát tálalhatunk a családnak.

DSC 0639akicsi

7. Cukkinis spagetti

15 perces cukkinis spagetti, de ebbe már a mosogatást is beleszámoltam. A szósz pont elkészül annyi idő alatt, amíg a tészta fő, így nem csak akkor jó, ha nincs kedvünk a hétvégét a konyhában tölteni, bámilyen dolgos hétköznapokon is könnyedén bevállalható. A balzsamecet használatától ne féljünk, isteni karamellizált ízt ad a zöldségnek, elég belőle néhány csepp is. Ráadásul már minden nagyobb boltban beszerezhető.

spagetti2
Katuci

8. Fetás-spenótos tészta

Fetás-spenótos tésztát legalább két dolog miatt lehet nagyon szeretni. Az egyik, hogy a spenót-feta olyan klasszikusan jó párosítás, hogy azt elmondani nem lehet. A másik pedig, hogy mosogatással együtt 15 perc alatt végzünk, és az asztalon gőzölög az ebéd.

fetás1
Katuci

9. Garnélás spagetti

Mivel a garnélás spagettihez csak 25 deka rák kell, ha beruházunk egy nagy, fagyasztott csomagba, az egy főzésre eső költség sem annyira óriási, a többi pedig békében kivárja a sorát a hűtőben. Persze, nem egy sajtos-tejfölös tészta, de az élmény is komplexebb, amit a pénzünkért kapunk. Praktikus, pillanatok alatt elkészíthető fogásról beszélünk, ami jól jöhet dolgos hétköznapokon, de hétvégén is, ha nem akarunk fél napot a konyhában tölteni.

garnélás
Katuci

10. Medvehagymás-lazacos tészta

Medvehagymás-lazacos tésztához személyenként elég egy-egy 10-15 dekás halszelettel számolni, és a medvehagyma csokra is kikapható most a piacon 100-200 forint között.

medvehagymas teszta lazaccal

11. Csicseriborsós csirkeragu tésztával

Nem mondom, hogy mutatós étel a csicseriborsós csirkeragu. Viszont kiadós, laktató és nagyon csicseriborsós. Ha pedig óvatosan bánunk a tészta mennyiségével, lelkiismeret-furdalás nélkül ehetjük. Nem túl sok hozzávalóból legalább négy felnőtt ember jól tud lakni ebből az adagból.

csicseri2
Katuci

12. Sajtos makaróni

Az egyik legegyszerűbb tészta a sajtos makaróni, ami mellé jól esik egy kis saláta - ha már elmúltunk öt évesek. Kiadós, nem diétás, de erre úgysem számít senki, amikor tésztát főz. Aki szeretné, nyugodtan keverhet még hozzá sonkát, gombát vagy épp újhagymát, én a legegyszerűbb verziót írom le, amit még a világ legfinnyásabb gyerekei is hajlandóak megenni. A mac'n'cheese nem véletlenül ikonikus fogás az északamerikai kontinens kiskorú lakói számára.

sajtos makaroni kép

13. Szezámos-szójaszószos csirke kínai tésztával

A szezámos-szójaszószos csirke kínai tésztával és zöldbabbal annyira ízlett a plázabüfében, hogy itthon is megcsináltam, és nem bántam meg. Tudom, hogy valójában köze nincs az ázsiai konyhához, de mi a kínai büféken szocializálódtunk, ahhoz képest viszont szenzációs lesz.

DSC 4413bkicsi
Katuci

14. Tavaszi spagetti

Hamarosan minden alapanyag a rendelkezésünkre áll majd egy jó kis tavaszi spagettihez. Minden zöldségből került bele, aminek épp nem tudtam ellenállni aznap reggel. Igazi friss, tavaszi tészta, nagyon laktató és még szép is.

DSC 4212a kicsi
Katuci

15. Tésztasaláta feta sajttal

Laktató, kiadós tésztasaláta, amit nem csak otthon ehetünk frissen, hanem nyugodtan elcsomagolhatjuk, és vihetjük a munkába is. Melegíteni sem kell, ráadásul 15 perc alatt összedobható, vagyis nem kell hosszadalmas konyhai tartózkodásra berendezkedni. A lurkók valószínűleg nem fognak rajongani a fetás verzióért, ezért ITT olvashatja tippeinket, hogyan készítsen tésztasalátát a gyerekekkel együtt.

DSC 5117akicsi
Katuci

16. Három kaja, tíz perc alatt, a világ körül

Steiner Kristóf három szuper noodles receptjét is megosztotta velünk. Nincs kifogás, ezek tényleg elkészülnek 10 perc alatt.

20130929 163120
Steiner Kristóf

+1 Gyors kuszkuszos mindentbele vacsora

A kuszkusz ugyan nem tészta, de kiválthatja vele. A gyors kuszkuszos vacsoránk legalább olyan jó, mintha tésztával készült volna. A kuszkuszért összetehetjük a két kezünket, olyan köret, amivel kiválthatjuk a tésztát, krumplit és a rizst, méghozzá anélkül, hogy hosszan kéne babrálni vele. Ha szereti az olyan kaját, ami percek alatt kész van, a kuszkuszt mindenképp próbálja ki. A boltok biorészlegén vagy a száraz hüvelyesek mellett szokott lenni. Az eredetéről itt már írtunk, és adtunk hozzá néhány receptet is.

DSC 0014kicsi
Katuci
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek