Teszt: a görög joghurt valójában nem létezik

Itthon mostanában kezd befutni a natúr görög joghurt, ami ízében többnyire átmenet a joghurt által nyújtott savanykás ízvilág és a lágy tejfölé között, és ez az állagára is igaz. De mi is ez?

Kezdjük egy talán meglepő ténnyel: a görög joghurt nem létezik. Nincs előírás rá a magyar élelmiszerkönyvben, ott csak a joghurt definícióját találjuk meg. De hasonló a helyzet a nemzetközi porondon is, a görög joghurt valójában nem más, mint egy ügyes marketingformula, amit a nyolcvanas években honosított meg a tejipar.

Mielőtt bárki is felhorkanna, természetesen a görögök is esznek joghurtot, sőt, létezik náluk az a fajta, sűrű, krémes joghurt, amelyből lecsepegtetik a savót - hasonlóan egyébként a török, az örmény, és a közel keleti konyhához.

Ezen a néven legtöbben tehát valamilyen sűrű, lecsepegtetett joghurtra számítunk. Ezzel szemben a boltokban "görög" joghurt néven egészen különböző termékeket találni, van, amihez tejszínt adnak, és elvileg azt sem tiltja senki, hogy a joghurt valamilyen zselésítőanyagtól legyen sűrűbb - ilyen egyébként nem volt a tesztelt mezőnyben.

Úgyhogy ezúttal abból indultunk ki, hogy görög joghurt az, amire ez rá van írva, összeszedtük az összes ilyet, amit találtunk Budapesten, és megkóstoltuk őket mit tudnak.

A joghurtokat semmilyen tudományos alapon nem vizsgáltuk, íz, állag és ár, szempontjából viszont igen. A maximálisan elérhető pontszám a 25 volt, az első helyezett alig maradt le ettől, és a második is megközelítette, ami jó hír. A többiek a tizes skálán mozogtak, és csak egy volt, amelyik a tíz pontot sem érte el.

Utolsó helyezett, 8,5 ponttal: Tesco, görög joghurt 

Általában szoktuk szeretni a Tesco saját márkás dolgait, mi sem jobb bizonyíték erre a natúr joghurt-, és a tejfölteszt amit készítettünk. Ezen a görög joghurton viszont van még mit finomítani, nagyon folyós, a kelleténél savanyúbb, és lisztes az állaga.
Az összetevői: Pasztőrözött tehéntejTejszín, Joghurtkultúra, Zsírtartalom: 7% (m/m).

MG 3026

„Messze ez a legszarabb, nincs íze, béna az állaga, ha nem tudnám, hogy görög joghurtokat tesztelünk, meg nem mondanám, hogy az.” „Extra folyós (amit én nagyon szeretek), eddig ez a legjobb ízre is.” „Ennek nagyon fura az állaga, ilyen szemcsés, nem tetszik.” „Oh, ez szörnyű. Savanyú, lisztes, folyós és botrányosan rossz.”

Negyedik lett, 16 ponttal: Pilos, görög krémjoghurt

Egy ponttal maradt csak le a Lidl saját márkása a harmadik helyről. A termék teljesen oké volt, szerettük, de valahogy mégis mindenki talált benne kivetnivalót. A legnagyobb baja, hogy kissé lisztes érzete van.
Az összetevői: Pasztőrözött tejszín, zsírtartalom: 10% (m/m).

MG 3056

„Finom, krémes, tök jó az állaga. Azért nem adom rá a maximális pontot, mert azért ez sem annyira jó, mint az első. (Olympos - a szerk.)” „Ez is a folyósabb kategória, fura mellékíze van. Nem tudom eldönteni, hogy pozitív vagy negatív értelemben.” „Nagyon sűrű, elég krémes, viszont van valami fura mellékíze. Olyan közepes termék.” „Nagyon krémes, kevésbé savanyú, jó sűrű de enyhén lisztes. Ha ez utóbbi nem lenne, jó kis termék lenne.”

Bronzérmes, 17 ponttal: Zott, greek yogurt 

Többünknek feltűnt, hogy inkább tejföl íze van ennek a terméknek, semmint joghurt. Na, de ez nem hátrány, mert ettől még finom. Sűrűnek nem mondható a joghurt, savanyúnak sem savanyú, ha lágy, krémes tejfölt keres, ne keressen tovább!
Íme az összetevői: Natúr joghurt, élőflórás, tejszín. Zsírtartalom: 10% (m/m).

MG 3027
„Ízetlenebb, lágyabb, ha belekevered kajába a krémességen segít, de önmagában nem venném.” „Közepesen folyós, van valami fura utóíze. Nem kellemetlen, csak fura.” „Selymesen krémes, ízében átmenet a tejföl és a joghurt között, ami nekem jó, mert nem annyira rajongok a nagyon savas dolgokért. Nekem ez tetszik a legjobban a mezőnyből.” „Nem is sűrű, nem is folyós, az íze meg inkább egy lágy tejfölhöz hasonlítható, mint joghurthoz, ettől függetlenül nem rossz.”

Ezüstérmes, 21,5 ponttal: Bakoma 

Fél ponttal maradt le az első helyről a Bakoma, ami azért is nagy szó, mert az első helyezett fajlagos ára majdnem meghaladja a 3000 forintot, míg a Bakoma 800 forint körül mozog. Nagyon finom joghurt, ha eddig nem kóstolta a görög joghurtot, most épp itt az ideje!
Az összetevői: Pasztörizált tej, Pasztörizált tejszín, Joghurt baktérium kultúra: bifido bakérium, L. acidophilus, Tejzsírtartalom: min. 7,5%

MG 3022
„Ez állagra szuper, ízre sem rossz, de az 1-esnél (Olympus) azért bénább.” „Ez is baromi sűrű, tejfölszerű, kicsit mintha savós lenne az íze, de nem zavaróan.” „Ez is jó sűrű, elég krémes, enyhén tejfölös jelleggel, nálam ezüstérmes.” „Nagyon krémes, jó sűrű, enyhén savanykás és finom. A tejszínt kevéssé lehet kiérezni, nagyon ízlik.” „Ez a Bakoma, ezt szoktam venni, mert szeretem.”

Aranyérmes, 22 ponttal: Olympus, original griechischer joghurt

Annyira sűrű ez a joghurt, hogy megáll benne a kanál, éppen ezért nagyon gyorsan eltömít, az íze pedig zseniális. Akár kenyérre is lehetne kenni annyira masszív, tényleg milyen jó ötlet, ki is próbáljuk!
Az összetevői pedig: pasztőrözött tej és tejszín, élőflórás tejszínkultúra. Zsírtartalom: 10% (m/m).

MG 3035

„Sűrű, kellemes állag, kicsit tejfölszerű, önmagában, desszertekhez is szuper lehet.” „Nagyon sűrű az állaga, inkább tejfölszerű, nem édes, akinek ez fontos szempont, annak ajánlom.” „Az állaga jó sűrű, de inkább kicsit lisztes, mint krémes karakterrel. Az íze semmi extra.” „Annyira sűrű, hogy megáll benne a kanál, ez nagyon szimpatikus. Enyhén savanykás az íze, inkább kecsketejből készült joghurtra hajaz, mint tehénre. Megvennén simán, mivel kajába is nagyon jó lehet krémesítőnek, sűrítőnek. Nagyon telít is, simán el tudom képzelni, hogy gyümölcsöt turmixolok bele, és úgy egyem.” „Íme a tökéletes görög joghurt.”

 
Termék Ár (Ft) Fajlagos ár (Ft/kg) Itt vettük Pont (0-5)
Olympus 595 2975 Piccante Delicatesse 22
Bakoma 329 823 Tesco 21,5
Zott, greek yogurt 279 845 Tesco 17
Pilos 199 497 Lidl 16
Tesco, görög joghurt 139 695 Tesco 8,5
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra