Hideg nyalat, kender és egyéb furcsaságok az első fagyikiállításról

Most hétvégén tartották meg az első fagylaltkiállítást és -fesztivált, ahol nem csak az idei év menő ízeit lehetett megkóstolni, de három kategóriában versenyeztek is a jeges édességek. Az nagyon hamar kiderült, hogy a gourmet-kodás már a fagyibizniszbe is betette a lábát, pedig mindenki sokkal jobban járna, ha messzire elkerülte volna. És persze aratnak a vegán-, bio- és a paleofagylaltok, valamint a glutén- és laktózmentes változatok.

Szögezzük le az elején, hogy ízekkel kísérletezni jó, mert néha tényleg olyan dolgok harmonizálnak egymással, amiről nem is gondolná az ember. De azért nem feltétlenül szükséges az összes ötletet azonnal a nagyközönség elé vinni, mert hamar el lehet venni az emberek kedvét egy bizarr ízválasztással. 

Fagyik és a vasaló

A rendezvény egyik legfőbb sajátossága az volt, hogy bár fagylaltkiállítás címen futott, a résztvevők jelentős részének nemhogy a fagylaltokhoz, de a vendéglátáshoz sem volt semmi köze. Persze az árukapcsolás egy bevett marketinges forma, de hogy mit keresett egy fagyikiállításon a gőzvasaló vagy éppen egy gigantikus masszázsfotel stand, arra nem jöttünk rá. Az is örök rejtély, hogy miért  vonultatta fel az egyik autómárka az egész típuskészletét. Vajon hány olyan családra számítottak a hétvége során, akik megkóstolnak egy székesfehérvári cukrászatban kapható fagyit, majd hirtelen felindulásból ott a helyszínen vesznek egy új autót?

A belépőjegy, ami megéri az árát

Aki kifizette a belépőjegyet, sok más hasonló fesztiváltól eltérően itt tényleg mindent végigkóstolhatott. A teljes árú jegy 1500 forintba került, ennyiért átlagosan maximum 4 gombóc fagyit lehetne venni bárhol.

A fagyi és a könnyű drogok

Ha lehet trendekről beszélni, akkor az a kenderes fagylalt. Ez több helyen is megjelent, persze kiemelve, hogy nem tartalmaz hallucinogén anyagokat, meg persze vegán is. 

Fagyik, amik rémálmunkba se jöjjenek elő

Egy fagylaltkiállítás persze legyen újító és előremutató, de mindennek van határa. Például azért azt ne felejtsük el, hogy a fagylalt alapvetően egy édesség. A legrosszabb élmény mindenképpen az uborkás-joghurtos fagyi volt, amit úgy képzeljen el, mintha a vaníliás fagyijába öntene egy kis savanyú uborkalét, hagyná poshadni, majd újra lefagyasztaná. Megvan? Amit most elképzel, annál még legalább ötször szörnyűbb mindez a valóságban, és akkor a kapros-uborkás-joghurtos fagyi kóstolásának már csak a gondolatától kapott sírógörcsről még nem is beszéltünk. Hasonlóan szörnyűnek ítéltük a kenyérfagylaltot juharszirupban karamellizált baconnel és snidlinggel. De volt ott fehércsokis-kapros és paprikás eperfagyi is. 

Hülye név versenyünk nyertese

Házi versenyünkben két nyertest hirdetnénk. A fagyi kategóriában a thai masszázs íz érdemelte ki a győzelmet. Bár a velencei álom is versenyben volt, de a thai masszázsban meg van az esély, hogy valami irgalmatlan izzadságszagú borzalmat kapjon az ember. Cégnév kategóriában a Hideg nyalat nyert. Csak képzelje el, ahogy első randin felvázolja friss kapcsolata a programot: "sétálunk a naplementében, aztán meghívlak egy hideg nyalatra". Egyébként vegán- és paleofagyikat gyártanak ilyen névvel. 

A verseny

A fagylaltok, illetve a cukrászok versenyeztek is egymással három kategóriában és a szakmai zsűri tagjai között chef, cukrász, sommelier és facebookozó is akadt. A nyertes fagyinak külalakra, állagra és persze ízre is kiválónak kellett lenni, de figyelték a díszítést is és a színeket is.

Tejes kategória helyezései

  1. Kajszibarackos mákos rétes (Frer Cukrászda)
  2. Túrógombóc (Gelato Italiano)
  3. Vajkaramellás mascarpone (Thermál Hotel Balmaz)

Gyümölcsös kategória helyezései

  1. Feketeteás málna (Damniczki cukrászda)
  2. Limonádé fagylalt (Kádár cukrászda)
  3. Mentás-eper rózsával (Frer cukrászda)

Diabetikus kategória helyezései

  1. Karamellás-ír krém fügecukorral (Kádár cukrászda)
  2. Narancsos-eper sorbet (Damniczky cukrászda)
  3. Csokis bancherry (Andretti Kft)
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra