OFFLINE

Pénteki süti: rumos szelet a nagyi konyhájából

2015. február 27., péntek 10:43

A nagyi sütije sorozatban sok régi, ismert vagy kevésbé ismert klasszikus házi süteményt szeretnénk bemutatni. Ezek tényleg a nagymamák kézzel írt receptfüzetéből származnak, és jellemzően nagyobb adagban készültek, hiszen a süteményeket ekkoriban nem „csak úgy” a hétvégére időzítve készítették, hanem valamilyen nagyobb alkalomra, névnapra, húsvétra, karácsonyra, keresztelőre vagy éppen lakodalomba. Általában nehezebbek, édesebbek, így tényleg sok embernek jut belőlük, hiszen egy-két szelettel vagy darabbal le lehet tudni az édességet egy nagyobb ebéd végén.

DSC 0029
Fotó: Piszke

A mai expressz dolgokhoz képest munkásabbak, több fázisból állnak, nagyobb gyakorlatot és tapasztalatot igényelnek, amit régen mindenki kicsi gyerekkorától szerzett meg, amikor ott segédkezett a családi összejövetelek előtt a konyhában, és nem kellett elmagyarázni, mekkora pl a késfok vastagság...Nem tartalmaznak reform összetevőket, viszont annál több zsíradékot és cukrot – de a zsírt, illetve margarint vajra hangoltuk át, és kicsit faragtunk a cukormennyiségeken is.

A rumos szelet a fentiek tökéletes megtestesítője, de ha van türelmünk megvárni az egy napos pihentetést, egy omlós, szájban olvadós, enyhén rumos időutazásban lesz részünk, és az édesszájúaknak nehéz lesz megállni egy szeletnél.

Hozzávalók: (30×30-as tepsihez)

50 dkg liszt
10 gr sütőpor
15 dkg porcukor
18 dkg vaj (eredetileg 15 dkg zsír)
2 nagyobb tojás sárgája
1-2 evőkanál tejföl

töltelék

egy kisütött lap a háromból (amelyik összetört:)
0,8-1 dl rum (részben helyettesíthetjük tejjel, de akkor veszít az aromájából a süti)
10 dkg porcukor
10 dkg puha vaj
2 ek. baracklekvár

a tetejére:

2 tojás fehérje
20 dkg cukor

  1. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval – a tejfölt akkor tegyük hozzá, ha enélkül túl keménynek érezzük a tésztát.
  2. Három részre osztjuk, és jól lisztezett munkalapon, egyenként késfok vastagságúra, a tepsi méretére nyújtjuk. A nyújtófára tekerve terítsük a tepsibe.
  3. Egyenként, 175 fokon kb. 20 perc alatt világos aranyszínűre sütjük a 3 tésztalapot. Mikor már langyos, óvatosan vegyük ki a tepsiből, mert két lapnak épnek kell maradnia.
  4. Egy lapot összetörünk, meglocsoljuk a rummal a sütimorzsát, és sima masszává keverjük a többi töltelék-hozzávalóval.
  5. Egyenletesen rákenjük az egyik lapra, aztán óvatosan, de határozottan rányomjuk a felső lapot, hogy egyenletesen, mindenütt érintkezzen a töltelékkel.
  6. A két tojás fehérjét habbá verjük, közben folyamatosan adagoljuk a cukrot, és még 5-6 percig magas fokozaton verjük, hogy fényes, sűrű krémet kapjunk.
  7. Vékonyan a süti tetejére kenjük, 3-4 órát hagyjuk száradni, majd a sütit hideg helyen egy napig pihentetjük. Ekkorra a töltelék nedvességétől megpuhulnak a lapok, összeérnek az ízek és forró vízbe mártott, éles késsel könnyen vágható is lesz.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta