OFFLINE

Miuccia Prada: Soha nem lesz együttműködés a H&M-mel

2015. február 23., hétfő 19:05

Miuccia (lánykori nevén) Maria Bianchi Prada 1949. május 10-én született Milánóban. Nagyapja, Mario Prada 1913-ben alapította a családnevüket viselő, mára az egyik leginkább befolyásos divatcéget, ezért természetesnek tűnt, hogy az üzletet egyszer ő viszi majd tovább. Pradának azonban voltak kitérői: a szülővárosában található egyetemen politikatudományokból doktorált, a legtöbben pedig lelkes feministaként emlékeznek rá. Kevesen tudják róla, de tagja volt az Olasz Kommunista Pártnak és 5 évig pantomimművésznek is tanult.

Miuccia Prada 1978-ban vette át az akkor még csak luxusbőröndökkel foglalkozó céget, és későbbi férje, Patrizio Bertelli segítségével elkezdte a vérfrissítést: saját maga kísérletezett a tervezéssel. Először 1985-ban rázta fel a divatvilágot, amikor fekete, nejlonból készült kézi- és hátitáskákat küldött a kifutóra.

4 évvel később – a divatképzésben soha nem részesülő – tervezőnő bemutatta a luxusház első kollekcióját, 1992-ben pedig bevezette a MiuMiut. A Prada kistestvérét saját beceneve után nevezte el így, a ruhákat pedig a saját gadróbjában található darabok ihlették. Ha kíváncsi arra, hogy mi a különbség a MiuMiu és a Prada között, kattintson ide egy korábbi posztunkért! 1995 volt az év, amikor a divatcég elindította férfiaknak szánt vonalát.

2002-re eljutott oda, hogy az általa vezetett Prada éves bevétele 1.9 milliárd dollár (akkor árfolyam számolva 355 milliárd forint) volt. Tíz évvel ezelőtt felkerült a Time magazin a 20. század 100 legbefolyásosabb emberét bemutató listájára, nemrég pedig a látványos Gatsby-film 20-as éveket idéző jelmezeinek tervezésével is őt bízták meg. 2011-ben a legjobban kereső divatszakember lett, 2014-ben adóelkerüléssel vádolták meg, a napokban pedig bemutatta a Prada-kampányokat tartalmazó archívumot. Vicces egyébként megnézni, milyen fotókkal próbálkoztak az 1987-es indulásnál.

Prada x H&M?

Minden évben megindul a találgatás, hogy vajon beadja-e a derekát a Prada és összeáll a svéd ruházati céggel. "Soha még csak eszembe sem jutott és el is magyarázom, hogy miért. Pusztán azért, mert nem tetszik még csak az ötlet sem, hogy egy rossz minőségű másolatát készítsék el valaminek, amit valaki a Pradának tervezett" – indokolta Prada.

A sorozat előző részeit az alábbi linkeken találja:

1. rész - Kicsoda Thomas Sabo?

2. rész - Tommy Hilfiger eleinte hippiknek tervezett

3. rész - Jean Paul Gaultier szereti a női melleket

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta