Zanza!

A nagyi sütije sorozatban sok régi, ismert vagy kevésbé ismert klasszikus házi süteményt szeretnénk bemutatni. Ezek tényleg a nagymamák kézzel írt receptfüzetéből származnak, és jellemzően nagyobb adagban készültek, hiszen a süteményeket ekkoriban nem „csak úgy” a hétvégére időzítve készítették, hanem valamilyen nagyobb alkalomra, névnapra, húsvétra, karácsonyra, keresztelőre vagy éppen lakodalomba. Általában nehezebbek, édesebbek, így tényleg sok embernek jut belőlük, hiszen egy-két szelettel vagy darabbal le lehet tudni az édességet egy nagyobb ebéd végén.

DSC 0029
Fotó: Piszke

A mai expressz dolgokhoz képest munkásabbak, több fázisból állnak, nagyobb gyakorlatot és tapasztalatot igényelnek, amit régen mindenki kicsi gyerekkorától szerzett meg, amikor ott segédkezett a családi összejövetelek előtt a konyhában, és nem kellett elmagyarázni, mekkora pl a késfok vastagság...Nem tartalmaznak reform összetevőket, viszont annál több zsíradékot és cukrot – de a zsírt, illetve margarint vajra hangoltuk át, és kicsit faragtunk a cukormennyiségeken is.

A rumos szelet a fentiek tökéletes megtestesítője, de ha van türelmünk megvárni az egy napos pihentetést, egy omlós, szájban olvadós, enyhén rumos időutazásban lesz részünk, és az édesszájúaknak nehéz lesz megállni egy szeletnél.

Hozzávalók: (30×30-as tepsihez)

50 dkg liszt
10 gr sütőpor
15 dkg porcukor
18 dkg vaj (eredetileg 15 dkg zsír)
2 nagyobb tojás sárgája
1-2 evőkanál tejföl

töltelék

egy kisütött lap a háromból (amelyik összetört:)
0,8-1 dl rum (részben helyettesíthetjük tejjel, de akkor veszít az aromájából a süti)
10 dkg porcukor
10 dkg puha vaj
2 ek. baracklekvár

a tetejére:

2 tojás fehérje
20 dkg cukor

  1. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval – a tejfölt akkor tegyük hozzá, ha enélkül túl keménynek érezzük a tésztát.
  2. Három részre osztjuk, és jól lisztezett munkalapon, egyenként késfok vastagságúra, a tepsi méretére nyújtjuk. A nyújtófára tekerve terítsük a tepsibe.
  3. Egyenként, 175 fokon kb. 20 perc alatt világos aranyszínűre sütjük a 3 tésztalapot. Mikor már langyos, óvatosan vegyük ki a tepsiből, mert két lapnak épnek kell maradnia.
  4. Egy lapot összetörünk, meglocsoljuk a rummal a sütimorzsát, és sima masszává keverjük a többi töltelék-hozzávalóval.
  5. Egyenletesen rákenjük az egyik lapra, aztán óvatosan, de határozottan rányomjuk a felső lapot, hogy egyenletesen, mindenütt érintkezzen a töltelékkel.
  6. A két tojás fehérjét habbá verjük, közben folyamatosan adagoljuk a cukrot, és még 5-6 percig magas fokozaton verjük, hogy fényes, sűrű krémet kapjunk.
  7. Vékonyan a süti tetejére kenjük, 3-4 órát hagyjuk száradni, majd a sütit hideg helyen egy napig pihentetjük. Ekkorra a töltelék nedvességétől megpuhulnak a lapok, összeérnek az ízek és forró vízbe mártott, éles késsel könnyen vágható is lesz.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra