OFFLINE

Hét kedvenc fánkrecept – búcsú a téltől

2015. február 28., szombat 10:07

A februártól búcsúzni talán csak egy dolog miatt fájó, hogy később már nem szokás fánkot sütni. Pedig miért ne lehetne? Tavasszal és nyáron is odáig lesznek érte a gyerkőcök és a felnőttek is.

Cikkünkben összegyűjtöttük a kedvenc fánkreceptjeinket, és megmutatjuk, hogyan kell tolófánkot sütni.

1. Tolófánk

Hasonlít a churrosra, de már dédanyáink is készítették. Következzék a nagymamám receptje.

Hozzávalók:

2 dl víz
10 dkg vaj
20 dkg liszt
1 evőkanál porcukor
egy fél citrom héja
egy csipet só
5 tojás
olaj vagy kókuszzsír a sütéshez
vaníliás porcukor a tálaláshoz

  1. A vizet és a felkockázott vajat összeforraljuk egy csipet sóval, egy evőkanál porcukorral és a finomra reszelt citromhéjjal.
  2. Csendesebbre vesszük a lángot, majd a forrásban lévő folyadékhoz keverjük a lisztet és egy elhabart tojást. Addig forgatjuk, keverjük fakanállal, még össze nem áll a tészta.
  3. Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Robotgéppel, alacsony fokozaton keverni kezdjük a masszát, hozzáütjük egyesével a maradék négy tojást is.
  4. Végül nyomózsákba töltjük a tésztát, és forró olajba csíkokat, karikákat vagy patkó formákat nyomunk belőle. Aranysárgára sütjük, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

2. Hagyományos farsangi fánk

A hagyományos farsangi fánkot mindenki szereti. Nem mondjuk, hogy nem macerás elkészíteni, de az biztos, hogy megéri.

3. Sütőben sült fánk

A sütőben sült fánk a megemelt élesztőmennyiségtől igazán pihe-puha, és nem kell utána szellőztetni sem. Ha pedig a lekvár önmagában már unalmas kísérő,  többféle mázzal is ízesíthető.

2013. dec 028
Fotó: Piszke

4. Képviselőfánk fehér csokis málnahabbal

A képviselőfánk fehér csokis málnahabbal igazi különlegesség, egész évben örülnek neki a vendégek. Az égetett tészta, amelyből a képviselőfánk is készül, sokaknak mumus, pedig csak néhány apróságra kell figyelnünk, és tökéletes tésztapuffancsokat tudunk készíteni otthon. A képviselőfánk nagyon jól variálható, sokféle krémmel tölthetjük.

5. Profiterol

A profiterol tagadhatatlanul nagy kedvenc.  Az alapja ugyanaz az égetett tészta, amelyből a képviselőfánk is készül. Az üreges tésztapuffancsokat ezúttal igazi vaníliával készült házi vaníliapudinggal töltöttük meg, és egy adag rumos csokiszósszal öntöttük nyakon.

6. Csörögefánk - nem kelt tészta

Csörögefánk mindenkinek, aki tart a kelt (pláne az égetett) tészta otthoni készítésétől, de szeretne házi fánkot enni. Mert mindenkinek kell egy jó fánk recept.

DSC 0001
Fotó: Havas Dóra

7. Rest asszony tésztája

A rest asszony tésztája nem tipikus fánk, a tésztájában túró van, a munka kevés vele, viszont nagyon finom!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta